U općini Prozor-Rama trenutno je 20 aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom – Započinju pojačane kontrole pridržavanja mjera

U općini Prozor-Rama trenutno je 20 aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom – Započinju pojačane kontrole pridržavanja mjera

U općini Prozor-Rama trenutno je 20 aktivnih slučajeva infekcije koronavirusom, a izdano je 105 rješenja o izolaciji dok se 45 osoba nalazi u samoizolaciji.   Upitali smo ravnateljicu Doma zdravlja “Rama” dr. Maru Anđelić i sanitarnog inspektora Zvonimira Faletara o trenutnom stanju.

“Prema najnovijem izvješću 20 osoba je pozitivno na Covid -19. U samoizolaciji se trenutno nalazi oko 150 osoba. Danas je testirano 18 osoba, a radi se o pacijentima sa simptomima bolesti konntaktima s Covid pozitivnim osobama. Svi pacijenti su s blagim simptomima bolesti ili su bez simptoma. Jedan pacijent je zbog svoje osnovne bolesti hospitaliziran. Posao u Domu zdravlja “Rama se odvija bez ikakvog zastoja uz sve preporučne mjere zaštite. Iako ima pojedinačn ih slučajvea infekcije i samih djelatnika Doma zdravlja, nije rije o infekciji nastaloj u samoj ustanovi.” – kazala je dr. Mara Anđelić.

Pacijentima se preporučuje da u Dom zdravlja “Rama” dolaze uz prethodni telefonski dogovor sa svojimliječnikom, a za redovnu terapiju nije potrevno dolaziti već samo obavijestiti svog liječnika ili medicinskog tehničara.

“Sve građane naše općine molim za odgovorno ponašanje. Zahvaljujem se svima onim a koji se pridržavaju mjera iziolacije, ograničenog kretanja i korištenja zaštitne opreme i sredstava.” – kazala je dr. Anđelić

Kako je najveći broj zaraženih mlađe životne dobi mole se svi mladi da izbjegavaju velika okupljanja i da se pridržavaju propisanih mjera zaštite. Također je važno da svi oni koji imaju simptome poput povišene temperature, grlobolje, curenja nosa ili gubitka njuzha da se odnmah izoliraju i od svojih ukućana, pogotovo onih starije životne dobi, te se telefonski jave u Dom zdravlja “Rama” kako bi se mogle poduzeti odgovarajuće mjere.

Sanitarni inspektor općine Prozor-Rama Zvonimir Faletar je o poštivanju propisanih mjera je kazao: ” Trenutno stanje o poštivanju epidemioloških mjera u našoj općini nije na zadovoljavajućoj razini, stanovnici naše općine kudikamo bolje su se pridržavali mjera u situaciji kada nismo imali niti jedan slučaj pozitivan na COVID-19. Ne nose se maske pri ulasku u zatvorene prostore (izuzetak nekoliko institucija i DZ), ne držimo se distance, pored vidno postavljenih dezinf. sredstava u trgovinama i lokalima ruke se ne dezinficiraju. To je ono najjednostavnije i najprimarnije čega bi se trebali držati i opustiti u ovom momentu.”

O pojačanom nadzoru poštivanja mjera Faletar je izjavio: “Što se tiče kontrola moraju će se pojačati kako za ugostiteljske tako i za trgovačke objekte. Policijska postaja provodi kontrole rada objekata i skupova,  nadzora osoba koje su dobile rješenje o zdravstvenom nadzoru kao primarni kontakti (direktni kontakti sa pozitivnim osobama) a općinski organi  su u par navrata vršili blic kontrole i upozoravali kako vlasnike ugostiteljskih objekata i trgovina tako i pojedinaca, sačinili kontrolni upitnik. tolerancija u ne pridržavanju će biti maksimalno dva puta a nažalost treći put će biti izrečene sankcije koje nisu male. Kontrole počinju od danas.”
Shvaćanje bolesti korone u našoj općini kao i u drugim općinama je podijeljeno, jedni su uplašeni, drugi ne vjeruju u istu, treći i vjeruju i ne vjeruju.
“Nisam kompetentan niti stručan da dajem službene izjave ali mogu reći svoj osobni stav. Dalji razvoj infekcije po mom mišljenju će ići prema stagnaciji. Imali smo veliki priliv kontakata iz dijaspore, slavlja, druženja i dr. pa prema tome i širenja virusa. Ovih nekoliko dana će se sve vidjeti i iskristalizirati, ostalo je nekih repova kontakata koji će možda dobiti simptome. Moje mišljenje je da će se uskoro stanje smiriti a sporadično pojavljivati pokoji slučaj.” – zaključio je Faletar

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar