Prozor: Neobičan gost prošetao gradom

Prozor: Neobičan gost prošetao gradom

Posljednjih dana  u više navrata u gradu Prozoru pojavila se lisica, koja je u potrazi za hranom došetala do kontejnera za smeće u Splitskoj ulici.

Prema navodima očevidaca, lisica se prije nekoliko dana u jutarnjim satima iz pravca Ogoja, između kuća, spustila do kontejnera u Splitskoj ulici, gdje je preležala oko dva sata, nakon čega se lagano vratila istim pravcem. Kako očevidci dalje tvrde, lisica je bila mirna, bez tragova agresije.

Također, prije nekoliko dana, stanari zgrade u Splitskoj ulici primjetili su lisicu kako se kreće po podzidi iza zgrade.

Za mišljenje smo pitali dr.veterinarske medicine Semira Plecića, koji nam je rekao da je u zadnje vrijeme već uobičajeno da se lisice spuštaju u naseljena mjesta  tražeći hranu,  ali ne može sa sigurnošću tvrditi da se radi o oboljelim, odnosno bijesnim  lisicama, ističući da iako je riječ o plahim životinjama koje izbjegavaju ljude, ukoliko su bolesne, mogu biti jako opasne.

Razloga za paniku nema, kaže dr. Plecić, koji nas je uputio kako treba  postupiti u slučaju da se lisica sretne ili vidi: Ono što je najvažnije jest da se ne uspostavlja nikakav kontakt, odnosno najbolje se odmah okrenuti i udaljiti, te prijaviti nadležnoj općinskoj službi, kao i Veterinarskoj stanici.

Lisica je u naseljeno mjesto i zalutala, najvjerojatnije tražeći hranu, dodaje dr. Plecić, te se najčešće pojavljuje oko kontejnera i na smetlištima. Ljudima koji imaju pse preporuča da ne ostavljaju hranu u dvorištu, jer postoji opasnost za pse da se zaraze ako dođu u kontakt sa zaraženom životinjom.

U Lovačkom društvu Vepar doznajemo da su, također, čuli da se lisice pojavljuju u naseljenim mjestima, pa i u gradu, ali da to nije u njihovoj nadležnosti. Također, doznajemo da su prošle jeseni lisice oralno cijepljene od bjesnoće, ali da opasnost od bolesti i dalje postoji, te iz Lovačkog društva ponavljaju savjet veterinara da je najbolje izbjeći ikakav kontakt u susretu s bilo kojom divljom životinjom.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar