U jednom danu dala otkaz i kupila jednosmjernu kartu za Irsku

U jednom danu dala otkaz i kupila jednosmjernu kartu za Irsku

Nakon godina preživljavanja u Hrvatskoj, Brođanka Andrea Đukovski (25) u jednom je danu dala otkaz u kladionici i kupila jednosmjernu kartu za novi život u Irskoj.

Dugo je maštala o odlasku nekamo gdje će imati mogućnost graditi pristojnu budućnost. Prva ideja bila je preseljenje u Njemačku, ali nakon savjetovanja s prijateljima koji tamo već rade, shvatila je da je ta opcija opterećena brojnim nejasnoćama, od samog jezika do pronalaska posla i stana. Odluka je pala jedne večeri prije tri i pol mjeseca. – S dečkom sam na televiziji gledala reportažu o Hrvatima u Irskoj. Svidjela nam se ta ideja, iako nam ta zemlja prije nije bila ni u peti – kaže Andrea. Tomislav je kontaktirao prijatelja koji mu je poručio da skupe tisuću eura, spakiraju kovčege i dođu, jer ondje ima posla za svakoga, piše vecernji.hr.

I tako je krenula njihova irska avantura. Stan su pronašli kod prijatelja u Dublinu kojemu je upravo u to vrijeme odlazio cimer. Tomislav se zaposlio kao konobar u hotelu, a Andrea je već nakon nekoliko dana imala više razgovora za posao i izabrala je “catering staff” – pripremanje dvorana za sastanke i catering. Radi osam sati na dan od ponedjeljka do petka. Iako je na minimalcu (9,15 eura po satu), za tjedan dana zaradi mjesečnu plaću u Hrvatskoj. Ubrzo su pronašli novi stan koji dijele s jednim parom iz Pule. Ima i tu izdataka kao što su vožnja busom, stanarina i režije, ali sve se da podmiriti i zaraditi, kaže Andrea. Cijena hrane uglavnom je ista kao u Hrvatskoj, ali su zato izlasci i cigarete kudikamo skuplji.

Primjerice, kutija cigareta stoji deset eura. – U Irskoj nije sve tako ružičasto kao što se misli, ali nije ni loše. Treba se naoružati živcima i strpljenjem i ne očekivati da novac pada s neba, ali puno ga je lakše zaraditi nego u Hrvatskoj – zaključila je Andrea.

pogled.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar