Eksperti brane titulu prvaka – Španjolci, Danci i Poljaci glavne prijetnje

Eksperti brane titulu prvaka – Španjolci, Danci i Poljaci glavne prijetnje

Dvanaesto izdanje EHF Europskog rukometnog prvenstva, čiji je domaćin Poljska, započinje danas utakmicom Hrvatske i Bjelorusije u skupini B, a završit će 31. siječnja kad ćemo saznati novog prvaka.

Kao glavni favorit će ponovno na Euro branitelj naslova Francuska koja je i aktualni svjetski prvak te olimpijski pobjednik. Međutim njihova konkurencija ima razloga vjerovati da će ih ovoga puta ipak uspjeti svrgnuti s trona jer Eksperti u Poljsku putuju bez Kevynna Nyokasa, Xaviera Baracheta, Timotheyja N’Guessana, Williama Accambrayja i Mathieua Grebillea, dok je iskusni kapetan Jerome Fernandez zbog ozljede u prosincu otišao u prisilnu reprezentativnu mirovinu. Izbornik Claude Onesta se međutim i ranijih godina uspješno nosio s otkazima i problemima s izostancima pa njegova selekcija i dalje važi za vodeću svjetsku rukometnu snagu.

Poljaci umjesto Hrvata u velikoj četvorci

Standardnu četvorku najvećih favorita uz Francuze će još činiti ponovno Španjolska i Danska, dok su ovoga puta umjesto pomlađene Hrvatske na toj poziciji zasigurno domaćini prvenstva, Poljaci.

Mnogi će na mjesto glavnog konkurenta postaviti Španjolsku. Asobal liga više nije što je bila do prije par godina, ali Španjolci i dalje imaju kritičnu masu kvalitetnog reprezentativnog igračkog kadra i dovoljno širine da  budu među najozbiljnijim kandidatima za popeti se na europski vrh gdje dosad nikad nisu bili. Naime Španjolci su u dva navrata bili svjetski prvaci (2005. i 2013. godine), ali su na europskim smotrama tri puta ostali na korak do cilja, odnosno osvajali druga mjesta (1996., 1998., 2006.), a dva puta bili treći (2000., 2014.). Tim Manola Cadenasa bi u Poljskoj trebao biti jači za dvojicu igrača, vratara Arpada Šterbika i desnog vanjskog Alexa Dušebajeva. Obojice nije bilo na SP-u u Kataru zbog ozljeda.

Medalje govore u korist Danske

Uz bok Španjolcima, a kao glavni izazivač branitelju naslova Francuskoj, svakako su i Danci koje će predvoditi jedna od najvećih zvijezda turnira, sjajni Mikkel Hansen, u napadu gotovo nezaustavljivi karizmatični lider izvrsnog šuterskog i razigravačkog repertoara. Uz najboljeg svjetskog rukometaša Nikolu Karabatića, koji će ponovno nositi igru Francuske, sigurno će predstavljati poseban mamac za gledatelje, a u igri izabranika Gudmundura Gudmundssona adut koji će ih uvijek činiti kandidatom za medalju. Osim toga valja podsjetiti da su posljednjih pet europskih smotri osvajali upravo Francuzi (3) i Danci (2). Ovi posljednji imaju i najviše osvojenih medalja na prvenstvima (5).

Koliko je u rukometu važan domaći teren i na međunarodnoj razini, bili smo svjedokom i posljednjih godina, a najsvježiji primjer je srebro Katara na posljednjem SP-u. Domaćin EP-a Poljska ima i iznimnu individualnu kvalitetu, njihovi najbolji rezultati su 2. mjesto na SP-u, 3. na OI i 4. na EP. Sad imaju najbolju šansu ne samo popraviti taj svoj najbolji rezultat s EP-a u Austriji 2010. godine, nego na čelu s izbornikom iz Njemačke, Michaelom Bieglerom, i otići do samoga kraja.

BiH propustila dvije meč lopte

Reprezentacija Bosne i Hercegovine je nažalost propustila svoju dosad najbolju priliku da se plasira na svoje prvo Europsko prvenstvo jer smo skupinu 2 završili na trećoj poziciji iza Danske i Bjelorusije, a ispred Litve. Naš tim je propustio dvije meč lopte u utakmicama s Bjelorusijom u Zenici (22:22) i Danskom u Kopenhagenu (26:25) gdje bi nas i remi odveo na EP kao najbolje trećeplasirane. Svoju sljedeću šansu ćemo ipak tražiti u kvalifikacijama za EP u Hrvatskoj 2018. godine.

Svi s Balkana osim naših

Na EP-u u Poljskoj će se naći sve reprezentacije bivših jugoslavenskih republika. Hrvatska prednjači kao uvijek jedan od favorita, iako ovoga puta ne s tako izraženim šansama, Slovenija izbornika Veselina Vujovića sigurno ima kapacitet potencijalnog iznenađenja, dok Srbija, Makedonija i Crna Gora ciljaju na drugi krug kao svoj maksimum.

Duvnjak: Vidjet ćemo koji nam je domet

Hrvatska natjecanje započinje u Katovicama gdje će u skupini B igrati redom protiv Bjelorusije, Norveške i Islanda. Opomena im je minus 15 od Slovenije u posljednjem testu.

– Izvukli smo pouku i to se više ne smije dogoditi. Mi smo hrvatska reprezentacija i od nas se očekuju pobjede. Tako ćemo se i postaviti, poručio je Domagoj Duvnjak

Pomlađivanje i ozljede su spustili očekivanja javnosti.

– Imamo problem u vanjskoj liniji, dosta nas je načetih, ali kad se pojavite na terenu sve se to vrlo brzo zaboravi. Mi znamo tko smo i za koga igramo, a vidjet ćemo koji nam je domet. Cilj je da prenesemo 4 boda u drugi krug. S obzirom da se križamo s vrlo jakom skupinom A, bilo bi lijepo to učiniti, izjavio je Duvnjak.

Prce: Poljaci su možda i glavni favoriti

Bh. reprezentativni kapetan, Nikola Prce, u redovima Azotyja (Pulawy) svoj klupski kruh zarađuje upravo u zemlji domaćina prvenstva.

– Mislim da su favoriti Španjolci, Poljaci, standardno Francuzi, možda Danska. Poljaci su možda i glavni favoriti jer domaći teren u rukometu puno znači. Dokazali su trećim mjestom na SP-u u Kataru da mogu. Osim toga Poljaci puno ulažu u rukomet, digli su se i imaju dobru ekipu, prokomentirao je Prce i dodao kako Hrvatsku ne vidi u samom vrhu.

– Iznenadio me poraz od Slovenije iako to nije pravi odraz snage ili mjerilo. Međutim mislim da Hrvatska s ovom ekipom nije u užem krugu favorit.

 

2018

Trinaesto Europsko prvenstvo će biti održano u Hrvatskoj 2018. godine. Tako će naši zapadni susjedi poslije 2000. godine po drugi puta biti domaćini ovome natjecanju. Hrvatska će biti prva zemlja koja će upisati dva domaćinstva.

61

Rekorder po broju postignutih golova na jednom EP-u je Makedonac Kiril Lazarov, godinama jedan od najboljih svjetskih desnih vanjskih igrača, koji je na Euru 2012. u Srbiji poentirao 61 put te vodio svoju reprezentaciju do ukupno pete pozicije.

26

Prva smotra najboljih europskih reprezentacija je održana 1994. godine, a otad je na prvenstvima svoje predstavnike imalo 26 zemalja. Na Euru su kao samostalne države sudjelovale sve bivše jugoslavenske republike osim Bosne i Hercegovine.

10

Deset država je osvajalo medalje na Euru, a najviše njih, šest, je pripalo Dancima koji su osvojili 2 zlata, 1 srebro i 3 bronce. Po 4 medalje su osvajali Švedska (4 zlata), Francuska (3 zlata, 1 bronca) Španjolska (3 srebra, 1 bronca) i Hrvatska (po 2 srebra i bronce).

5

Dosad je pet reprezentacija osvajalo EP, a najuspješnija država na dosadašnjih jedanaest smotri najboljih na Starom kontinentu je Švedska čiji su se igrači u četiri navrata okitili zlatom. Francuzi su osvojili tri zlata, Danska dva, a po jedno Rusija i Njemačka.

4

Finale EP-a će se igrati u Tauron Areni u Krakovu (15.328 gledatelja) gdje će svoje susrete skupine A odigrati i domaćini. Ostale dvorane su Ergo Arena između Gdanjska i Sopota (11.409), Spodek u Katovicama (10.000) i Centennial u Vroclavu (6.500).

 

SKUPINA A

Francuska

Poljska

Makedonija

Srbija

 

  1. kolo

Francuska – Makedonija          pet., 18.00

Poljska – Srbija            pet., 20.30

  1. kolo

Srbija – Francuska       ned., 18.15

Makedonija – Poljska  ned., 20.30

  1. kolo

Makedonija – Srbija    uto., 18.15

Francuska – Poljska    uto., 20.30

 

SKUPINA B

Hrvatska

Island

Bjelorusija

Norveška

 

  1. kolo

Hrvatska – Bjelorusija  pet., 16.00

Island – Norveška        pet., 18.15

  1. kolo

Bjelorusija – Island       ned., 16.00

Norveška – Hrvatska   ned., 18.15

  1. kolo

Bjelorusija – Norveška uto., 18.15

Hrvatska – Island         uto., 20.30

 

SKUPINA C

Španjolska

Švedska

Njemačka

Slovenija

 

  1. kolo

Španjolska- Njemačka            sub., 18.30

Švedska – Slovenija     sub., 20.45

  1. kolo

Slovenija – Španjolska pon., 18.15

Njemačka – Švedska   pon., 20.30

  1. kolo

Njemačka – Slovenija  sri., 17.15

Španjolska – Švedska  sri., 20.00

 

SKUPINA D

Danska

Mađarska

Rusija

Crna Gora

 

  1. kolo

Mađarska – Crna Gora           sub., 18.00

Danska – Rusija           sub., 20.15

  1. kolo

Rusija – Mađarska       pon., 18.05

Crna Gora – Danska    pon., 20.15

  1. kolo

Rusija – Crna Gora      sri., 17.15

Danska – Mađarska     sri., 20.00

dnevni-list.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar