Vlasti još uvijek šute

Vlasti još uvijek šute

Cijene goriva na benzinskim crpkama u Bosni i Hercegovini na rekordnoj su razini i veće su nego u Hrvatskoj i Sloveniji. Ništa bolja situacija nije ni sa cijenama osnovnih životnih namirnica. Građani preživljavaju, a vlasti i dalje bez konkretnih poteza, za razliku od susjednih zemalja.

Ekonomski stručnjaci predlažu mjere i upozoravaju, no nadležni i dalje bez reakcije. Tri marke i 76 pfeninga. Toliko je na jednoj od crpki u Sarajevu potrebno izdvojiti za litar dizela. Prosječna cijena na ostalim crpkama je oko tri i pol marke po litru dizela, dok je svega deset pfeninga jeftiniji benzin. Cijene rekordne, novčanici sve prazniji, javlja BHRT. Dok vlasti uglavnom šute, ekonomisti predlažu dvije mjere.

Prva, pod hitno i bez odlaganja suspendirati trošarine na gorivo

Druga mjera uključuje obračun PDV-a, ne na trenutnu vrijednost litre goriva, već na iznos maloprodajne cijene od dvije marke koja je bila prije godinu dana. “Da sutra donesu mjeru privremene suspenzije naplate trošarina one ne bi imale ni približno isti efekt da je donesena u veljači ili ožujku kada je to trebalo da se uradi jer tada kada usporedite kakav je nivo cijena bio u veljači ili ožujku i danas onda možete vidjeti koliko je izostanak tako jedne mjere donio štetne posljedice po građane BiH”, kaže ekonomski stručnjak Faruk Hadžić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar