Gvardijan na Šćitu uskoro na sudu s Općinom Prozor-Rama

Gvardijan na Šćitu uskoro na sudu s Općinom Prozor-Rama

Već odavno je bilo najavljivano otvaranje Doma za starije i nemoćne osobe na Šćitu to još nije učinjeno. O kakvim i kolikim problemima se radi pišu mediji iz okruženja iako je općina Prozor-Rama pokušavala te probleme riješiti u tišini. 

Kako se jedan od svjetlijih projekata u Općini Prozor-Rama našao u potpunom mraku pitanje je za 3,4 milijuna maraka. Upućeniji tvrde da iza svega stoji HDZ BiH. Dragan Čović navodno se na sastanku u Rami pred prošle općinske izbore hvalio kako je on doveo gvardijana na Šćit

Otkako je na čelo Franjevačkog samostana Rama – Šćit imenovan fra Andrija Jozić prestala je komunikacija, a počela korespodencija s Općinom Prozor-Rama kojoj je na čelu „Devedesetkin“ načelnik Jozo Ivančević.

To možda i ne bi bilo toliko tragično da u pitanje nisu dovedeni zajednički započeti projekti, koji bi značili život i kruh za brojne ramske obitelji.

Naime, JU Dom za stare i nemoćne osobe „Rama“ već je trebala početi s radom, a neki koji su očekivali da bi se možda ovdje mogli zaposliti, već su u tuđini, potvrdio nam je i ramski načelnik Jozo Ivančević. U JU Dom za stare i nemoćne osobe „Rama“ do sada je uloženo 3.441.194 maraka, od čega je Kuća mira Franjevačkog samostana Rama-Šćit uložila 911.304 maraka, Općina Prozor-Rama 1.6 milijuna maraka, Ministarstvo zdravstva RH 541.321 maraka, Vlada HNŽ 90.000 maraka, Državni ured za obnovu RH 255.568 maraka.

Dom raspolaže s 20 jednokrevetnih i 30 dvokrevetnih soba – ukupno 80 ležajeva. Sve je završeno, a nedostaje još samo namještaj. Međutim, od otvaranja nema ništa, a izvjestan je i sudski proces Kuće mira Franjevačkog samostana Rama-Šćit i Općine.

Sve stalo

Problemi su nastupili nakon što je u srpnju prošle godine za gvardijana na Šćitu imenovan fra Andrija Jozić, koji je ujedno i ravnatelj Kuće mira Franjevačkog samostana Rama-Šćit, koja je zajedno s općinom Prozor osnivač JU Dom za stare i nemoćne osobe „Rama“, s udjelom 2/3 i općine 1/3 došlo je do zastoja završetka i otvaranja doma.

Fra Andrija se nije odazivao na nekoliko poziva načelnika općine, kao i v. d. ravnatelja na sastanak i razgovor oko radova na domu, niti je gotovo godinu dana pozivao na sastanak i razgovor, kao da općina nije ni osnivač doma.

Na samostanskom kapitulu iz ožujka 2017. godine, koje je vrhovno tijelo Kuće mira, bila je tema gradnja staračkog doma, i donesena je odluka, većinom ramskih fratara na kojoj je bio i provincijal fra Jozo Marinčić, da fra Andrija postane jedan od dva člana Upravnog vijeća, jer je  jedan član odsutan iz ramskog kraja, ispred Kuće mira, i da se privedu kraju radovi na Domu.

Valjda iz nekakvog nezadovoljstva fra Andrija traži od Provincijalata Bosne Srebrene nekakav pravorijek da uprava provincije riješi članove Upravnog vijeća ispred Kuće mira, što provincijalat i čini 17. 6. 2017. godine: „Gvardijan i vikar Franjevačkog samostana Rama-Šćit automatski snagom službe članovi su Upravnog vijeća JU Doma za stare i nemoćne osobe „Rama“. U skladu s ovom odredbom JU Dom za stare i nemoćne „Rama“ predmet je ad intra i ad extra primopredaje prigodom personalnih promjena u Franjevačkom samostanu Rama-Šćit. Poslije ove, prema statutima Kuće mira(koje je odobrio sud u Mostaru), nezakonite i neobavezujuće odluke, jer je Kapitul samostana vrhovno tijelo, a ne Provincijalat, fra Andrija obavještava Upravno vijeće i osnivače kako su u skladu s navedenom Odlukom „novi članovi UV Doma upisani u zbirci isprava-sudski registar Općinskog suda u Mostaru, a bivši članovi UV Doma ispisani iz sudskog registra Općinskog suda u Mostaru, a što nije istina.“ Naime, provjerom u sudu u Mostaru, ništa nije promijenjeno oko članova, jer su promjene moguće tek uz suglasnost osnivača.

Poslije dopisa iz Provincijalata fra Andrija poziva drugu stranu na sastanak, ali s novim nezakonitim i nelegalnim članom Upravnog vijeća s govorom da on mora provoditi odluku Provincijalata, zaobilazeći statute i pravne propise Kuće mira. Navodi i da je on pozivao načelnika na razgovor, a načelnik se nije odazivao, što načelnik dematira. U Općini smatraju da kod gvardijana prevladava želja da što brže, pa i protuzakonto, izmijeni upravljačku strukturu JU Dom za stare. Poslije svega bio je još jedan-dva razgovor gvardijana i načelnika i sve je ponovno stalo. Nema razgovora ni susreta, ni suradnje.

Dobio osam glasova, a izabran

 

Načelnik Ivančević gvardijanu se sredinom kolovoza obratio dopisom u kojem predlaže tri moguća rješenja – da HO Kuća mira postane jedini vlasnik Doma na način da u proračun vrati uplaćena sredstva, da Općina postane vlasnik na način da HO Kuća mira isplati uložena sredstva, da HO Kuća mira nađe treću stranu, koja bi sve otkupila i pomogla završiti projekt. Izvjesno je da nijedno neće biti prihvaćeno, i da će priča dobiti sudski epilog.

 

Kako se jedan od svjetlijih projekata u Općini Rama našao u potpunom mraku pitanje je za 3,4 milijuna maraka, koliko je uloženo u Dom. Upućeniji tvrde da iza svega stoji HDZ BiH. Dragan Čović navodno se na sastanku u Rami pred prošle izbore hvalio kako je on doveo gvardijana na Šćit i kako treba sve učiniti da se smijeni načelnika. I sam gvardijan je navodno u rodnom selu prošle pred lokalne izbore govorio kako ne treba podržati načelnika Ivančevića.

Podsjetimo, kako su mediji lani pisali provincijal Franjevačke Provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić zanemario je volju ramskih fratara, koji su na tajnim izborima s 17 glasova izabrali za gvardijana fra Miljenka Petričevića, a “nametnuo” fra Andriju Jozića, koji je dobio svega osam glasova.

Prošle godine i Dragan Čović se pojavio na proslavi Male Gospe na Šćitu, gdje ga nije bilo punih 17 godina – sve dok se nije promijenila upravljačka struktura samostana.

 

(Republikainfo.com/K.S.P)

 

VEZANO: Novi-gvardijan-izabran-protiv-vecinske-volje-ramskih-fratara

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar