ZBOGOM TOMO: Brkić i Kolinda već odabrali novog predsjednika HDZ-a!

ZBOGOM TOMO: Brkić i Kolinda već odabrali novog predsjednika HDZ-a!

ZAGREB – Trenutno geslo u HDZ-u glasi: da bi stranka opstala potrebno se riješiti Karamarka. Novi predsjednik HDZ-a već se nazire, a Karamarko je radi toga sve nervozniji.

Kada je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prije nekoliko mjeseci kandidirao Milijana Brkića za ministra branitelja, nije niti sanjao u kakvu se opasnu igru upustio. I političkim laicima jasno je kako rat protiv Brkića njegovim oružjem i nije bio najpametniji potez u Karamarkovoj ionako šupljikastoj karijeri. Avantura je to zbog koje smo danas svjedoci puknuća vladajuće koalicije, ali i potez koji je rezultirao jednim od najvećih sukoba u povijesti Hrvatske demokratske zajednice.

Donedavni glavni tajnik stranke, a sada najveći Karamarkov protivnik, podmukle igre bio je i više nego li svjestan, ali lukav kakav jeste, strpljivo je čekao svoju priliku, gurajući šefa u provaliju iz koje kako za sada stvari stoje povratka nema. Pokušaj Brkićeve eliminacije iz političkog života probudio je njegove pristaše i sve veći broj nezadovoljnika unutar HDZ-a koji njeguju zajednički stav – da bi stranka opstala potrebno se riješiti Karamarka. Da to neće biti pretjerano teško potvrđuju poznavatelji Milijana Brkića koji bez uvijanja pričaju o sve većem jazu između najmoćnije stranačke dvojke, napominjući kako je upravo on zaslužan za Karamarkovo lansiranje u vrh HDZ-a. Kako avantura zvana rušenje Karamarka neće trajati dugo potvrđuju i poruke iz Europe, odnosno poruke odaslane od europskih pučana, koji u Andreju Plenkoviću vide budućnost HDZ-a. Tu budućnost, kako doznajemo prihvatio je i sami Brkić koji tjednima vodi pregovore s mladim europarlamentarcem, koji samo čeka pravi trenutak da preuzme kormilo ove velike stranke te je dovede na tron s kojega je sišla nakon parlamentarnih izbora. Uistinu, kratka je lista hadezeovaca koji Karamarka još uvijek žele u vladi, a da je nepoželjan u vrhu stranke vjeruje i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, kao i utemeljitelji HDZ-a.

Ona je jednako kao i Brkić svjesna posljedica koje su posljednji Karamarkovi potezi i afere nanijeli HDZ-u. Stoga prva dama Hrvatske i njezin prijatelj Brkić kreću u akciju, a tajni plan stabilizacije već je krenuo u realizaciju pa tako ona s pozicije predsjednice utječe na formiranje stavova članstva, što preko svojih ljudi, što preko samoga Brkića s kojim je u dobrim odnosima i kojega jako cijeni. Ovu odnedavna blisku dvojku spojio je Brkićev brat Jozo koji je s predsjednicom prijatelj cijelo jedno desetljeće, a njih dvoje nerijetko se moglo susresti na zajedničkim druženjima i ručkovima. U svom tom košmaru u političke vode ponovno se vraća i stari lisac Vladimir Šeks, koji je s Brkićem popio nekoliko ljutih, obećavajući mu potporu u stranci koju je ovaj uostalom 90-ih stvarao.

Nije tajna da je Šeks u utrci za unutarstranačke izbore iz Ureda predsjednice lobirao za Andreja Plenkovića (najozbiljnijeg Karamarkovog kritičara), kada mu to nije uspjelo privremeno se povukao, ali i sam je nedavno otkrio da iz politike nikada nije otišao i da se vraća u vrh HDZ-a.

Što se pak Plenkovića tiče, on uživa ne samo veliku potporu u stranci, nego uživa i veliku potporu najmoćnije svjetske sile, pa više nikoga ne iznenađuje njegov nedavni posjet, zajedno s još jednim HDZ-ovim europarlamentarcem Davorom Ivom Stierom, veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu. Plenković je apsolutni favorit predsjednice, a njezina potpora mogla bi biti i više nego presudna, tim više što se znade da je Karamarko iznevjerio čak i najbliže suradnike i HDZ-ove kapitalce poput generala Damira Krstičevića. Inače izvori bliski stranci tvrde da je Karamarko u posljednje vrijeme sve nervozniji, te da su se njegove aktivnosti u zadnje vrijeme svele na to da s uskim krugom ljudi raspravlja o tome tko ga je sve ogovarao i tračao u stranci i kako takvima medijski zagorčati život.

Operacija rušenja starog i dovođenja novog predsjednika mogla bi imati i međufazu, odnosno prijelazno rješenje od Karamarka do Plenkovića, pa se u političkim krugovima sve više spekulira da bi na nekom izvanrednom izbornom saboru novi šef stranke mogao postati Miroslav Tuđman, no kako god, Karamarko je već sada bivši i to već svi vide osim njega i njegove supruge Ane koja i dalje misli da će voditi HDZ i državu preko svog iskompromitiranog supruga koji je svakim danom u svakom pogledu sve bliži Remetincu.

Dnevno.ba
Autor: I. Delić

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar