UEFA donirala 200.000 eura za pomoć u sanaciji štete nastale potresom u Zagrebu

UEFA donirala 200.000 eura za pomoć u sanaciji štete nastale potresom u Zagrebu

Na molbu Hrvatskog nogometnog saveza, krovna europska nogometna organizacija UEFA donirala je sredstva u iznosu od 200.000 eura za pomoć klubovima i nogometnim organizacijama na području Zagreba i Zagrebačke županije.

 

U tjednima nakon razornog potresa koji je 22. ožujka pogodio područje Zagreba, Hrvatski nogometni savez počeo je s prikupljanjem podataka o šteti na nogometnoj infrastrukturi koju je uzrokovao navedeni potres.

Štetu na objektima i troškovnike sanacije prijavilo je desetak klubova i nogometnih organizacija, a Hrvatski nogometni savez na temelju je njihovih izvještaja podnio zamolbu Uefi za dodjelu financijske pomoći navedenim klubovima i organizacijama.

Nakon razmatranja navedene molbe, Uefina Komisija za fair play i društvenu odgovornost donijela je odluku kako će HNS-u u svrhu podmirenja dijela troškova obnove nogometne infrastrukture oštećene tijekom potresa u Zagrebu biti dodijeljena sredstva u iznosu od 200.000 eura.

Hrvatski nogometni savez donirana će sredstva proslijediti nogometnim klubovima i županijskim nogometnim savezima koji su prijavili štetu na svojim objektima te čije objekte nije sanirao Grad Zagreb.

Navedena sredstva donirana su iz Uefinog fonda za prirodne nepogode, kroz koji Uefa putem nacionalnih saveza svake godine podupire klubove, škole nogometa i nogometne organizacije kojima je potrebna pomoć u oporavku od prirodnih katastrofa

Donirana sredstva bit će dodijeljena razmjerno procijenjenoj visini prijavljene štete, a korisnici sredstava bit će GNK Dinamo, Zagrebački nogometni savez, NK Sesvete, NK Rudeš i NK Jarun, čiji objekti do sada nisu sanirani od strane Grada Zagreba. Uefina donacija pokrit će polovicu ukupnog troška sanacije za sve navedene korisnike, a prije primitka sredstava, svi korisnici obavezat će se na korištenje donacije isključivo u svrhu sanacije prijavljene štete.

Mali dio donacije (manje od 1%) bit će iskorišten i za sanaciju Informativno-multimedijskog centra HNS-a, koji se nalazi u Petrinjskoj ulici te je također oštećen za vrijeme potresa

Hrvatski nogometni savez molbu za pomoć klubovima i nogometnim organizacijama čija su igrališta i uredi oštećeni tijekom potresa u Zagrebu također je uputio i FIFA-i, koja takve donacije dodjeljuje kroz fond „Fifa Recovery“ te čiju odluku HNS još uvijek iščekuje.

Napominjemo kako je HNS navedene molbe podnio Uefi i Fifi za vrijeme ljeta i jeseni 2020. godine te kako su zaprimljena donacija Uefe i moguća donacija Fife stoga namijenjene klubovima i nogometnim organizacijama čiji su objekti stradali za vrijeme potresa u ožujku 2020. godine.

Kako bi istu vrstu pomoći pružio i klubovima na području Petrinje i obližnjih gradova i županija, Hrvatski nogometni savez trenutačno je u postupku prikupljanja informacija o šteti na nogometnoj infrastrukturi koju je uzrokovao potres u prosincu 2020. godine

Po završetku prikupljanja podataka i provedbi službenih procjena štete, Hrvatski nogometni savez istim će postupkom od Fife i Uefe zatražiti financijsku pomoć za klubove i nogometne organizacije čiji su objekti stradali za vrijeme potresa u Petrinji.

UEFA će područjima stradalima razornim potresom u prosincu prošle godine pomoći i kroz namjensku donaciju Hrvatskom crvenom križu, dok će Hrvatski nogometni savez i sam donirati sredstva Županijskom nogometnom savezu Sisačko-moslavačke županije u svrhu obnove lokalne nogometne infrastrukture. Tom prilikom u Petrinji će biti odigrana i humanitarna utakmica između nogometnih legendi Hrvatske i Slovenije, a NS Slovenije također će se pridružiti ovoj akciji prigodnom donacijom.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar