• BIJEDAN  POKUŠAJ ČOVIĆNJAKA NA BLAĆENJU RAME
  • BIJEDAN  POKUŠAJ ČOVIĆNJAKA NA BLAĆENJU RAME
  • BIJEDAN  POKUŠAJ ČOVIĆNJAKA NA BLAĆENJU RAME
  • BIJEDAN  POKUŠAJ ČOVIĆNJAKA NA BLAĆENJU RAME

BIJEDAN POKUŠAJ ČOVIĆNJAKA NA BLAĆENJU RAME

Nedavnim člankom u čovićnjaku i svojim fejs objavama profesionalni propagandisti opet pokušavaju obmanuti narod. Ali, time mogu tješiti samo sebe. Jer, dalje ne dobacuju, niti zaslužuju.

Kako bi prikrili sramotu koju su nanijeli sami sebi kroz muljažu sa „karantenom“ u Mostaru, posebno sa vozilom koje je trebalo u taj objekt odvesti četvero Ramljaka, od glavnih iz stožerne stranke došla je zapovijed da se po svaku cijenu oblati Rama i njeni napori za suzbijanje bolesti od koronavirusa.

Poznati savjetnici za propagandu posložili su cijeli program, odabrali izvođače radova („grupu građana“), odabrali podesne medije (čovićnjak i slično), odabrali one koji će širiti propagandni tekst (zastupnik u Skupštini HNŽ na svom facebook profilu, plus njegovo društvo). Jer, ovo nije promidžbeni već upravo propagandni, Udbaški stil.

Glavne teze: prva: Ramljaci su trebali biti smješteni u izolatorij u Rami da je on postojao, ali bolja je karantena u Mostaru nego izolatorij u Prozoru – Rami, i druga: da je Mostar „omrzli“ grad Ramljacima.

Cijela ta propagandna skupina na da je potpuno različit pojam izolatorij u odnosu na karantenu. Općinama je zapovjeđeno da organiziraju izolatorij, a karantenu su trebale osigurati županije. Znaju da građanima nije ostavljeno pravo  da biraju gdje će ići – po njih se došlo specijalnim vozilom (čije slike još jednom objavljujemo), a bila je osigurana asistencija policije. Ljudi su telefonom pozivani ne od  nekog stožera ili neke institucije, već od vlasnika karantene. Karantena je bila prisilna mjera koja je organizirana ispod svakog ljudskog dostojanstva. Što se tiče izolatorija, općinski Stožer civilne zaštite je već na prvim sjednicama utvrdio dvije lokacije za izolatorij, jednu u gradu (objekt na Ekonomiji) i objekt Doma za stare i nemoćne osobe na Šćitu. Hvala Bogu, za sada su oba objekta bez bolesnih osoba, ali i bez ikakvih troškova.

Mostar za Ramljake nikad nije bio „omrzli“ grad. Naprotiv, to je mjesto u kojemu su mnogi rođeni, mnogi su studirali, zaljubljivali se, mnogi liječeni… Mnogi Ramljaci imaju prijatelje i rodbinu u Mostaru.  Ali, u tom gradu stoluju oni koji zaboravljaju Ramu kad se dijele neka sredstva, zaboravljaju Ramu kada treba poslati kanader da se ugase požari, a sjete se Ramljaka kad ih treba sprovesti u „karantenu“.  Nikada iz Rame nije odaslana loša poruka prema pravom Mostaru i Mostarcima, ali jeste prema lažnim prorocima koji bi iz Mostara htjeli ovladati našim resursima.

Ali, koliko god ovi propagandisti pokušavali podmetnuti ovom narodu, člankom u čovićnjaku i svojim fejs objavama mogu tješiti same sebe. Jer, dalje ne dobacuju, niti zaslužuju.

Ovaj članak na koji se osvrćemo  iz principijelnih razloga nećemo demantirati u mediju objave.  Radi informiranosti građana, u nastavku ćemo  iznijeti pojašnjenje pojmova izolatorij, samoizolacija, karantena.

Općina Prozor – Rama

Ured za informiranje

 

Pojašnjenja pojmova koji se često brkaju:

Izolatorij je predviđen za zdravstveni nadzor bolesnika pozitivnih na infekciju korona virusom sa lakšom ili srednje teškom kliničkom slikom koji nemaju uvjete za izolaciju u svom domu, a u svrhu rasterećenja bolničkog sustava. Također može služiti za smještaj i nadzor pacijenata nakon bolničkog liječenja. Nikako nije predviđen za izolaciju osoba koje zbog dolaska iz drugih zemalja privremeno moraju biti u samoizolaciji i pod zdravstvenim nadzorom po rješenju federalnog Stožera civilne zaštite.  Po odluci Stožera CZ HNŽ općinski Stožer je bio dužan osigurati prostor za izolaciju pozitivnih lakših slučajeva (kojih, hvala Bogu, u našoj općini još nema).

Samoizolacija, kako i sama riječ govori, znači da osoba mora biti sama u određenom prostoru, najčešće stanu ili jednom dijelu kuće. Ove osobe ne bi smjele imati kontakt s drugim osobama, a u slučaju upotrebe zajedničkih prostorija, kao npr. toaleta, nužno je provoditi mjere dezinfekcije nakon svakog korištenja. Važno je i prozračivati prostor u kojem se boravi kao i provođenje ostalih mjera dezinfekcije.

Karantena je izraz koji se prvi puta pojavio sredinom 17. stoljeća u vrijeme epidemije kuge i po svom značenju je četrdeset dnevna izolacija (quaranta) ljudi, životinja, biljaka i sl. kod kojih postoji sumnja ili dokaz infekcije uzročnicima bolesti sa visokom smrtnosti i brzim širenjem. Obvezne mjere u karanteni su stroga izolacija, nadzor i dezinfekcija.

U slučaju COVID-19 infekcije karantena je privremena izolacija osoba zbog sumnje na moguću infekciju korona virusom zbog boravka u zemljama gdje je on prisutan. Da bi karantena bila funkcionalna osobe koje su u njoj  moraju biti izolirane od drugih , odnosno moraju biti smještene u takvim uvjetima da ako su slučajno pozitivne ne prenesu infekciju na druge. Karantene su u nadležnosti Županijskih stožera CZ, a financira ih FBiH.

Sve osobe u izolatoriju su pozitivne i međusobni kontakt je dozvoljen. Smještaj u karanteni podrazumijeva odvojene sobe s toaletom ili, ako je zajednički toalet, dezinfekciju nakon svake uporabe. Ako je drugačije jedna pozitivna osoba zarazit će sve u tzv „karanteni“ i za to netko mora biti odgovoran, pogotovo u slučaju mogućeg smrtnog ishoda. Za ukidanje karantena u obliku u kojemu je uvedena u FBiH, pogotovo one u Mostaru,  i ponovno uvođenje obvezne samoizolacije ili uspostavu novih karantena koje ispunjavaju  predviđene  kriterije,  zalaže se cjelokupna stručna zajednica.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar