Zvečevo o Lasti: Želimo nastaviti proizvodnju i zadržati radna mjesta

Zvečevo o Lasti: Želimo nastaviti proizvodnju i zadržati radna mjesta

Iz Zvečeva d.d. nam je rečeno kako žele zadržati kontinuitet proizvodnje, opstojnost brandova i proizvoda i radna mjesta.

”U potpunosti razumijemo nezadovoljstvo radnika, jer su najmanje krivi za nastalu situaciju”, kažu za Bljesak.info iz kompanije Zvečevo d.d. većinskog vlasnika čapljinske Laste, koji tvrde kako traže rješenje za ovu tvornicu.

Lasta je prema tvrdnjama radnika obustavila proizvodnju 23. prosinca kad su radnici poslani na biro. U četvrtak su u krugu tvornice radnici održali štrajk na kojem su tražili isplatu zaostalih plaća, doprinosa i otpremnina. Iz Zvečeva d.d., koji posjeduje 51% dionica društva Lasta d.d, nam je rečeno vjeruju da će u vrlo skoro vrijeme pronaći kvalitetno rješenje za cjelokupnu situaciju u Lasti d.d

”Zvečevo ulaže ogromne napore zajedno s menadžmentom tvrtke, kako bi pronašli rješenje za ovu svima tešku situaciju, kao što to činimo već nekoliko godina kroz osiguravanje i ñnanciranje sirovina za proizvodnju te davanjem pozajmica društvu za isplatu plaća i drugih obveza”, rečeno nam je iz ove kompanije. Iz Zvečava naglašavaju kako im je u interesu zadržati kontinuitet proizvodnje, opstojnost brandova i proizvoda, te svakako zadržati radna mjesta. ”Tržišne okolnosti kao što su: nelojalna konkurencija, razvoj privatnih marki trgovaca, uvoz proizvoda upitne kvalitete su ključni razIozi nastale situacije, s čime se Lasta, kao poznati proizvođač visokokvalitetnih proizvoda, vrlo teško nosi na tržištu”, rekli su nam iz Zvečeva d.d. Održan prosvjed Štrajk koji je u četvrtak održan u krugu tvornice nije prvi prosvjed koji je održan u ovoj tvornici. Naime, štrajk je održan i u rujnu i lipnju. Predsjednik samostalnog sindikata tvornice ”Lasta” Čapljina Luka Trtanj rekao nam je kako su razlozi okupljanja ispred pogona što poslodavac i gospoda iz Zvečeva nisu bili u stanju radnicima reći što se događa. ”Okupili smo se da ljudima u Čapljini kažemo da Lasta kao ñrma više ne postoji, prestala je sa radom. Prestali smo raditi 23. prosinca 2016. godine i do dan danas nismo pokrenuli proizvodnju. Bez ikakvog govora od strane poslodavca, ništa nam nisu rekli kad su nas poslali kući, ni zašto idemo ni do kada ćemo biti kod kuće. U srijedu su (o.a.) su šefovi rekli poslovođama da dođu da su im pripremljeni papiri da se odjave u ñrmi i prijave na biro. Čuli smo da poslodavac nudi da se odričemo svega ako potpišemo taj papir. Firma je dakle prestala raditi, mi smo na ulici, ni tamo ni ovamo, pedeset godina je prosjek starosti zaposlenih, koji nisu negdje prispjeli”, izjavio je za Bljesak.info Trtanj u četvrtak.

Bljesak.info

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar