Zmaj od Šipova u akciji

Zmaj od Šipova u akciji

Iz inspekcije kažu da više ne znaju šta im je činiti, jer on ignorira prekršajne naloge, a ignorirao je i novinare.

”Neobična i bizarna situacija odvija se na ulicama Šipova, gdje se krdo krava, bikova, ali i konja opušteno kreće glavnim ulicama ove općine, pokušavajući da se domogne bilo kakve hrane te građane dovodi u opasnost”, objavile su Nezavisne novine navodeći kako se, po tvrdnjama Šipovljana, radi o nekoliko desetina zapuštenih životinjama vlasnika Ilije Grahovca, javnosti poznatog kao Zmaj od Šipova. Iz inspekcije kažu da više ne znaju šta im je činiti, jer on ignorira prekršajne naloge, a ignorirao je i novinare. banjalučke novine tvrde kako ovo nije prvi put da gladne krave, bikovi i konji u potrazi za hranom silaze sa snijegom prekrivenih pašnjaka, gdje ih i zimi ostavlja, i tako gladne hodaju ulicama zauzimajući glavne prometnice i dovodeći u opasnost vozače i pješake, a posebno djecu.

”Na snimkama i fotografijama se jasno vide bikovi i krave koji opušteno ulaze u kružni tok dok pored njih trče djeca, te kako životinje traže bilo kakvu zelenu travku tik ispred općinskih institucija”, pišu Nezavisne novine dodajući i ispovijest jedne mještanke koja se od straha paralizirala kad su joj Zmajeve životinje upale u dvorište. Rajko Vujnić, šef Odjela za inspekcijske poslove u općini, potvrdio je za Nezavisne da je ovaj problem vrlo specifičan te da su uradili sve što je u njihovoj nadležnosti i potražili pomoć policije, jer sami ne mogu riješiti neprijatnu situaciju sa stokom Ilije Grahovca.

”Nije to prvi put, mi smo mu i ranije upućivali prekršajne naloge, ali radi se o jednoj specifičnoj ličnosti i jako je teško s njim surađivati. Pisali smo prekršajne naloge, izdali rješenje o zabrani, ali, znate, radi se o čovjeku kojem ništa ne znači prekršajni nalog”, kazao je Vujnić. Dodaje da su tokom vikenda ponovo reagirali u suradnji s policijom te da su inspekciji vezane ruke jer fizički nisu u mogućnosti ukloniti životinje s ulica.

Video:

Zmaj od Šipova

“On obeća da će ih odvesti negdje dalje od grada, čak ih jedno vrijeme zimus nije bilo, ali, evo, opet su se vratile sada kako je pao snijeg i nemaju hrane”, kaže Vujnić. Na ovaj problem ukazao je i Zlatko Keleč, samostalni vijećnik u Skupštini općine Šipovo, koji je veterinar, te je putem otvorenog pisma apelirao da se pod hitno poduzmu mjere i stoka skloni s ulica. “Zašto se ništa ne poduzima po pitanju posljednjih dešavanja, gdje raspuštena goveda slobodno hodaju ulicama našeg lijepog grada i iz kojih razloga životinje lutaju gradom? Postavljam pitanje dokle više da budemo predmet izrugivanja? U ime svih građana apeliram na one koji su nadležni da vrate Šipovu dostojanstvo radi budućih generacija”, naglasio je Keleč za Nezavisne.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar