U petak izricanje presude Enveru Buzi za počinjeni zločin na Uzdolu

U petak izricanje presude Enveru Buzi za počinjeni zločin na Uzdolu

U petak, 27. rujna 2019. godine zakazano je izricanje presude Enveru Buzi koji je optužen za zločin na Uzdolu u općini Prozor-Rama počinjen 14. rujna 1993. godine. Za podizanje optužnice bilo je potrebno točno 23 godine, a do izricanja presude 26 godina. Zar je toliko trebalo istražiteljima i drugim pravosudnim tijelima kako bi prikupili dokaze i uvjerili Sud BiH da podigne optužnicu?

Nakon podizanja optužnice 2. rujna 2016. godine suđenje Enveru Buzi započelo je 14. studenoga 2016. godine. Na tom ročištu Tužiteljica Sanja Jukić pročitala je optužnicu, prema kojoj je Buza, kao komandant Samostalnog bataljona Prozor ABiH, počinio zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da su pripadnici Samostalnog bataljona Prozor u ranim jutarnjim satima 14. septembra 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križ, Zelenika i Raiči, te na okrutan i svirep način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

“Optuženi je bio fizički u blizini, posmatrao je tok akcije. Iako je znao za djela – imao je dostavljene i dostupne informacije o zločinima i bila je potrebna istraga – on je samo sačinio zabilješku i propustio da poduzme određene radnje kako bi se procesuirali počinioci ovog djela”, kazala je tužiteljica Jukić.

Prema optužnici, optuženi Buza je imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad bataljonom.

Najmlađa žrtva je bio desetogodišnji Stjepan Zelić, a najstarija Luca Zelenika, koja je imala 87 godina.

Na ovom ročištu Tužiteljstvo BiH je prikazalo snimak na kojem se može vidjeti panoramski selo Uzdol i ostali zaseoci. Snimak je sačinjen, kako je rekla tužiteljica, s brda koje je bilo pod kontrolom ABiH, na mjestu na kojem je bio optuženi Buza i odakle je rukovodio akcijom.

Tužilaštvo je kao dokaz prikazalo snimak koji je nastao odmah nakon izvršenja zločina, a sačinili su ga pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Na tom videozapisu mogla su se vidjeti tijela ubijenih civila.

“Ovi civili i žrtve nisu učestvovali u borbi. Ubijeni su samo zato što nisu otišli od svojih kuća i što su bili Hrvati (…) Časni sude, optuženi je znao za ovaj zločin. Svi su znali za ovaj zločin i tražili su da se ispita ovaj zločin. Optuženi je sačinio samo borbeni izvještaj. Pripadnici Samostalnog bataljona pod kontrolom Buze su pobili ove ljude i zato će neko odgovarati i zato je optuženi pred ovim sudom, jer nije učinio ništa da kazni počinioce”, kazala je Tužiteljica Jukić na prvom ročištu.

Prvo ročište održano je 14. 11. 2016. godine, a zadnje 27.08.2019. U tom razdoblju saslušane su desetine svjedoka, predočeno niz materijalnih dokaza. Svjedoci su bili neposredni sudionici događanja od 14.09.1993., sudski vještaci medicinske i vojne struke, a kao materijalni dokazi predočeni su brojni dokumenti, foto i video materijali.

U utorak 27.09.2019. godine nakon trogodišnjeg suđenja bit će izrečena presuda Enveru Buzi, tadašnjem komandantu Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH.

Uzdoljani s nevjericom dočekuju izricanje presude. Zašto? Zato što se boje da stvarni nalogodavci i izvršitelji zločina nakon ovoga ostaju nekažnjeni.

Još uvijek postoji barem mala nada da će se nastaviti pravosudni progoni pravih nalogodavaca i izvršitelja zločina nad djecom, ženama i starcima. Isto tako se nadaju da će pravosudne institucije, ali i politički dužnosnici, posebice Hrvata BiH, imati toliko odgovornosti i raditi na postizanju pravde, a ne samo sjesti u prve klupe na svakoj obljetnici Uzdola kako bi bili viđeni, dok ucviljene majke, očevi, djeca, braće i sestre nemaju mjesta.  Što će konačno konkretno učiniti za one koji su ostali živjeti na Uzdolu?

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing