Zašto se slavi Valentinovo?

Zašto se slavi Valentinovo?

Sveti Valentin čiji se spomendan slavi 14. veljače kao Valentinovo bio je ranokršćanski biskup i mučenik s područja današnje Italije. Pogubljen je u Rimu oko 269. godine. Zaštitnik je zaljubljenih, zaručenih i vjenčanih parova, oboljelih od padavice (epilepsije), pčelara, oboljelih od kuge i nesvjestice te putovanja. Danas se taj kršćanski blagdan najčešće obilježava kao dan zaljubljenih prilikom kojeg se djevojkama, suprugama i simpatijama kupuju crvene ruže, šalju romantične čestitke i pišu pjesme.

Postoje razne teorije o Valentinovom, no najpoznatija potječe iz Rima, dok je kršćanstvo bilo u začecima. Tadašnji car Klaudije Gotski zabranio je svojim vojnicima da se žene jer je smatrao da se neće predano boriti u pohodima.

Svi svećenici poštovali su carevu odluku, osim Valentina koji je jedini vršio obred vjenčanja. Valentin je bio je svećenik i mučenik koji je živio u 3. stoljeću. Kada se za to saznalo, car ga je bacio u tamnicu i dao pogubiti odrubivši mu glavu 14. veljače. Pogubljen je 269. godine nakon čega ga je narod ubrzo proglasio svecem.

Papa Julije 1. u 4. stoljeću nad njegovim je grobom podigao baziliku, te se od tada počeo štovati medu kršćanima. Od 15. stoljeća narod ga slavi kao zaštitnika zaljubljenih.

Druge teorije o porijeklu Dana zaljubljenih govore da se mogu pronaći teze da potječe od nekih poganskih obreda, dok druge govore kako se u srednjovjekovnim vremenima vjerovalo da se ptice počinju pariti 14. veljače, pa otuda običaj slanja čestitki za Valentinovo.

Do druge polovice 20. stoljeća Valentinovo se obilježavalo skromno i nenapadno, ali do danas je poprimio odlike tipične za ‘potrošačku kulturu’.

Inače, najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski. Namijenio ju je svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj.

Simbol Valentinova je i starorimski bog ljubavi Kupid koji se često prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

Svake se godine za Valentinovo pošalje oko milijardu čestitki, a nešto više pošalje se jedino za Božić.

Valentinovo je, uz Majčin dan, dan i kada se kupuje najviše cvijeća.

Evo što su o ljubavi rekle neke ikone svjetske povijesti:

Ljubav je igra koja se može igrati u dvoje tako da oboje pobjede. (Eva Gabor)

Bježite li od ljubavi, život će vam pobjeći. (Oprah Winfrey)

Dodirom ljubavi, svatko postaje pjesnik. (Platon)

Ljubav, ljubav, to je duša genija. (Wolfgang Amadeus Mozart)

Mudra djevojka ljubi, ali ne voli, sluša, ali ne vjeruje, odlazi prije nego što je ostave. (Marilyn Monroe)

Istinska ljubav vrijedna je svake žrtve. (Madonna)

Više se voli ono što se teže dobije. (Aristotel)

Nezrela ljubav kaže: volim te jer te trebam. Zrela ljubav kaže: trebam te jer te volim. (Erich Fromm)

Ljubav je prije svega osluškivanje u šutnji. (Antoine de Saint-Exupery)

Ako ljubiš, nitko ti ne može ništa. (Cezar)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar