Začin koji je sastavni dio svakog jela godišnje uzme 1,6 milijuna života
Naime, sol predstavlja najveći rizik za visoki krvni tlak, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Tufts čiji su rezultati objavljeni u studiji koja je izišla nedavno u uglednom časopisu Proceedings of New England Journal of Medicine.
Istraživači su došli do zapanjujućeg zaključka da stanovnici u 181 od 187 promatranih zemalja svijeta komzumiraju previše soli. Točnije, iznimke koje koriste manje soli od preporučenih dnevnih količina su samo stanovnici Kenije, Kameruna i Gabona, pokazalo je ovo istraživanje.
Inače, čak desetinu svih smrtnih slučajeva povezanih s kardiovaskularnim bolestima uzrokuje prevelik unos soli, piše Slobodna Dalmacija.
'10 posto je svakako mnogo', rekao je komentirajući ove rezultate voditelj studije Dasiush Mozzafarian, i pri tome istaknuo da je to uzrok visoke stope moždanih udara u Kini, istočnoj Europi i srednjoj Aziji.
Podsjetimo, odrastao čovjek ne bi trebao konzumirati više od pet grama soli dnevno, odnosno jednu čajnu žličicu, što je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu.
Međutim, treba znati da čak tri četvrtine dnevnog unosa soli dobivamo i preko drugih izvora kao što su konzervirana hrana, paštete, mesni naresci i sendviči, pa ako takvu hranu konzumiramo, nije nam nužna i cijela žličica soli.