• TRAVNIK: Memorijalni muzej “Rodna kuća Ive Andrića”
  • TRAVNIK: Memorijalni muzej “Rodna kuća Ive Andrića”
  • TRAVNIK: Memorijalni muzej “Rodna kuća Ive Andrića”
  • TRAVNIK: Memorijalni muzej “Rodna kuća Ive Andrića”
  • TRAVNIK: Memorijalni muzej “Rodna kuća Ive Andrića”
  • TRAVNIK: Memorijalni muzej “Rodna kuća Ive Andrića”
  • TRAVNIK: Memorijalni muzej “Rodna kuća Ive Andrića”

TRAVNIK: Memorijalni muzej “Rodna kuća Ive Andrića”

U rujnu 2021. godine je u Travniku označen završetak velikog projekta koji osim za žitelje ovog mjesta predstavlja iznimno kulturno bogatstvo za sve u Bosni i Hercegovini. Tvrtka GS “Tvornica mašina Travnik” i JU Zavičajni muzej Travnik zvanično otvaraju restaurirani i obnovljeni kompleks Memorijalnog muzeja Ive Andrića, s novo projektiranim objektom “Ex Ponto” u kome je smješten istoimeni ekskluzivni restoran i višenamjenski prostor sa pratećim kulturnim sadržajima.

Ovaj mali muzej uskoro slavi 50 godina postojanja

Službena i dobro poznata muzejska postavka u prizemlju je dobila novi sadržaj poput knjižnice i suvenirnice, a u restoranskom dijelu s izložbenim i multimedijalnim prostorom se od tada održavaju različiti kulturni programi. Ovogodišnji Andrićevi dani koji se održavaju u razdoblju od 9.10. do 9.11. posebni su iz više razloga. Ovo je jubilarno 45. izdanje manifestacije koja se prvi put održala 1976. godine, a izvrsna je prilika i proslaviti čak 60 godina od dodjele Nobelove nagrade Ivi Andriću 1961. godine.

Ovom prilikom smo posjetili Memorijalni muzej “Rodna kuća Ive Andrića”. Muzej je osnovan 30. kolovoza 1974. godine najprije pod nazivom Spomen-muzej Ive Andrića, a onda je na dan piščeve smrti 13. Ožujka 1975. godine  preimenovan u Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića i pod tim nazivom djeluje sve do danas. Muzej uskoro slavi jednu značajnu obljetnicu, za tri godine će biti 50 godina njegovog postojanja. On je sve ove godine bio otvoren, pa čak je i u ratnom periodu bilo moguće posjetiti ovu stalnu izložbenu postavku, koja se naravno s vremenom malo mijenjala i prilagođavala.

Foto: Memorijalni muzej “Rodna kuća Ive Andrića” Travnik

Izložbeni postav fokusiran na zavičajno u Andrićevom životu i djelu

Kroz muzejsku postavku nas provodi viši kustos memorijalnog muzeja Enes Škrgo te pojašnjava: „Ona se sastoji od nekoliko tema, dakle kroz nekoliko soba. Tu je prije svega rodna soba Ive Andrića, u njoj je izložen taj tipični namještaj bosanskih urbanih porodica, a koji potiče iz vremena njegova rođenja. Ta je soba dosta interesantna i možda najzanimljivija, na neki način, za jedan dio inostranih posjetitelja. Mi smo ustvari na ovaj način htjeli da predstavimo nešto što je kultura stanovanja u Bosni i Hercegovini, u gradovima u BiH iz tog perioda. U hodniku je moguće vidjeti jednu temu pod nazivom Ivo Andrić i Travnik. Tu smo htjeli nešto da kažemo o tome kakav je bio njegov prvi susret s rodnim gradom, kada on dolazi prvi puta 1915. godine, pa onda živi s fratrima u selu Ovčarevo u rimokatoličkoj crkvi sv. Mihovila Arhanđela i kada piše neke od početnih dijelova svoje prve knjige Ex Ponto, poeziju u prozi. Potom je tu soba u potpunosti posvećena romanu Travnička hronika, gdje je ustvari cijelo ovaj izložbeni postav fokusiran i koncipiran na ono što je zavičajno u Andrićevom životu i djelu. Tu je i soba Biblioteka memorijalnog muzeja s malom umjetničkom zbirkom, a tu možete vidjeti jako mnogo najrazličitijih naslova i izdanja Andrićevih knjiga iz cijeloga svijeta. Ono što mi posebno izdvajamo, to su najstarija, odnosno prva izdanja njegovih prvih knjiga, iz 1918. Ex Ponto, iz 1920. Nemiri, iz iste godine njegova prva pripovijetka Put Alije Đerzeleza, potom prva izdanja romana Na Drini ćuprija, Travnička hronika i Gospođica. Prvo izdanje njegove prve zbirke pripovjetki iz 1924. godine, od Srpske književne zadruge.“

Ovaj mali muzej ima i nekoliko knjiga s njegovim autogramom i potpisom. To je bio Andrićev lični poklon muzeju. Iako je on bio nezadovoljan inicijativom gradskih vlasti Travnika kada su htjeli otvoriti muzej posvećen njemu, njegovom životu i književnom djelu, jer je poznat kao vrlo skromna osoba. Smatrao je da mu ne treba još za vrijeme života podizati neku vrstu mauzoleja, kazao je Škrgo.

U Bibiloteci memorijalnog muzeja  su i fotografije nastale za vrijeme ceremonije dodjele Nobelove nagrade za književnosti u Stockholmu 1961. godine. Muzej je potom dobio još jedan novi koji se zove Književni atelje i služi, kao što mu sam naziv govori, za književne i druge programe i događaje. Ovaj mali muzej ima jako posjetitelja koji dolaze iz cijelog svijeta, od gotovo svih Europskih zemalja do Australije.

Foto: Viši kustos muzeja Enes Škrgo s posjetiteljima

„Naravno, nakon ovih prvih pandemijskih sezona, pomalo se vraća taj nivo posjeta. Ljudi i dalje pokazuju veliko zainteresovanje za književno djelo Ive Andrića, a osim toga ovaj mali muzej ne samo da čeka posjetioce, nego ima čitav niz kulturno-umjetničkih produkcija i aktivnosti kojima želimo ustvari da promovišemo i popularišemo književno djelo Ive Andrića, osobito među mladim generacijama“, zaključio je za Ramski Vjesnik viši kustos muzeja Enes Škrgo.

Posjetitelje do završetka Andrićevih dana još očekuje Koncertno veče “Ad Libitum”-a & “Mustra orchestra”-e, promocija knjige “Franjevci u djelima Ive Andrića” autora fra Ike Skoke, radionica pisanja dramskog teksta, radionica “Kako se piše esej” itd. Manifestacija će službeno i svečano završiti otkrivanjem skulpture “Vezirov slon” akademskog kipara Dejana Pranjkovića.

Ostale fotografije pogledajte na službenoj Facebook stranici Ramskog Vjesnika FOTOGALERIJA.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing