U BiH više od 706 tisuća ili svaki peti stanovnik BiH živi u bijedi

U BiH više od 706 tisuća ili svaki peti stanovnik BiH živi u bijedi

Dok razvijene zemlje podnose nevjerojatne gubitke u ekonomiji zbog pandemije koronavirusom, u BiH koja je s Kosovom u vrhu zemalja po siromaštvu u Europi, posljedice će biti katastrofalne.

Procjena svjetske banke da će oko 20% stanovništva u BiH do kraja godine biti ispod linije siromaštva koja iznos 270 KM za odraslu osobu što donosi dramatične brojke – više od čak 706 tisuća naših sugrađana ili svaki peti žitelj BiH živjet će u bijedi.

Pola zaposlenih ne može pokriti potrošačku košaricu

Savez samostalnih sindikata BiH istaknuo je da sindikalna potrošačka košarica za rujan 2020. iznosi 1.930,22 KM i za 123,46 KM je jeftinija od potrošačke košarice za prethodni mjesec. U ovaj iznos uračunati su minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

No, koliko uistinu obitelji mogu sebi priuštiti ovaj iznos s obzirom da je, primjerice, prosječna plaća isplaćena u FBiH, prema Agenciji za statistiku BiH, za mjesec kolovoz 2020. godine 953 KM? Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 50,30% što znači da skoro polovica bh. stanovništva u BiH ne može sebi priuštiti najosnovije životne stavke iz prosječne potrošačke košarice.

Naime, najniža prosječna neto plaća u kolovozu bila je u uslugama smještaja, te pripremi i usluživanju hrane i iznosila je 573 KM, u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila je 655 KM, a prosječna neto plaća u građevinarstvu iznosila je tek 660 KM.

U financijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plaća u kolovozu iznosila je 1.600 KM, u proizvodnji i opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.437 KM, a u informacijama i komunikacijama 1.369 KM. Na koncu, u BiH je prosječna bruto plaća u kolovozu iznosila 1.472 KM.

Više od pola milijuna umirovljenika korak do bijede

Još gore je bh. umirovljenicima koji su dovedeni na rub egzistencije, a mirovine su na razini socijalne pomoći. Naime, prema isplatama s Jedinstvenog trezora FBiH, najniža mirovina za rujan 2020. iznosila je 382,18 KM, zajamčena 478,91 KM, a najviša 2.174,48 KM.

No, ove brojke možda ništa ne znače dok se ne vidi struktura iznosa mirovina. Naime, u FBiH je registrirano 428.463 umirovljenika, a u RS više od 268 tisuća. U FBiH čak 5.837 umirovljenika prima 308 KM i to se u većini odnosi na demobilizirane branitelje, dok 393.068 umirovljenika primi oko 420 KM mjesečno.

U RS-u najnižu mirovinu od 223 KM prima oko 40 tisuća umirovljenika. Također, njih oko 65 tisuća prima oko 300 KM i u toj kategoriji su većinom radnici i branitelji sa tzv. invalidskim mirovinama, dok prosječnu mirovinu od blizu 400 KM prima oko 80 tisuća žitelja u RS-u.

I na “umirovljeničkom polju” bivši političari vrlo dobro kotiraju – 14 tisuća bivših službenika i radnika u javnom sektoru prima 1.000 KM mirovine, dok osam tisuća umirovljenika prima do 1.500 KM mirovine i to su bivši rukovoditelji, privatnici, inspektori.

Krize nema za političare: Visoke plaće – visoke mirovine

Kako su već u svojim analizama i istraživanjima istaknuli bh stručnjaci, a o kojima je i pisao Dnevni list (prof. dr. Ante Domazet, prof. dr. Vjekoslav Domljan, prof. dr. Almir Peštek i mr. Faruk Hadžić u studiji ‘Održivost emigracija iz Bosne i Hercegovine’, sačinjenom potporom zaklade Friedrich Ebert Stiftung), zaposlene u javnom sektoru i političku elitu s visokim plaćama i privilegijama nije pogodila kriza zbog pandemija, ostali su pošteđeni i zadržali privilegirani položaj političkih elita, što je ocijenjeno neprihvatljivim.

No, i unatoč tome, pandemija je postala razlog za dodatno korištenje još javnog novca namijenjenog intervencijama za ublažavanje krize što je dodatna prijetnja za korupciju i netransparentnost. Potpuno druga slika je ona u životu “običnog čovjeka”, u BiH. A tu sliku zorno pokazuju neumoljive statističke brojke.

Dok u BiH još uvijek ne postoji egzaktno, institucionalno istraživanje i procjene posljedica pandemije po stanovništvo, no Svjetska banka

bana već je u lipnju, u dokumentu ‘Ekonomski i socijalni uticaj COVID-19’, u dijelu nazvanom ‘Siromaštvo i dobrobit domaćinstava’, ocijenila da če zbog krize izazvane korona virusom, u BiH od najmanje 35.000 do 85.000 osoba postati siromašno i da većina njih nije obuhvaćena nikakvim programom državne pomoći.

“Pandemija koronavirusa i ekonomski pad mogli bi prouzročiti siromaštvo za do 100 milijuna ljudi ove godine, zbog čega se smanjuju šanse za okončanjem ekstremnog siromaštva do 2030. godine. Ekonomska stagnacija i porast nejednakosti mogli bi unazaditi, po pitaju siromaštva, najmanje razvijene zemlje, objavio je UN. Dok svjetske organizacije upozoravaju na povećanje siromaštva kao jednu od posljedica pandemije koronavirusa, u žitelji BiH to siromaštvo žive već godinama, a kako izgleda, bit će još gore.

 

(Izvor: Dnevni list)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar