VINKO BEGIĆ PISAO MILANOVIĆU: Pakt s Dodikom vodi Hrvate u propast

VINKO BEGIĆ PISAO MILANOVIĆU: Pakt s Dodikom vodi Hrvate u propast

Ne stišavaju se reakcije oko nedavne izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića kako je ‘Dodik partner Hrvatske’, a što je naišlo i na oštre reakcije od strane hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, koji je to u Hrvatskom saboru nazvao ‘Milanovićevo bratimljenje s Dodikom’.

Nova reakcija dolazi od Vinka Begića, predsjednika Hrvatske zajednice Bosanske Posavine i nekadašnjeg zapovjednika HVO-a Bosanske Posavine te jednog od utemeljitelja HDZ-a BiH kao i prvi demokratski izabran gradonačelnik Dervente. On u svom pismu, upućenom hrvatskom predsjedniku Milanoviću propituje i kritizira njegov stav.

Sramotno sklapanje ovakvog pakta

Begić, tako, u pismu predsjedniku Milanoviću, između ostaloga, piše: “Očito je kako ovakvom izjavom, podržavate Čovićeve dogovore -i nekakav pakt s Dodikom, a on vodi Hrvate BiH u propast. Sramotno je uopće sklapati dogovor s političarem koji ne priznaje državu BiH. S čovjekom koji je pod sankcijama SAD. Koji je i danas na poziciji velikosrpske politike Radovana Karadžića i Slobodan Miloševića.”

Begić piše kako je strateški interes Hrvatske opstanak BiH i opstanak Hrvata kao konstruktivnog naroda

“Konačno, kako znate, BiH je dobila neovisnost za račun glasova na referendumu Bošnjaka i Hrvata. Bosanski Srbi po zapovijedi iz Beograda nisu smjeli, niti su izlazili na referendum za cjelovitu BiH. Zar ne vidite, kako ovakvu igru oko BiH, s Dodikom i Čovićem, vodi Vučić, ali moguće i Putin i na kraju to vodi samo u propast Hrvate u BiH, kojih je sve manje i manje. Dodik skoro 26 godina – od Daytona, radi zbog sebe, a ne dragi Predsjedniče, zbog Hrvata u BiH, pogotovo ne onih koji žive u Hercegovini. Naši Hrvati u BiH žive u Federaciji, a tu pomozite gospodine Predsjedniče, angažirajte se, na tome da naši Hrvati zajedno s Bošnjacima, natjeraju RS, da se više integrira u BiH, a ne da joj više pomaže da se odvaja”, poručuje on u pismu predsjedniku Milanoviću.

Protiv islamskog radikalizma i srpskog separatizma

On u pismu poziva hrvatskog predsjednika da se zauzme za očuvanje BiH, jer, kako navodi, samo tako bh. Hrvati mogu za sebe izboriti veća prava, a ne zalagati se za njeno cjepkanje i raspad.

“Naši Hrvati u BiH moraju podržati jedinstvenu BiH. Ne, unitarnu, nego Federalnu, po mogućnosti i Konfederalnu, ali državu koja će funkcionirati s tri konstitutivne zajednice – naroda, te biti članicom EU i NATO-a, te će se tako boriti protiv islamskog radikalizma i srpskog separatizma”, ističe Begić u pismu predsjedniku Milanoviću.

Osvrćući se na stvaranje ‘trećeg entiteta’, Begić piše: “Pa, i o tome treba razmisliti ali ne da iza toga stoje Dodik i srbijanski predsjednik Vučić. Osim toga, trebalo bi vidjeti koliko bi Hrvata ostalo izvan njega, te isplatili se to, ili da se s Bošnjacima dogovori o drukčijem funkcioniranju Federacije. Vi, dobro znate, kako je ta priča o hrvatskom Entitetu izgubljena – propuštena u Daytonu. Tada ga nismo dobili, a zna se kako se to može ostvariti samo ako to podrže SAD i najznačajnije zemlje EU, a oslanjati se samo na Dodika – Vučića, u tome nije dobro. Treba, vidjeti što bi obuhvaćao taj entitet i koliko bi Hrvata ostalo izvan njega i što bi s njima bilo. A, onda što znači treći entitet, ako znamo da su u Haagu osuđeni dužnosnici Herceg-Bosne na dugogodišnje kazne.”

Na koncu, predsjednik HZ Bosanske Posavine zaključuje kako je BiH sastavnica tri konstitutivna naroda i ostalih te da bi ‘kategoričko pregovaranje s drugim, bez trećeg, doveo Hrvate u BiH u još goru i težu poziciju’. V.S.H.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar