Vatreni Euro otvaraju s Engleskom

Vatreni Euro otvaraju s Engleskom

Hrvatska reprezentacija igrat će s Engleskom i Češkom u skupini D na Euru 2020., a posljednji potencijalni protivnik je Srbija. Srbi će k nama u skupinu ako izbore Euro preko dodatnih kvalifikacija Lige nacija. Ukoliko se nogometna reprezentacija BiH plasira na Euro igrat će u grupi E sa selekcijama Španjolske, Poljske i Švedske.

Hrvatska nogometna reprezentacija na Europskom prvenstvu 2020. godine igrat će u skupini D zajedno s reprezentacijama Engleske i Češke, te pobjednika play-offa između ŠkotskeIzraelaNorveške Srbije odlučeno je na ždrijebu koji je u subotu održan u Bukureštu.

Hrvatska će prvu utakmicu igrati 14. lipnja protiv Engleske na Wembleyju, u drugom kolu ćemo 19. lipnja igrati protiv Češke u Glasgowu, a u trećem kolu 23. lipnja ponovo u Glasgowu.

Bit će to šesto europsko prvenstvo za hrvatsku vrstu, pri čemu peto u nizu.

I dok smo na svjetskim prvenstvima dva puta zadivili svijet osvojivši srebro prošle godine u Rusiji, te broncu 1998. u Francuskoj, na europskim prvenstvima Hrvatska nema niti jedan plasman bolji od četvrtfinala.

“Vatreni” su do sada najdalje dogurali na svom prvom EP-u 1996. u Engleskoj, te na EP-u 2008. u Austriji i Švicarskoj izborivši plasman u četvrtfinale. Na posljednjoj europskoj smotri u Francuskoj 2016. ispali smo u osmini finala, a još dva puta su zapeli u skupini (2004, 2012).

Svjetski doprvaci bili su smješteni u drugu jakosnu skupinu, a kako je ždrijeb bio ‘poludirigiran’ znalo se da će “Vatreni” igrati u jednoj od skupina u kojoj su nositelji Italija, Engleska, Njemačka ili Španjolska.

Kako se EURO igra u 12 zemalja, reprezentacije koje su izborile plasman na završni turnir, a ujedno su i domaćini, automatski su svrstane u svoje skupine. Tako je i prije početka ždrijeba bilo poznato da će u skupini B igrati Belgija, Rusija i Danska, dok će u skupini C igrati Ukrajina i Nizozemska.

Bilo je još nekoliko restrikcija. Zbog političkih razloga u istoj skupini nisu mogli biti izvučeni BiH i Kosovo, Rusija i Ukrajina, Srbija i Kosovo, te Rusija i Kosovo.

EURO će se održati od 12. lipnja do 12. srpnja iduće godine, a UEFA je u čast 60. obljetnice održavanja prve europske smotre, odlučila da se ovaj EP igra diljem “Starog kontinenta”. Domaćini prvenstva bit će London, München, Rim, Baku, St Peterburg, Kopenhagen, Amsterdam, Bukurešt, Glasgow, Dublin, Bilbao i Budimpešta.

Na prvenstvu će nastupiti 24 reprezentacije, a posljednja četiri sudionika doznat ćemo nakon dodatnih kvalifikacija koje su na rasporedu u ožujku.

Plasman u osminu finala izborit će prve dvije reprezentacije iz svake skupine plus četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

UEFA je odredila da će otvaranje biti u Rimu 12. lipnja, a polufinala (7 i 8. srpnja) i finale (12. srpnja) igrat će se u Londonu.

Skupine Eura 2020.

  • Supina A: Italija, Švicarska, Turska, Wales
  • Skupina B: Belgija, Rusija, Danska, Finska
  • Skupina C: Ukrajina, Nizozemska, Austrija, (Gruzija, Sj. Makedonija, Kosovo ili Bjelorusija)
  • Skupina D: Engleska, Hrvatska, Češka (Srbija, Škotska, Norveška ili Izrael)
  • Skupina E: Španjolska, Poljska, Švedska, (BiH, Slovačka, Irska ili Sj. Irska)
  • Skupina F: Njemačka, Francuska, Portugal, (Island, Rumunjska, Bugarska ili Mađarska)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar