WHO: Porastao broj osoba s depresijom

WHO: Porastao broj osoba s depresijom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je kako je globalno broj osoba s depresijom u posljednjih 10 godina porastao za 18 posto, što u brojkama iznosi oko 322 milijuna, prenose mediji.

U izvješću WHO-a objavljenom uoči obilježavanja Svjetskog dana zdravlja (7. travnja), koji će ove godine biti posvećen depresiji, se napominje kako se povećanje broja osoba s depresijom u razdoblju između 2005. i 2015. nije dogodilo samo zbog globalnog povećanja broja stanovnika na našem planetu, već i zato jer se životni vijek produljio.

– Depresija se razlikuje od uobičajenih promjena raspoloženja i kratkoročnih emocionalnih odgovora na izazove u svakodnevnom životu. Ako dugo traje, depresija može postati ozbiljan zdravstveni problem – navodi se u izvješću WHO.

Uzroci depresije su brojni: gubitak bliske osobe, fizička bolest, zlostavljanje, a u modernom svijetu nezaposlenost, strah za egzistenciju, strah od gubitka posla i siromaštvo.

WHO upozorava kako se u zemljama s niskim životnim standardom osobama koje su u depresiji često ne postavi točna dijagnoza, a osobama koje taj problem nemaju nerijetko se pogreškom propisuju antidepresivi.

U izvješću se napominje kako gotovo 15 posto oboljelih zbog neprepoznatih simptoma počini suicid, a gotovo 80 posto ih razmišlja o tome.

Iz WHO-a podsjećaju kako svake godine zbog depresije samoubojstvo izvrši gotovo 800 000 ljudi.

Rizik od obolijevanja od depresivnih poremećaja veći je kod starijih osoba i kod osoba treće životne dobi.

Po podacima WHO-a, prosječno je među ženskom populacijom 5,1 posto oboljelih od depresije, a među muškarcima nešto manje, 3,6 posto.

Među starijim osobama brojke se povećavaju: 7,5 posto žena treće životne dobi pati od depresije i 5,5 posto njihovih muških vršnjaka.

WHO upozorava kako pozornost nije dovoljno usmjeriti na starije osobe, već i na sve visokorizične grupe kao što su trudnice i žene koje su tek rodile, te školska djeca.

(FENA)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing