​Nije kupovala baš ništa godinu dana i uštedjela 193.000 kuna

​Nije kupovala baš ništa godinu dana i uštedjela 193.000 kuna

V. Britanija: Michelle McGagh odlučila je kako neće kupovati stvari koje joj ne trebaju, nije izlazila, nije kupovala odjeću, nije jela u restoranima, i nije platila odmor niti kupovala darove za Božić.

Michelle McGagh uštedjela je 22.000 funti (oko 192.5000 kuna) nakon što je odlučila da godinu dana neće ništa kupovati.

Ova žena iz Londona je počela drugačije razmišljati o trošenju novaca 2013. godine kada joj se kuća našla pod hipotekom. Na internetu je pronašla stranicu o danu u Americi na koji se ljude poziva da ne idu u kupovinu.

– Počela sam razmišljati o tome da li bih ja mogla cijelu godinu ne kupovati ništa. Zaključila sam da bi to za moj novčanik učinilo čuda. Ranije sam radila planove trošenja, ali oni bi uvijek propali kada bih “neplanirano” opet otišla u izlazak – kaže Michelle. Odlučila je da će novac trošiti samo na hipoteku, račune, osiguranje i donacije. Mjesečno na to potroši oko 22.320 kuna. Tjedno na hranu i higijenske potrepštine daje 432 kune.

Svega ostalog sam se odrekla. Godinu dana nisam išla u kino, izlaske, nisam jela u restoranima, nisam kupovala novu odjeću, nisam platila odmor već smo muž i ja spavali na plažama, ispisala sam se iz teretane i nisam kupovala nikakve slatkiše niti hranu koju ne trebam – kaže Michelle koja ne troši novac na prijevoz već se vozi biciklom. Njezina štednja je počela u studenom 2015. godine.

– Pitala sam se da li ću uspjeti godinu dana tako živjeti i uspjela sam. Za Božić nisam kupovala darove niti sam ih dobila. Kako ne bi sasvim ubila svoj društveni život, s prijateljima odlazim u park na piknik – kaže Michelle koja je, kaže, otkako štedi novac, postala prisnija sa svojim suprugom.

– Novac ne kupuje sreću – kaže Michelle i dodaje kako je u studenom prošle godine završila njezina godina u kojoj ništa neće kupovati i prvo što ej učinila bilo je da je prijatelje i obitelj počastila pićem.

No odlučila sam da više neću kupovati nepotrebne stvari. Sretna sam kada provodim vrijeme s ljudima koje volim i ako imam dodatnog novca, radije ću ga potrošiti na obitelj i prijatelje – kaže Michelle, piše Telegraph.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar