• U Zagrebu predstavljen roman „Don Vojvoda“ književnika Nikole Šimića Tonina
  • U Zagrebu predstavljen roman „Don Vojvoda“ književnika Nikole Šimića Tonina
  • U Zagrebu predstavljen roman „Don Vojvoda“ književnika Nikole Šimića Tonina
  • U Zagrebu predstavljen roman „Don Vojvoda“ književnika Nikole Šimića Tonina

U Zagrebu predstavljen roman „Don Vojvoda“ književnika Nikole Šimića Tonina

U prostorijama Ramske zajednice Zagreb u petak 10. ožujka predstavljena je knjiga pod nazivom „Don Vojvoda“ književnika Nikole Šimića Tonina. Riječ je o vrlo zanimljivom romanu povijesne tematike koji govori o ključnim događajima iz vremena Hercegovačkog ustanka u drugoj polovici 19. stoljeća, točnije iz razdoblja 1875.-1878. godine. Kao čin borbe za slobodu naroda protiv tuđinske vlasti i okupacije, ustanak je imao veliki utjecaj na političke prilike u Bosni i Hercegovini tog vremena, a svojim ukupnim značenjem bio je nezaobilazan u razvoju međunarodnih odnosa u ovom dijelu Europe.

Skup je prigodnim riječima pozdravio predsjednik Ramske zajednice Zagreb Šimun Penava. On je naveo kako je ovaj događaj prigoda da se pokrene kulturna djelatnost u Zajednici, a koja je bila zamrla u jednom određenom vremenu. Ujedno je zahvalio i autoru na dolasku iz Zadra u Zagreb.

O knjizi su govorili mr. sc. Matej Škarica i sam pisac Nikola Šimić Tonin. Šimić je izrazio zadovoljstvo mogućnošću da ovom prigodom publici prenese svoja iskustva u književnom radu i stvaranju navedenog djela koje na slikovit način rasvjetljava povijest kršćanske borbe za slobodu u tadašnjoj BiH odnosno povijest hrvatskog naroda kao jednom od sudionika povijesnih zbivanja iz tog vremena. Iscrpan osvrt na knjigu dao je i Matej Škarica naglasivši kako ovakva djela imaju svoju poučnu i dokumentarnu vrijednost jer na osobit način govore o temama koje još nisu dovoljno poznate u javnosti. Roman uz povijesnu, dokumentarističku, jezičnu i estetsku ima i svoju aktualnu vrijednost, posebice ako uzmemo u obzir da borba za ravnopravnost i slobodu hrvatskog naroda u BiH još traje. Zanimljivo je kako su političke prilike u tadašnje vrijeme usporedno vrlo slične s današnjim, a svjetske sile kao i u to doba gledale su svoje geostrateške interese u ovom dijelu Europe nastojeći stalno iskorištavati nepovoljnu poziciju ovdašnjih naroda – istaknuo je Škarica.

Priređeno je i čitanje odabranih ulomaka iz knjige. Književnik Nikola Šimić Tonin nakon svog obraćanja zahvalio se svim okupljenim članovima, prijateljima kao i samom vodstvu Zajednice uručivši jedan broj knjiga i različitih naslova za potrebe knjižnice.

Nakon predstavljanja knjige upriličen je prigodan domjenak uz druženje članova i svih okupljenih

Ramska zajednica Zagreb

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar