AMERIKA MISLI OZBILJNO Obama gura krčki LNG terminal: To je najbrža zamjena za Južni tok

AMERIKA MISLI OZBILJNO Obama gura krčki LNG terminal: To je najbrža zamjena za Južni tok

Dužnosnici SAD-a, a među njima je bio i potpredsjednik Joe Biden, ponudili su srpskom premijeru Aleksandru Vučiću tijekom susreta u Münchenu dvije mogućnosti za opskrbu države plinom.

 
To bi bio način da Srbija u sljedećim godinama smanjienergetsku ovisnost od Rusije.
Kako piše Blic , prva i mnogo brža mogućnost jest da Srbija plin dobije iz SAD-a, a koji bi do te države stizao preko Hrvatske i Mađarske. Uvjet za to je izgradnja LNG terminala na Krku, gdje bi Amerika specijalnim brodovima dopremala plin koji bi potom išao u Mađarsku, odakle bi ga Srbija preuzimala.

 

Prema prvim procjenama, za izgradnju infrastrukture potrebno je oko godinu dana, a Srbija bi za to vrijeme morala osigurati vezu s Mađarskom.
Druga varijanta, ostvariva za tri do četiri godine, jest plin iz Azerbajdžana. No, da bi Srbija mogla računati na tu varijantu, treba izgraditi plinovod do Bugarske.
Iz Azerbajdžana bi išao plinovod 'Južni koridor' kroz Gruziju te Tursku do Grčke. Jedan kraj bi se odvajao za Bugarsku, gdje bi Srbija preuzimala.
I Europska unija je više puta navela da želi pomoći Srbiji u izgradnji plinovoda do Bugarske nakon otkazivanja 'Južnog toka'.
Taj plinovod iz Grčke ide kroz Albaniju, gdje se jedan krak odvaja za Italiju, a drugi ide uz Jadransko more, kroz Crnu Goru i Hrvatsku do Slovenije. Amerika bi preko njega mogla prodavati i svoj plin tako što bi ga ubacivala kroz već postojeći terminal za tekući plin na grčkoj obali, kao i u luci Aleksandropoli, koji se tek treba izgraditi. Rok za izgradnju 'Južnog koridora' je 2018. ili 2019. godina.
Srbija plaća Rusiji 457 dolara za 1.000 kubika plina, što je jedna od najviših cijena u Europi. Više plaćaju samo Slovenija (486 dolara), Bugarska (501 dolar), Poljska (526 dolara) i Makedonija (564 dolara). Neke procjene govore da bi plin iz SAD-a, čija je cijena u Americi danas oko 90 dolara za 1.000 kubika, sa svim troškovima transporta mogao biti dosta jeftiniji od aktualne cijene ruskog.
Ako Rusija obustavi isporuku plina Ukrajini, Srbija nema alternativu za snabdijevanje. Kao i veći dio Europe, ovisi o ruskom plinu koji stiže preko Ukrajine, Slovačke, Mađarske.
– Mi sada nemamo alternativu i nećemo je imati bar pet do deset godina, dok se ne realizira makar jedan od najavljenih projekata – kazao je za Blic Vojislav Vuletić iz Udruženja za plin.

jutarnji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar