Apel na poštivanje mjera i ponašanje: Preminuo pacijent od 35 godina, bez drugih oboljenja

Apel na poštivanje mjera i ponašanje: Preminuo pacijent od 35 godina, bez drugih oboljenja

Dr. Kovačević naglašava da je dokazano da nošenje maske u zatvorenom i otvorenom prostoru smanjuje šansu da se neko zaraz.

 

Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nekirurške grane UKC RS na press konferenciji poručio je građanima kako je bolest koju izaziva korona neizliječiva, da je broj oboljelih sve veći i veći – te da bi građani trebali promisliti o svom ponašanju i o tome koliko poštuju mjere.

 

“Bolest koju izaziva korona je neizliječiva. Nemamo lijek. Molim građanstvo da to ima na umu. Nakon vapaja ljudi koji predstavljaju osjetljivu populaciju – ako bi se razboljeli, imali bi velike šanse da umru. Rano jutros nam je preminuo pacijent od 35 godina. Bolest ne bira stariju populaciju, nego se granica spušta prema dolje. Radi se o osobi koja nije imala udruženi komorbiditet. Molim sve da razmisle o svom ponašanju jer mogu da budu odgovorni u izazivanju oboljenja i širenju infekcije”, poručio je Kovačević.

Kovačević, koji se predstavio i kao glas radnika koji liječe najteže bolesnike, kazao je da je broj oboljelih iz dana u dan sve veći.

 

“Svakim danom imamo sve veći broj inficiranih ljudi. Napominjem, sve veći broj oboljelih koji su mlađe životne dobi i imaju dodatne simptome. Zapanjujuća je činjenica da pored toga što virus uništi pluća, uništava i bubrege. Susreli smo se sa neprijateljem o kojem malo znamo”, kazao je.

Dr. Kovačević je ponovio da je dokazano da nošenje maske u zatvorenom prostoru, na otvorenom gdje se ne može držati distanca smanjuje šansa da se neko zarazi.

“Distanca je jako bitna, kao i održavanje higijene. Sve tri karike zdravstvenog sistema koje učestvuju u liječenju bolesnika imaju svoje granice. Limite. Liječenje najtežeg bolesnika nas košta između 3.000 i 7.000 KM. Da pomislimo o finansijskom resursu”, kazao je.

 

Kovačević je rekao kako zdravstveni radnici nisu imali niti dana godišnjeg odmora i da rade svaki dan.

“Nemaju limite. Daju se nesebično. Kadar koji trebamo najviše da pazimo. Proces liječenja je naša zadaća. Proces smanjivanja infekcije je zajednička karika”, zaključio je.

Izvor: Oslobodjenje.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar