Vremena više nema: Bosna i Hercegovina 17. lipnja ostaje bez tv signala

Vremena više nema: Bosna i Hercegovina 17. lipnja ostaje bez tv signala

Približava se 17. lipanj, datum kada će Bosna i Hercegovina ostati bez analognog signala. Do danas nije ništa konkretno urađeno na digatilizaciji pa je sve izvjesnije da će građani naše zemlje ostati u televizijskom mraku.
To je potpuno izvjesna posljedica ukoliko se ne urade obveze javnih servisa i Vijeća ministara BiH. To su dvije adrese koje moraju učiniti najveće napore da se proces digitalizacije završi.

Projekt digitalizacije radiodifuzije (prijenosa i emitiranja signala za javne RTV servise) u Bosni i Hercegovini je u zastoju nekoliko mjeseci iz dva nerazumljiva razloga. 

Prvi je taj što Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) nije dozvolila da se na njezinim objektima instalira digitalna oprema koju je kupilo Vijeće ministara. Paralelno s tim, u Vijeću ministara je blokirana odluka o korištenju već odobrenih sredstava za digitalizaciju. 

"Svi poslovi na području Federacije su završeni, ali to ne može biti u funkciji dok se ne završi cijeli sustav. Problem se nastavlja u javnim RTV servisima, jer oni nisu u stanju da se usuglase o zajedničkom zahtjevu kod Regulacijske agencije za komunikacije (RAK). Problem je Radio-televizija RS-a", rekao je za Klix.ba Mehmed Agović, savjetnik ministra u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH.
Agović navodi da je nemoguće bilo što napraviti parcijalno. U važnom mozaiku koji se zove "Projekat digitalizacije" nema korporacije javnih RTV servisa, zajedničkog tijela koje bi se brinulo o tehnološkom razvoju. Na taj način kasni i komercijalni sektor, a posljedice se već mogu pretpostaviti. 

"Znam što je sve potrebno uraditi i nisam siguran da će taj posao biti završen u predviđenom roku. Bojim se posljedica koje će nastupiti za Bosnu i Hercegovinu. To je naša međunarodna obveza koju smo potpisali u Ženevi 2006. godine. Posljedica za javni servis je vrlo ozbiljna jer tehničke dozvole za analogni signal prestaju vrijediti, ato znači da više niko ne štiti analogne frekvencije i svi koji emitiraju program analognim putem to više neće moći", pojasnio je Agović. 

Ukoliko bi sutra bio završen tender za drugu fazu procesa digitalizacije, uz veliku stručnu angažiranost ljudi i financijsku podršku, proces digitalizacije bi do kraja godine bio gotov, smatra Agović. 

Ovaj posao očigledno čeka novu vlast, a hoće li proces digitalizacije biti prioritet i hoće li oni ovom procesu pristupiti čim prije, vidjet ćemo kada se vlast formira. Nadamo se da će to biti uskoro jer ukoliko se nešto konkretno uskoro ne uradi, posljedice će biti katastrofalne.
Izvor: Klix.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar