VRAĆA SE OBVEZNI VOJNI ROK? Služio bi se mjesec dana, a mogle bi se prijaviti i djevojke

VRAĆA SE OBVEZNI VOJNI ROK? Služio bi se mjesec dana, a mogle bi se prijaviti i djevojke

Vojni rok bi bio obvezan za sve mladiće, a djevojke bi išle ako to žele.

Hrvatska vraća vojni rok – služio bi se tri tjedna ili najviše mjesec dana, i to samo u ljetnom razdoblju, javlja Slobodna Dalmacija.

Odluka o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka navodno samo treba proći potrebnu proceduru kako bi se počelo s njenom primjenom. Naime, postoji još uvijek više varijanti i ideja kako osmisliti vojni rok, koliko će trajati, gdje će se obuka sve provoditi, koje instrukture angažirati i koliko će to sve skupa koštati.

Najviše izgleda za usvajanje ima, plan po kojem bi se vojni rok služio tri tjedna ili najviše mjesec dana, i to u ljetnom razdoblju, od zadnje trećine srpnja pa do konca kolovoza, u dva turnusa.

Vojni rok bi bio obvezan za sve mladiće, a djevojke bi išle ako to žele, javlja Slobodna Dalmacija.

U razdoblju od 21 ili 28 dana organizirat će se obuka tijekom koje će se mladi upoznavati s oružjem, vježbati pucanje, svladati prva pomoć, naučiti iskopati rov ili skloniti se u slučaju eksplozije i savladati slične praktične vještine.

Naime, tijekom te obuke radila bi se i selekcija među mladim vojnicima (i vojnikinjama), uočavali bi se potencijalni kandidati za buduće profesionalce, pa bi se njima ponudilo stalno namještenje u Hrvatskoj vojsci, uz daljnje školovanje.

Vojska bi se trebala služiti u postojećim vojnim objektima i trenutno praznim državnim zgradama pa budući ročnici ne bi trebali odlaziti daleko od kuće.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing