Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ: Od ponedjeljka u distribuciji markice za 2015. godinu

Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ: Od ponedjeljka u distribuciji markice za 2015. godinu

U ponedjeljak, 15.12.2014. godine,Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko–neretvanske županije otpočeti će distribuciju premije osiguranja (markice) za 2015. godinu. Cijena premije osiguranja, kao i ranijih godina, je 20 KM po osiguraniku, a vrijeme predviđeno za redovitu distribuciju premija osiguranja (markica) je dva i pol mjeseca, odnosno od 15.12.2014. do 28.02.2015. godine.

Razlog zbog kojega je uprava Zavoda odlučila početi s distribucijom premije osiguranja (markice) za 2015. godinu prije isteka važeće premije osiguranja vezan je isključivo za zadovoljstvo osiguranika, posebice onih kojima je liječnička pomoć kontinuirano potrebna. Distribucijom koja počinje u mjesecu prosincu tekuće godine osiguranicima je omogućeno da već prvog dana naredne godine imaju važeću premiju osiguranja, odnosno pogodnost ne plaćanja participacije za potrebne im usluge zdravstvene zaštite.

U redovitom roku predviđenom za distribuciju, premiju mogu uplatiti i preuzeti sve osigurane osobe prijavljene na obvezno zdravstveno osiguranje kojima je izdana zdravstvena iskaznica.

Osiguranici za koje poslodavci nisu izmirili obveze iz zdravstvenog osiguranja također mogu kupiti premiju osiguranja čije pogodnosti mogu koristiti prilikom korištenja zdravstvene zaštite, a nakon što poslodavac izmiri obveze sukladno Zakonu o zdravstvenom osiguranju.

Nakon 28.02.2015. godine premiju osiguranja moći će uplatiti i preuzeti samo prvoprijavljeni (novorođeni i osobe koje nisu imale zdravstveno osiguranje) na zdravstveno osiguranje i to najkasnije 30 dana od dana prijave u Poreznu upravu.

Uplata premije osiguranja za 2015.godinu vrši se isključivo kod ovlaštenih ustanova za obavljanje platnog prometa ( banka, pošta) na važeći broj žiro računa Zavoda otvoren kod Nove banke a.d. Banja Luka: 5550000004857875.

Osigurane osobe koje premiju osiguranja uplaćuju jednim nalogom za više osoba prilikom preuzimanja premije osiguranja (markice) Zavodu, pored naloga za plaćanje, trebaju dostaviti popis svih osoba za koje su uplatili premiju osiguranja. Napravljeni popis fizička lica trebaju potpisati, a pravna lica potpisati i ovjeriti. Popis treba sadržati sljedeće informacije:

– Ime i prezime osobe za koju je uplaćena premija osiguranja

– Matični broj (JMBG) osobe za koju je uplaćena premija osiguranja.

Kako bi osiguranicima olakšali kupnju premije zdravstvenog osiguranja (markice) Zavod je osigurao 16 punktova na kojima osiguranici mogu preuzeti premije osiguranja i ovjeriti zdravstvene iskaznice.

Zbog tehničkih ograničenja na pojedinim punktovima, na žalost, nije moguće plaćanje premije osiguranja. U tom slučaju osiguranici plaćanje premije osiguranja trebaju izvršiti u bilo kojoj banci ili pošti.

Nakon što uplatite 20 KM za vašu premiju, nju ćete u Čitluku preuzeti u Područnom uredu ZZO-a koji se nalazi u ulici Stjepana Radića 3 (zapadno krilo Doma zdravlja Čitluk) u vremenu od 07:30 do 14 sati.

Kupovinom premije osiguranja osigurane osobe su oslobođene plaćanja participacije za 134 zdravstvene usluge definirane Odlukom o premiji – sudjelovanju osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite na teritoriju HNŽ – priopćeno je iz ZZO HNŽ.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar