Vučić napao Hrvatsku da je u “histeriji” jer se gradi aerodrom u Trebinju i da ga žele “srušiti”

Vučić napao Hrvatsku da je u “histeriji” jer se gradi aerodrom u Trebinju i da ga žele “srušiti”

Tek nakon vrlo srdačnog sastanka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem u Beogradu, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ne propušta ponovno optužiti Hrvatsku za namjere njegovog rušenja s političkog trona Srbije. Ovaj put središnja tema bila je izgradnja zračne luke u Trebinju koja, po Vučićevim riječima, ugrožava “vitalne, regionalne, nacionalne interese”.

”Histerija u Hrvatskoj prisutna je oko svega što radi i gradi Srbija”, rekao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje novinara u Beogradu ”kako gleda na histeriju hrvatskih medija” na izgradnju aerodroma u Trebinju.

Vučić naglsio kako taj aerodrom gradi Srbija i da će to biti aerodrom Srbije, a ne njegov osobno, iako ga Hrvati nazivaju “Vučićev aerodrom”

”Sve što radimo radimo za Srbiju u ovom slučaju i za Republiku Srpsku čak i za Bosnu i Hercegovinu, međutim meni je nešto drugo tamo zaparalo uši i oči, a to je da je to (Aerodrom Trebinje) dokaz naše ekspanzionističke politike”, rekao je Vučić. Upitao je kako je moguće da Hrvati nisu optužili za ekspanzionističku politiku Francusku, koja je sa Srbijom napravila koncesijski ugovor za Aerodrom “Beograd” ili da Njemačka ima takvu politiku od Ljubljane do Sofije pošto upravljaju tim aerodromom. Prema njegovim riječima, sve što važi za druge ne važi za Srbiju.

“A sve što ne vrijedi za njih, vrijedi za Srbiju. Zašto? Zato što je Srbija danas puno jača nego što je bila i oni to ne mogu podnijeti”, izjavio je Vučić.

Naveo je kako su Hrvati kao ozbiljan narod i država napravili neke dogovore, a da “Srbija ima određene dokaze do kojih je došla njezina služba o tome”.

“Oni su napravili na nekoliko razina različite sastanke i rekli su ‘naše vitalne nacionalne regionalne interese ugrožava Srbija, odnosno njen glavni protagonist i potrebno je sve što se može uraditi da bude srušen što prije jer tako će Hrvatska da se vrati na poziciju prve regionalne sile, koju nitko nikada neće moći ugroziti pošto je ona i u EU, u NATO, a Srbija će otići u zapećak’”, rekao je Vučić te dodao kako svakog dana u Hrvatskoj ima stotine negativnih objava o Srbiji i da je “jasno šta je njihov cilj”.

Inače, Vučić je najavio da će se 25. studenog u Moskvi sastati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i naglasio da će taj sastanak ”odrediti ekonomsku i energetsku budućnost Srbije”

Vučić je novinarima rekao da će prije toga ići u Glasgow gdje će se ”sastati s puno predsjednika država i predsjednika vlada najmoćnijih zemalja svijeta, ali da je susret u Moskvi odlučujući”.

Inače, podsjetimo da je na prošlotjednom sastanku člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika sa srbijanskim predsjednikom Vučićem u Beogradu bilo riječi o o izgradnji zračne luke u Trebinju, kao i o energetskoj situaciji.

“Trenutna energetska situacija prijeti velikom broju zemalja u regiji i razmatrati ćemo pripremu zajedničke platforme sa zemljama u regiji, ali i s Rusijom, za izgradnju plinovoda do Banja Luke. Također, vjerujem da će prvi zrakoplovi letjeti s aerodroma Trebinje prije kraja 2023. godine”, obećao je srbijanski predsjednik.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar