• U Zagrebu održani tradicionalni godišnji susreti iseljenih Ramljaka
  • U Zagrebu održani tradicionalni godišnji susreti iseljenih Ramljaka
  • U Zagrebu održani tradicionalni godišnji susreti iseljenih Ramljaka
  • U Zagrebu održani tradicionalni godišnji susreti iseljenih Ramljaka
  • U Zagrebu održani tradicionalni godišnji susreti iseljenih Ramljaka

U Zagrebu održani tradicionalni godišnji susreti iseljenih Ramljaka

Zagreb, (IKA) – 34. tradicionalni susreti iseljenih Ramljaka i prijatelja Rame za Zagreb i okolicu održani su 17. rujna u Sesvetskoj Sopnici u župi sv. Marije Anđeoske koju poslužuju franjevci Bosne Srebrene. Na početku misnog slavlja domaćin fra Stipo Karajica, umjesto odsutnog župnika Dadića pozdravio je sve okupljene i izrazio zadovoljstvo što iseljeni Ramljaci i dalje održavaju svoje godišnje susrete u ovoj župi. Misno slavlje je predvodio vlč. Mato Malekinušić, odgojitelj u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati, a uz njega suslavili su fra Andrija Jozić, gvardijan i župnik u Rami Šćitu, fra Božo Lujić, gvardijan samostana sv. Ilije u Zagrebu, don Pavao Crnjac, rektor kapele Corpus Domini u Zagrebu, vlč. Franjo Tomić, ekonom Vrhbosanske nadbiskupije, vlč. Nikola Lovrić, župnik u Turbetu kod Travnika, vlč. Ante Rotim, svećenik u mirovini, vlč. Slavko Rajić, vojni kapelan u Zagrebu, fra Petar Karajica, župnik u Dobrinji kod Sarajeva, fra Branko Malekinušić, samostansko-župni vikar u Rami Šćitu i fra Stipo Karajica, samostansko-župni vikar u Sesvetskoj Sopnici. Misa zahvalnica slavljena je za sve stradale, ubijene, nestale i pokojne iz ramskog kraja. Misno slavlje su skladnim pjevanjem i zavičajnim napjevima uzveličale članice Etno skupine Čuvarice iz Rame, pod umjetničkim ravnanjem prof. Biljane Glibo.

Glavni naglasci ovonedjeljne propovijedi vlč. Malekinušića bili su oprost bližnjemu, ljubav i spas za onoga koji oprašta i prima oprost. Isusova prispodoba o oprostu sedamdeset puta sedam, znači uvijek i beskonačni oprost, koji je polazište u međuljudskim odnosima i susretima.

Misi, kao i tridesetčetvrtim susretima iseljenih Ramljaka nazočili su i brojni gosti iz kulturnoga, političkoga i gospodarskog života. Na kraju misnog slavlja ramski gvardijan i župnik fra Andrija Jozić obratio se svim nazočnima, uputišvi riječi iseljenim Ramljacima u pozivu na oprost, zajedništvo, ljubav prema zavičaju, pomirenje i povratak korijenima. Iseljavanje Hrvata iz Bosne i Hercegovine, pa i s područja Općine Prozor – Rama žalosna je i istinita činjenica. Zajedništvo, a ne podjele su primarne i poželjne kod iseljenih Ramljaka i u zavičajnim udrugama s predznakom Rama, naglasio je fra Andrija i pozdravio njihovo postojanje, rad i angažman oko promidžbe sveramskih vrijednosti i u drugim podružnicama, počevši od Ramske zajednice Bjelovar, Rovišće, Sv. Ivana Zelina, Popovača, Požega i najmlađa u Dubrovniku. Također je zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji susreta Ramljaka u Zagrebu. Na kraju mise upriličen je koncert Etno skupine Čuvarice iz Rame.

Na kraju službenog programa i prvog dijela ovih susreta, u kapeli sv. Ante Padovanskog otvorena je izložba slika mladog ramskog umjetnika mr. Mateja Škarice pod nazivom Krajolici Rame i Neretve. Škarica je u posljednjih desetak godina dosta aktivan, bilo da je riječ o likovnim izložbama, projektima Ramske zajednice Zagreb, programima odjela za mladež Ramske zajednice. Godinama je urednik portala Ramska zajednica Zagreb, a njegovi pisani prilozi prepoznatljivi su u medijima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing