Već je počelo krivotvorenje iskaznica o cijepljenju protiv Covid-19

Već je počelo krivotvorenje iskaznica o cijepljenju protiv Covid-19

Njemački ured za borbu protiv kriminala upozorio je u subotu na pojavu sve većeg broja krivotvorenih potvrda o cijepljenju protiv covida-19 i na sigurnosne nedostatke tih dokumenta.

Potpuno cijepljene osobe već nekoliko tjedana olakšano ulaze u zemlju i odlaze frizeru ili u kafiće i restorane.

“U Njemačkoj su se pojavile krivotvorene potvrde o cijepljenju, samo u Bavarskoj je zabilježeno nekoliko desetaka slučajeva”, priopćio je ured.

U uredu strahuju da bi se broj takvih potvrda mogao povećati stupanjem na snagu olakšica za osobe koje su cijepljene.

“Očekuje se da će na temelju zakonskih olakšica za cijepljene porasti potražnja za krivotvorenim potvrdama o cijepljenju”, stoji u priopćenju.

Državno odvjetništvo u Münchenu je priopćilo kako se preko raznih internetskih platformi poput Telegrama mogu relativno lako nabaviti krivotvorene potvrde o cijepljenju.

“Cijene potvrda o cijepljenju protiv koronavirusa kraću se od visokih dvoznamenkastih do niskih troznamenkastih iznosa u eurima”, priopćilo je odvjetništvo.

Prema istraživanjima javnog servisa ARD, broj članova grupa na aplikaciji Telegramu preko kojih se traže i nude krivotvorene potvrde višestruko se povećao posljednjih tjedana.

Glasnogovornica državnog odvjetništva je objasnila kako je krivotvorenje kompletnih knjižica o cijepljenju ili samih potvrda relativno lako.

“Knjižice se mogu lako kupiti preko interneta a liječničke pečate i potpise je lako krivotvoriti”, rekla je.

Posao krivotvoriteljima olakšavaju i oni koji fotografije potvrda o cijepljenju šire preko društvenih mreža i time otkrivaju realne serijske brojeve cjepiva koji se zatim koriste na krivotvorenim dokumentima.

U Njemačkoj se potvrda o cijepljenju unosi ili u postojeću knjižicu cijepljenja ili za one koji je nemaju posebnom potvrdom na papiru. Digitalne potvrde se očekuju tijekom lipnja, prenosi N1.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar