Umirovljenicima F BiH stiže povećanje primanja

Umirovljenicima F BiH stiže povećanje primanja

Umirovljenicima  u Federaciji BiH stiže povećanje primanja. Iznimka su oni s najvećim mirovinama, a povećanje će dobiti i oni koji su umirovljeni pod povoljnijim uvjetima. Iz Federalne udruge umirovljenika traže da vanredna povećanja mirovina budu što češća. Prvi svibanj je građanima, između ostalog, donio i veće račune za plin.

To će najviše osjetiti umirovljenici, pogotovo oni s minimalnim mirovinama. Njima će u ponedjeljak uz povećanje mirovina biti isplaćen retroaktivni iznos od januara ove godine. ”Minimalna mirovina će za travanj biti 371 KM i tako u tijeku 2019. Sada će dobiti i razlike za prva tri mjeseca tako da će umirovljenici s minimalnom mirovinom skupa s razlikama dobiti 407 KM ”, navodi Zijad Krnjić, direktor Zavoda MIO FBiH.

Iz Udruge umirovljenika Federacije BiH ističu da se usklađivanje svih mirovina osim onih najvećih vrši po podacima rasta bruto društvenog proizvoda i troškova života. S obzirom na to da, kako ističu, MIO nije dobio službene podatke od Zavoda za statistiku za prošlu godinu, odlučili su mirovine povećati akontativno, a hoće li ostati ovaj nivo povećanja ili će on biti veći trebalo bi se znati u lipnju ili srpnju, prenosi Federalna.ba.

”Ovo povećanje, odnosno usklađivanje odnosi se i na branitelje koji su umirovljeni po posebnom zakonu, ali samo u iznosu 1,6% koliki je bio rast troškova u prošloj godini, jer kod njih je poseban zakon u kome nema da BDP utiče na njihovo povećanje”,  pojašnjava Redžo Mehić, predsjednik Udruge umirovljenika FBiH. Najveći broj pripadnika treće životne dobi su oni s minimalnim mirovinama i iz Udruge traže da Federalna vlada iskoristi zakonsku mogućnost za izvanredno povećanje njihovih primanja.

Fadil Novalić, federalni premijer, kaže da minimalna mirovina treba biti veća od 400 maraka. U Zavodu PIO kažu da su financijski stabilni. ”U ovom mjesecu će iznos za mirovine biti preko 200 milijuna i imat ćemo ta sredstva kao prihod. Povećana je zaposlenost, prosječene mirovine, financijska disciplina tako da smo financijski stabilni i likvidni i očekujemo da ćemo tako i ostati u narednom periodu”, kaže Krnjić.

”Prošle godine 1. ožujka mirovina je bila 326 KM, a sad će s ovim povećanjem biti 370, veća za 44 marke. To je veoma veliki postotak. Susjedne zemlje imaju mnogo manji postotak rasta, iako one nisu u boljem položaju kada je materijalna situacija nego mi”, navodi Mehić. Dok rastu životni troškovi, a raste i vrijednost općeg boda za obračun penzija u 2019. godini. Tako će za one koji budu umirovljeni u ovoj godini opći bod biti u visini od 14,50 maraka.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar