Za razvojačene branitelje osigurano 25 milijuna maraka

Za razvojačene branitelje osigurano 25 milijuna maraka

Sukladno zaključcima Vlade FBiH, planirano je da 15 od 40 milijuna maraka, predviđenih u proračunu FBiH za 2019. na ekonomskim kodovima s kojih se izvršavaju sudske presude i rješenja o izvršenju, kao i pripadajuće zatezne kamate i troškovi postupka, bude preraspodijeljeno na Federalno ministarstvo za pitanja branitelja, navodi se u priopćenju

Vlada Federacije utvrdila JE i Parlamentu FBiH uputila Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Proračuna, kako bi bila osigurana sredstva za provedbu Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji u ukupnom iznosu od 25 milijuna maraka u 2019. godini.

– Sukladno zaključcima Vlade FBiH, planirano je da 15 od 40 milijuna maraka, predviđenih u proračunu FBiH za 2019. na ekonomskim kodovima s kojih se izvršavaju sudske presude i rješenja o izvršenju, kao i pripadajuće zatezne kamate i troškovi postupka, bude preraspodijeljeno na Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i stradalnika Domovinskog rata. Nedostajućih 10 milijuna maraka osigurano je unutarnjom preraspodjelom u okviru ovog ministarstva. Za izmirenje obveza iz radnog odnosa po sudskim odlukama u cijelosti (glavnica, zatezna kamata i troškovi postupka) planirano je osam milijuna maraka, dok je 17 milijuna maraka predviđeno za izmirenje obveza po osnovu izvansudskih nagodbi, planiranih na posebnom ekonomskom kodu, kako bi bile stvorene pravne pretpostavke za provedivost izvršenja ovih obveza, priopćeno je iz federalne Vlade.

Izmjene proračuna

Predloženim izmjenama i dopunama proračuna planirana su sredstva za izgradnju putne infrastrukture (autoceste, brze ceste), od čega se 151,5 milijuna maraka odnosi na povrat sredstava u proračun na poseban račun za upravljanje razvojnim sredstvima u okviru Jedinstvenog računa riznice. Na istom podračunu će biti alocirana sredstva iz tzv. klirinškog duga od 107 milijuna maraka, koja su ostala neutrošena u proračunu za 2018., a iz kojih će biti financirani projekti izgradnje brze ceste Lašva-Nević polje, izgradnja Južne obilaznice Mostara i drugi projekti. Također, planirana su i dodatna sredstva za izgradnju putne infrastrukture u iznosu od 45 milijuna maraka, a odnose se na dividendu JP Elektroprivreda BiH i očekuje se da budu uplaćena u narednom periodu. Ova sredstva će biti korištena za izgradnju tunela Hranjen prema Goraždu. Planirana su i dva milijuna maraka za nastavak izgradnje aerodroma u Bihaću a za projekte unaprjeđenja zračnog prometa već osigurano 3,5 milijuna maraka, te će taj iznos, zajedno s dva milijuna maraka, dostići iznos od 5,5 milijuna maraka namijenjenih ovom projektu.

Imenovanje direktora zavoda i agencija

Vlada FBiH je nakon završene natječajne procedure koju je, u skladu sa odlukom Vlade, provela Agencija za državnu službu FBiH, imenovala više direktora federalnih uprava, zavoda i agencija. Za direktora Federalnog zavoda za statistiku imenovan je Emir Kremić, za direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove Adis Ajdinović, za direktora Agencije za državnu službu FBiH Refik Begić i za direktora Federalnog zavoda za poljoprivredu Omer Kurtović. Također, zbog isteka mandata, razriješeni su dužnosti direktorica i zamjenik direktorice Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, i imenovane Vlatka Martinović za direktoricu, a Zilha Ademaj za zamjenicu direktorice ovog zavoda, na razdoblje od četiri godine. Rješenje o ovim imenovanju stupa na snagu danom donošenja. Za vršitelje dužnosti članova Nadzornog odbora Fabrike duhana Mostar d.d. Mostar, uime državnog kapitala, imenovani su Amel Bajgurić, Ilija Musa i Adisa Omerbegović – Arapović do okončanja natječajne procedure, a najviše do tri mjeseca.

Vlada je Nadzornom odboru BH ­ Gasa d.o.o. Sarajevo dala prethodna suglasnost za imenovanje Rijada Mutapčića za vršitelja dužnosti izvršnog direktora za proizvodnju i transport plina ovog gospodarskog društva, na razdoblje do dvanaest mjeseci, odnosno do okončanja postupka na osnovu javnog natječaja.

Prethodna suglasnost data je i za imenovanje Mirele Perilije za vršiteljice dužnosti članice Nadzornog odbora ArcelorMittala d.o.o. Zenica, uime FBiH, do okončanja natječane procedure, a najduže do tri mjeseca.

Federalna vlada dala je ovlaštenja punomoćnicima da je zastupaju na skupštinama privrednih društava. Za JP Autoceste d.o.o. Mostar opunomoćen je Jadranko Puljić, za JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo Goran Buhač, za BNT – Tvornicu mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik Jakub Mušinbegović, za Aluminij d.d. Mostar Amela Mikulić, za Tehnički remontni zavod Hadžići d.d. Hadžići Fahrudin Smailagić, za JP Međunarodni aerodrom Sarajevo d.o.o. Sarajevo Amadeo Mandić i za JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo Ismet Demirović.

O izgradnji poslovne zgrade Autocesta FBiH

Federalna vlada je usvojila informaciju Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH o zahtjevu JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar od 27. svibnja 2019. za izgradnju poslovne zgrade u ovom gradu. Zadužila je Autoceste da osiguraju projektno rješenje, koje treba sadržavati gabarite i katnost zgrade, kao i druge elemente u skladu sa urbanističkim uvjetima. Služba za zajedničke poslove dužna je osigurati nalaz i mišljenje stalnog sudskog vještaka građevinske struke koji će izvršiti procjenu tržišne vrijednosti parcele površine 1436 m2. Vlada i Autoceste će pristupiti zaključivanju Ugovora o zajedničkom ulaganju za izgradnju poslovne zgrade u Mostaru kada se za to steknu uslovi. Ugovorom će detaljno biti regulirana međusobna prava i obaveze.

Informacija o poravnanjima između entiteta

Vlada FBiH je upoznata sa informacijom o poravnanjima između entiteta pri raspodjeli neizravnih poreza s Jedinstvenog računa Uprave za neizravno oporezivanje za razdoblje 2005. – 2018. godina, koju su podnijeli članovi Upravnog odbora UNO u ime FBiH. U informaciji je navedeno da od drugog privremenog poravnanja 2012. godine do drugog poravnanja 2018. godine, zbog nepostojanja konsenzusa članova UO UNO, nije donesena nijedna odluka o poravnanjima između korisnika prihoda od neizravnih poreza sa Jedinstvenog računa UNO, mada su bili pripremljeni prijedlozi odluka. Prvo privremeno poravnanje uzima sudjelovanje u krajnjoj potrošnji entiteta na dan 31.07 tekuće godine, za razdoblje siječanj – lipanj, a drugo 31. siječnja za prethodnu godinu. Konačno poravnanje se vrši tek nakon što Upravni odbor UNO odobri izvještaj o eksternoj reviziji. Prijedlogom dostavljenih odluka o drugim privremenim poravnanjima, FBiH od RS ukupno potražuje 31.901.174,10 maraka temeljem obračunatog drugog privremenog poravnanja za 2012. i 2016. godinu. Ukupan dug FBiH prema RS temeljem obračunatog drugog privremenog poravnanja za 2014., 2015., 2017. i 2018. godinu iznosi 38.744.241,46 maraka. U konačnici, temeljem obračunatih drugih privremenih poravnanja za sve navedene godine, za koje UO UNO još nije donio odluke, na teret FBiH bi RS trebalo isplatiti ukupan iznos od 6.843.067,36 maraka. Najveći obračunati pojedinačni iznos duga FBiH prema RS odnosi se na prijedlog drugog privremenog poravnanja za 2018. godinu u iznosu od 33.326.764,78 maraka. Vodeći se usporedbom sa svim obračunatim koeficijentima za druga privremena poravnanja u ranijim godinama, koji se unazad pet godina ne spuštaju na razinu ispod minimalno 64 posto, FBiH je sugerirala da nadležna jedinica pri UNO još jednom analizira prijave krajnje potrošnje za 2018. godinu, kako bi bile uočene i otklonjene eventualne pogreške, te preispitani prijedlozi odluka. Zbog toga je Vlada FBiH svoje predstavnike u UO UNO zaključkom zadužila da, na prvoj slijedećoj sjednici UO, ponovo zatraže eksternu reviziju krajnje potrošnje za sve godine. Nakon toga će biti donesene odluke o poravnanjima kronološkim redom od 2012. do 2018., kao i presude Suda BiH, uz utvrđivanje kašnjenja od momenta obveze od trenutka donošenja odluke i obračunate zatezne kamate za sva kašnjenja kako je to Sud BiH utvrdio presudom.

Preporuke za uvjete ekstremno visokih temperatura

Federalna vlada je usvojila Federalnog ministarstva zdravstva o provođenju preporučenih mjera u uvjetima ekstremno visokih temperatura i podržala njihovo provođenje u zdravstvenim ustanovama na cijelom teritoriju FBiH. ederalno ministarstvo zdravstva je zaduženo da, u suradnji s županijskim ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo u FBiH, prati provođenje utvrđenih preporučenih mjera. Resorna federalna ministarstva su obavezana da, svako u okviru svojih ovlasti, utvrde preporučene mjere u uvjetima ekstremno visokih temperatura i naloži njihovo provođenje na nižim razinama vlasti.

Preporučeno je da radno vrijeme na razini primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konzultativnih službi počinje u sedam sati ujutro, da prioritet kod ostvarivanja usluga zdravstvene zaštite imaju kronični bolesnici, mala djeca, trudnice i osobe starije od 65 godina, da roditelji dovedu djecu na cijepljenje protiv zaraznih bolesti najkasnije do 10 sati ujutro, da poslodavci uposlenicima koji obavljaju poslove na otvorenom prostoru početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutro. Ukoliko tehnologija posla to ne dozvoljava, treba razmotriti mogućnost da poslovi u razdoblju od 11 do 18 sati budu prekinuti i nastavljeni poslije 18 sati. Radno vrijeme može biti i skraćeno razmjerno štetnom utjecaju uvjeta rada na zdravlje i radnu sposobnost radnika. Preporuka je da se uposlenim kroničnim bolesnicima u ovom razdoblju omogući korištenje godišnjeg odmora. Poslodavci bi trebali dozvoliti i ležernije odijevanje uposlenika u ustanovama, poduzećima i tijelima vlasti, kao i ležernije odijevanje na službenim događajima. Ustanove koje s radom počinju u 9 sati trebalo bi da početak radnog vremena pomjere na 8 sati. Općine bi na određenim lokacijama trebale osigurati besplatnu podjelu vode za piće iz cisterni, a u slučaju dugih čekanja na graničnim prijelazima potrebno je osigurati podjelu vode i drugih napitaka. Među preporukama je i da pučanstvo bude kontinuirano izvješćivano o općim mjerama zaštite od visokih temperatura (izbjegavanje kretanja od 10 do 18 sati, nošenje široke svijetle odjeće, uporaba šešira i naočala, uzimanje dovoljnih količina tečnosti, konzumiranje voća i povrća, tokom putovanja da prave češće odmore i često uzimaju manje količine tečnosti, itd.). Također, savjetuje se pučanstvu boravak u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama, ali da pri tome vode računa da razlika u temperaturi između prostorija i vanjskog prostora ne bude veća od pet stupnjeva Celzijusa. Federalno ministarstvo zdravstva će o provođenju ovih mjera izvijestiti i kantonalna ministarstva zdravstva, s ciljem osiguranja njihovog provođenja na području kantona i organiziranja načina pružanja zdravstvene zaštite, kao i funkcioniranja zdravstvenih ustanova u uvjetima ekstremno visokih temperatura.

 

/Izvor: Dnevni list/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar