Hrvatska je na Jarunu te 1995. pokazala svu svoju vojnu moć

Hrvatska je na Jarunu te 1995. pokazala svu svoju vojnu moć

Na današnji dan 1995. na zagrebačkom Jarunu održan je dotad najveći mimohod Oružanih snaga RH . Održan je nepunih mjesec dana nakon operacije Bljesak kojom je oslobođena cijela Zapadna Slavonija.

Pobijedit ćemo! Gledajte!, poručila je Hrvatska vojska na mimohodu 30. svibnja 1995.

Svrha vojnog mimohoda na Jarunu bila je podizanje morala građanima Hrvatske prije posljednje velike bitke za objedinjavanje hrvatskog teritorija. U trenutku vojnog defilea o njoj javnost nije, naravno, imala pojma niti je znala što se uskoro sprema. A spremala se  – Oluja!

Samo dvadesetak dana ranije  Hrvatska je u veličanstvenoj oepraciji Bljesak oslobodila cijelu Zapadnu Slavoniju
Bio je to strahovit poraz Srba i njihove vojske, a sada se pred njihovim očima na Jarunu pojavila respektabilna sila na koju nisu računali.

24sata

Prvi mimohod 1995. poslao je poruku ne samo Srbiji, nego i cijelom vojnom i političkom svijetu koji nisu mogli vjerovati da su Jarunom prošle rakete S-300. Svima je to bio šok, ali i znak da se vojna ravnoteža snaga bitno pomakla na hrvatsku stranu.

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga dr. Franjo Tuđman uz ratnog ministra obrane Gojka Šuška najprije je obišao i pregledao postrojene nizove pješačkih i mehaniziranih postrojbi Hrvatske vojske.

24sata

Nakon intoniranja hrvatske himne i prijavka koji je predsjedniku Tuđmanu predao načelnik Glavnog stožera stožerni general Janko Bobetko

– Gospodine vrhovniče, postrojbe za mimohod spremne su za pregled. Prijavak predao stožerni general Janko Bobetko !

Tuđman je pozvao na minutu šutnje za sve one koji su ali život za slobodnu hrvatsku državu, a onda je zapovjedio da mimohod krene.

24sata

– Pozovam da minutom šutnje odamo počast svima onima koji su živjeli, patili, umirali i ginuli za slobodnu Hrvatsku državu.

U tom trenutku nad Jarunom su zatutnjila tri aviona MiG-21 za kojima se nebom rasprostrla crveno-bijelo-plava boja, a zatim je uz zvukove fanfara i koračnicu krenuo mimohod kojim je zapovijedao general-bojnik Ivan Basarac.

24sata

Pred prepunim tribinama nizali su se pripadnici povijesnih postrojbi predvođenih sinjskim alkarima, pa postroji gardijskih brigada, Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Hrvatske ratne mornarice, Ministarstva unutarnjih poslova.

24sata

Tutnjila su u mimohodu oklopna vozila, protuoklopni topovi, Maljutke, Fagoti, haubice, dalekometni PZO sustav Strijela 10-CRO proizveden u Hrvatskoj, višecijevni lanseri raketa Grad, Vulkan, Tajfun, Grom, Uragan, tenkovi, nadlijetali su ih helikopteri Mi-17, Mi-8MTV-1, Mi-24 i Mi-24V, a na jezeru su svoje sposobnosti demonstrirali policijski gliseri, desantni gumeni čamci, amfibijska rasklopna inženjerijska splav, dvosjedna ronilica proizvedena u Hrvatskoj.

Na Jarunu je tog dana bilo 140 tisuća ljudi

Redatelj Krešimir Dolenčić koji je režirao prvo svečano postrojavanje tadašnjeg Zbora narodne garde na nogometnom stadionu u zagrebačkoj Kranjčevićevoj ulici imao je čast režirati i mimohod 1995. na Jarunu.

24sata

– Te 1991. godine smisao je bio da se pokaže kako Hrvatska ima vojsku. Narodu se trebao ojačati moral jer je rat tek bio pred nama – ispričao je svojedobno za Express Krešimir Dolenčić.

24sata

– Sljedeći put režirao sam mimohod na Jarunu 30. svibnja 1995. godine. Tek nakon Oluje shvatili smo zašto je taj jarunski mimohod imao smisla. Bilo je to demonstriranje vojne sile uoči  konačne oslobađajuće akcije. Program je počeo u osam ujutro nastupima dječjih zborova, zatim su svirali bendovi, a vojni mimohod bio je samo dio programa. Ljudi su došli na Jarun družiti  se i roštiljati, a kako se poslije saznalo, taj dan na zagrebačkom jezeru bilo je 140 tisuća posjetitelja – prisjetio se Dolenčić mimohoda na Jarunu.

 

/Izvor: 24sata.hr/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing