VOZAČI OPREZ: “Medvjed na cesti” novi je prometni znak u BiH

VOZAČI OPREZ: “Medvjed na cesti” novi je prometni znak u BiH

Nakon zabilježena dva smrtna ishoda stradanja mečića u prometu, jedan 2019. i drugi 2021. godine, na magistralnoj cesti Bihać – Bosanski Petrovac (lokalitet Lipa) postavljen je prvi prometni znak sa siluetom mrkog medvjeda u Krajini, ali i Bosni i Hercegovini uopće, prenosi N1.
Pokretanje ove inicijative prema JP ”Ceste FBiH” iniciralo je U.L.O. ”Bihać” iz Bihaća. Nakon sprovedene analize od strane stručne službe JP ”Ceste FBiH” i razmatranja zahtjeva za postavljanje odgovarajuće prometne signalizacije tj. znaka upozorenja ”medvjed na cesti”, donesena je odluka o dopuni postojeće prometne signalizacije, a koja se koristi na cestama u FBiH. Tako je prometni znak: Medvjed na cesti – vozači oprez! uvršten na listu službenih prometnih znakova. JP ”Ceste FBiH” je postavljanje ovog prometnog znaka izvelo u kratkom roku.
”Ovaj znak sa siluetom mrkog medvjeda je prvi ovakav znak u BiH te ujedno i novi prometni znak koji je uvršten u Zakon o vertikalnoj signalizaciji u našoj državi”, izjavio je Denis Huskić, inicijator i predsjednik skupštine U.L.O. ”Bihać”.

Centar za životnu sredinu kao organizacija koja sprovodi projekt ”Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida” pozdravlja ovu inicijativu i novu praksu u BiH te smatra da je ovo jedan od važnih koraka u osvještavanju javnosti o važnosti suživota čovjeka i medvjeda u našoj zemlji. Pored mrkog medvjeda prostore Krajine nastanjuju i druge dvije vrste životinja koje spadaju u kategoriju velikih zvijeri, a to su vuk i ris. Krajina je poznata kao stanište mrkog medvjeda, a prirodni koridori kretanja medvjeda su presječeni gradnjom prometnica (medvjedi se kreću iz Nacionalnog parka ”Una” ka šumama Grmeča i obrnuto).

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar