TI: BiH definitivno gubi bitku s korupcijom, prijeti potpuno urušavanje države

TI: BiH definitivno gubi bitku s korupcijom, prijeti potpuno urušavanje države

Bosna i Hercegovina u 2015. je pogoršala svoju poziciju na svjetskoj ljestvici zemalja u kojima se prati raširenost korupcije što je višegodišnji trend, a trenutačno stanje je dosegnulo iznimno opasne razmjere i prijeti potpunim urušavanjem te države, upozorio je u srijedu BH ogranak Transparency International (TI) predstavljajući godišnji indeks percepcije korupcije, prenosi Slobodna Dalmacija.

“Nazadovanje BiH potpuno je očekivano imajući u vidu neučinkovitost u borbi protiv korupcije u svim segmentima”, kazao je voditelj TI-ja za BiH Srđan Blagovčanin.

U ovogodišnje istraživanje bilo je uključeno 168 država svijeta i temelji se na različitim izvorima poput analiza Svjetske banke (WB) i Svjetskog ekonomskog foruma.

Indeksom se mjeri prisutnost korupcije u javnom sektoru pri čemu je ocjena najviše razina korupcije 0, a najmanje 100.

BiH je dobila ocjenu 38 i nalazi se na 76. mjestu na ljestvici indeksa percepcije korupcije te je lošija od svih država regije osim Kosova.

Hrvatska je prema analizi TI-ja na 50 mjestu s ocjenom 51.

Ocjenu 100 za 2015. godinu nije dobila niti jedna država no znatan broj zaslužio je ocjenu iznad 90 poput Danske i Finske. Na dnu ljestvice Transparency Internationala su Sjeverna Koreja i Somalija.

Usporedba rezultata s onima iz 2012., pokazala je stalno nazadaovanje BiH, a ocjena za 2015. je najgora do sada.
“BiH ne samo da stagnira nego ulazi u sve dublju krizu s korupcijom”, kazao je voditelj TI-ja za BiH Srđan Blagovčanin ustvrdivši kako je BiH u kritičnoj situaciji u kojoj prijeti potpuna destabilizacija zemlje i urušavanje njezina funkcioniranja.

Poruka TI-ja jest da BiH bez ikakve dvojbe gubi bitku s korupcijom, a sve što se do sada radilo na tom planu može se okvalificirati “kao farsa”.

Blagovčanin je kazao da je procesuiranje političke korupcije u BiH svedeno na incident, a pravosuđe se pokazuje produženom rukom politilčkih struktura.

“Otvoreno se trguje potporom vladi i zakonodavnim projektima. Tu nema podjele vlasti, a sva moć je u rukama nekolicine ljudi i to je ono što generira korupciju”, kazao je Blagovčanin.

Dodao je da postoje “nedvosmisleni pristisci” iz vrha države na pravosuđe.

BiH više nema vremena i treba hitnu akciju uključujući mjere međunarodne zajednice, ustvrdio je Blagovčanin uz ocjenu da Europska unija širi neutemeljeni optimizam tvrdeći kako je u BiH došlo do nekog bitnog napretka.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar