U Dodikovom “toru” 1838 tvrtki bez ijednog radnika

U Dodikovom “toru” 1838 tvrtki bez ijednog radnika

Tisuću osamsto trideset i osam tvrtki u Republici Srpskoj prošle godine nije imalo nijednog zaposlenog radnika, ali im to nije bila prepreka da poslovnu godinu završe sa dobiti od gotovo 170 milijuna maraka. Uglavnom je riječ o stranim tvrtkama, a najviše ih dolazi iz Srbije, Slovenije, Italije, Hrvatske i Austrije.

Prema podacima Agencije za posredničke, informatičke i financijske djelatnosti, kada su u pitanju tvrtke koje posluju bez radnika, najčešće se radi o IT tvrtkama ili subjektima koji vrše prodaju iz inozemstva, a imaju posrednika u Republici Srpskoj, piše BHRT.

Pet djelatnosti u kojima je zabilježena najveća dobit odnose se na savjetovanje pri poslovanju i ostalo upravljanje, izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, inženjerske djelatnosti i s njima povezano tehničko savjetovanje, nespecijaliziranu trgovinu na veliko i proizvodnju električne energije.

Ma koliko nevjerovatno zvučalo da se bez ijednog zaposlenog ostvari dobit od 170 milijuna maraka u najvećem broju slučajeva, kaže struka, nema ništa sporno

“Postoje kompanije koje rade sasvim legalno, legitimno i to je normalno. S druge strane isto tako sigurno postoje i kompanije koje se bave sumnjivim aktivnostima i kojima registrirane kompanije služe za kako se to kolokvijalno kaže ‘pranje novca’. Kontrolni organi na svim razinama trebaju obratiti pozornost na takve tvrtke”, ističe Saša Grabovac iz Udruženja ekonomista “SWOT”.

Zakoni u Bosni i Hercegovini dozvoljavaju da preduzeće nema nijednog radnika. Bitno je samo da uredno plaćaju porez na dobit i PDV.

“Određena tvrtka može imati manji broj radnika, a da daje odnosno izvršava prodaju dobara ili eventualno prodaju usluga u takvoj količini da zaista ima veliki prijavljeni promet. Na taj prijavljeni promet se obračunava i plaća PDV i to apsolutno ne utječe na broj radnika koji eventualno tu rade”, kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Porez na dobit od 10 posto u oba entiteta je glavni razlog zašto se sve veći broj stranih tvrtki koje nemaju prijavljenih radnika odlučuje da posluje u BiH

“Hoće li ići u koncept Off shore zona gdje je pod znakom pitanje poslovanje takvih tvrtki ili će doći raditi u BiH koja je takva kakva jeste, ali poreski je uredna. I po tom osnovu mogu svoj gotov novac na koji su platili porez da podignu i odnesu u svoju matičnu zemlju, navodi ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Prosječna visina stope poreza na dobit u Europi je 30 posto, odnosno tri puta je veća nego u Bosni i Hercegovini. Dobro stranim kompanijama, a još bolje vladama u oba entiteta kojima je porez na dobit koji plaćaju stranci kao poklon sa neba, budući da nisu ništa uradili za ovaj novac.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar