Europa je napustila Balkan, tamo su dvije države pred raspadom, a tri u dubokoj krizi

Europa je napustila Balkan, tamo su dvije države pred raspadom, a tri u dubokoj krizi

BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK U BiH, ŠEF SLOVAČKE DIPLOMACIJE ‘Europa je napustila Balkan, tamo su dvije države pred raspadom, a tri u dubokoj krizi’

Europska unija postaje sve manje ozbiljan sugovornik u pitanjima proširenja, napustila je zapadni Balkan, a posljedice su da su danas dvije tamošnje države pred raspadom, a tri u dubokoj krizi, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu slovački ministar vanjskih poslova i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak.

“EU postaje sve manje ozbiljan sugovornik kada je riječ o proširenju. Mi smo sa zapadnog Balkana istupili riječju i djelom i sada vidimo koje posljedice – imamo dvije države koje su pred raspadom i tri koje su u dubokoj političkoj krizi. A razlog je taj što EU ispunila svoju lidersku ulogu, kao strana u dijalogu koja treba pružiti perspektivu tim zemljama”, rekao je Lajčak prije početka sastanka ministara vanjskih poslova, koji na dnevnom redu imaju raspravu i o stanju u zemljama jugoistočne Europe.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izvijestit će ministre o svom prošlotjednom posjetu tim zemljama.

“Mislim da se visoka predstavnica vratila frustrirana s balkanskog puta”, kaže Lajčak.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier rekao je uoči sastanka da će u raspravi naglasak staviti na Bosnu i Hercegovinu i njezin europski put.

“Mi smo zainteresirani za stabilnost jugoistoka Europe i da se nastavi proces reformi u tim zemljama. Mi ćemo naravno naglasak staviti na našu susjednu i prijateljsku zemlju Bosnu i Hercegovinu i njezin europski put i stabilnost”, rekao je Stier, koji je prošli tjedan posjetio Sarajevo zajedno s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom.

Čelnik parlamenta BiH: ‘Stanje opasno podsjeća na ono uoči raspada bivše SFRJ’

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić upozorio je u ponedjeljak kako toj zemlji prijeti “opasno produbljivanje” političke krize dodajući kako sve u toj zemlji podsjeća na stanje uoči raspada bivše Jugoslavije.

“Daljnje produbljavanje krize u BiH može biti iznimno opasno. Sjetite se kako je sve funkcioniralo s Predsjedništvom SFRJ uoči raspada Jugoslavije, tko je što blokirao i tko je kada napuštao sjednice. Ova me situacija podsjeća na ta zbivanja”, izjavio je novinarima u Sarajevu Bosić, koji je jedan od troje članova kolegija koji se na dužnosti predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH smjenuju svakih osam mjeseci.

Bosić je sazvao konferencijiu za novinstvo kako bi najavio da zastupnici iz političkih stranaka sa srpskim predznakom, koje su dio vladajuće većine u BiH, neće blokirati rad državnog parlamenta.

Ocijenio je pritom kako oni sami ne mogu riješiti krizu nastalu nakon pokretanja postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) protiv Srbije.

Bosić je novinarima u Sarajevu kazao kako će zastupnici, okupljeni oko bloka u kojemu je najjača njegova Srpska demokratska stranka (SDS), doći na sjednicu Zastupničkog doma zakazanu za utorak, no ograničit će svoje djelovanje sve dok se ne uvjere što će poduzeti oni koji su, kako je konstatirao, i doveli do krize.

U praksi će to značiti kako će oni sudjelovati na sjednicama parlamenta, no neće po automatizmu glasovati za dnevni red.

Pojasnio je kako u postojećim okolnostima zastupnici okupljeni oko SDS-a mogu osigurati kvorum nužan za rad i odlučivanje u Zastupničkom domu, no to ne rješava problem jer s druge strane zastupnici iz koalicije okupljene oko Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika imaju većinu u Domu naroda koja može blokirati donošenje zakona u tom tijelu što znači da bi rad parlamenta opet bio onemogućen.

Procjena je kako će SNSD djelovati na tragu nedavnih zaključaka parlamenta RS koji je pozvao na blokiranje rada državnih institucija sve dok se ne riješe pitanja koja su za taj entitet od ključnog značenja pri čemu se inzistira i na ukidanju Suda i Tužiteljstva BiH te eliminiranju stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH.

Bosić je ocijenio kako stoga trenutačno “ne postoje stvarni i kompletni demokratski uvjeti za nastavak sjednice” Zastupničkog doma.

Po njegovoj ocjeni Dodik s jedne strane i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović s druge, svaki iz svojih razloga s ciljem ostvarenja osobnih i političkih ciljeva, svojim postupcima ugrožavaju rad državnh tijela vlasti ustrojenih Daytonom što stvara potencijalno “vrlo opasnu situaciju”.

“Zahtjevi za blokadama dolaze od onih koji žele srušiti Daytonski sporazum”, kazao je Bosić upozoravajući kako zapravo nitko nema odgovor što ako kriza dođe do dna i ukoliko sve institucije budu blokirane.

Pitanje na koje u ovom trenutku nitko u BiH nema jasan odgovor je postoji li uopće ustavni sustav koji funkcionira ili ne, što je veoma opasno jer je cijela regija u krizi, a Bosić je posebice upozorio na stanje u Makedoniji.

Jutarnji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar