ORAŠJE: Vratili se iz Njemačke

ORAŠJE: Vratili se iz Njemačke

I dok se Bosna i Hercegovina i dalje suočava s iseljavanjem svojih građana, najviše mladih, iz Orašja dolazi priča o obitelji Stankić, koja se s dvoje maloljetne djece iz Njemačke vratila u domovinu. Odluka, kažu nije bila laka, ali je ispravna, prenosi Federalna.

“Tamo gdje ste prvi put udahnuli zrak, taj zrak vam nedostaje ako ste negdje drugo, a kako godine prolaze, sve više vidim da ima istine u tome”, kazao nam je Mario, koji je tri desetljeća života u inozemstvu zamijenio novim početkom u Orašju. Nije bilo dvojbe ni kod njegove supruge Danijele, koja je 9 godina radila u medicinskom sektoru. U Njemačkoj su imali dobar život, ali je ljubav prema rodnoj grudi prevladala i uz malo hrabrosti napravili su taj korak – vratili su se u svoju zemlju.

“Ne mogu sad reći da mi je bilo nešto loše i da nisam bila zadovoljna. Međutim, stalno je prisutan taj neki osjećaj stranca, da nisi tamo jednostavno domaći i želja za povratkom kući”, priča Danijela.

Mario dodaje kako odluka nije bila laka i da se to ne može racionalno objasniti: “U pravu ste kad kažete da je hrabrost u pitanju – jest tako”.

Razmišljali su dvije godine o povratku i stvarali preduvjete za to

U Orašju su sagradili prekrasan obiteljski dom, Mario je preselio i posao, radi kao online savjetnik za starog poslodavca, a Danijela se tamo dodatno educirala kako bi otvorila vlastiti obrt: ” Kozmetički salon u planu mi je u skoro vrijeme otvoriti. Educirala sam se tamo na raznim poljima”.

“Odlučili smo svoj novac investirati ovdje, u državu koja nas je othranila, koja nas je odgojila. Ako netko misli da treba investirati u drugu zemlju, to je

Roditelji dvije maloljetne kćerkice ne strahuju za njihovu budućnost ovdje, a odluka o povratku morala je biti donesena prije nego što je Mia krenula u školu – za naše školstvo kažu da je jako dobro. I Mia kaže kako joj je ljepše u Orašju.

Bez obzira na društveni i materijalni status koji imate u drugoj državi, vi ste uvijek stranac u toj zemlji, kažu Stankići, koji su se iz tog razloga najprije i odlučili na povratak. Oni su svoj mir i sreću pronašli u rodnom kraju jer im je život ovdje puno jednostavniji i drugačiji i ne može se uspoređivati ​​s Njemačkom.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing