Za HDZ 1990 prioriteti Izborni zakon, Aluminij i Mostar. Što je s Travnikom koji treba biti uređvan na principima kao i Mostar?

Za HDZ 1990 prioriteti Izborni zakon, Aluminij i Mostar. Što je s Travnikom koji treba biti uređvan na principima kao i Mostar?

HDZ 1990 smatra da treba prestati s igrama oko izmjena i dopuna Izbornog zakona koje predugo traju, zaključeno je na sjednici Predsjedništva te stranke održanoj u prošli petak na Kupresu.

Iz ‘devedesetke’ su između ostalog poručili da se treba nužno fokusirati na provedbu presuda Ustavnog suda BiH i međunarodnih sudova, unutar kojih se legitimno predstavljanje naroda i rješenje pitanja izbora u gradu Mostaru ne smiju podcjenjivati i ‘gurati pod tepih’.

Pitanje Mostara

-Mostar nije grad slučaj već Mostar nužno mora imati status kao i sve ostale jedinice lokalne samouprave u BiH, poručeno je iz HDZ-a 1990.

Iz te stranke smatraju da nepostojanjem minimuma  spremnosti za kompromis oko  temeljnih političkih pitanja poput Izbornog zakona, grada Mostara, NATO puta jasno pokazuje da je vladajućima jedino važno zadržati pozicije moći bez imalo odgovornosti prema narodu.

– Zbog neodgovornih politika, zbog višegodišnjeg nepotizma, korupcije, klijentalizma i nekompetencije trpe svi građani a pogotovo najugroženije skupine društva: branitelji, stradalnici, umirovljenici, nezaposleni, a naročito mladi koji zbog tih i takvih pojavnosti nezadrživo napuštaju BiH. Tražimo od najodgovornijih potpuni zaokret u odnosu prema vlastitoj državi, poručili su iz ‘devedesetke’.

Najoštrije su osudili neformiranje vlasti više od godinu dana od Izbora što, kako smatraju, ima nesagledive posljedice za BiH i sve njene građane.

-Pored ostalog blokirana je realizacija projekata od strateškog značaja za BiH. Samo zbog toga što je rad  Parlamentarne skupštine BiH blokiran, više od milijardu eura potpisanih ugovora čeka na ratifikaciju. To je samo primjer izravne štete, a neizravna je još veća. Zbog krajnje neodgovornosti koja poprima oblike civilizacijskog sunovrata gubi se povjerenje u institucije, jača apatija i beznađe, jača odlazak ljudi iz BiH, poručili su iz HDZ-a 1990.

Na Predsjedništvu te stranke usvojen je zaključak kojim se zadužuju predstavnici HDZ-a 1990 u HBŽ-u da u pregovorima oko formiranja vlasti u toj županiji posebnu pozornost obrate na općine Drvar, Glamoč i Grahovo, a posebno da sa ostalim partnerima iznađu rješenje za izgradnju Katoličke crkve u Drvaru, Katoličkog groblja i Pastoralnog centra.

Uglavnom su svi zaboravili da je uređenje Travnika dogovoreno po principu Mostara, ali taj grad i Hrvate nitko ne spominje. Vjerojatno će se netko sjetiti i tog pitanja.

Aluminij

Između ostalog, bilo je riječi i o situaciji u mostarskom Aluminiju. Iz ‘devedesetke’ pozivaju Vladu FBiH da pitanje rješavanja sudbine Aluminija razmatra krajnje odgovorno, prioritetno i transparentno, kao i da se spriječe dvostruki standardi koji su vidljivi u odnosu prema strateškim gospodarskim subjektima poput rudnika, Mittala itd.

– Vlada je dužna produžiti odluku o financijskoj konsolidaciji Aluminija najmanje za 12. mjeseci, čime bi se ostavila mogućnost za ponovno pokretanje proizvodnje. Bilo kakav drugi scenarij značio bi konačan kraj Aluminija. Također, pozivamo Vladu na potpunu transparentnost u pogledu razmatranja pristiglih ponuda strateških partnera. Cjelokupna javnost mora biti upoznata s kompletnim procesom restrukturiranja Aluminija. Odgovornim za eventualno nezakonito postupanje vezano za Aluminij moraju konačno odgovarati za svoje postupke, poručeno je iz HDZ-a 1990. 

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar