Bundestag usvojio Rezoluciju o BiH: Njemački vojnici šalju se u BiH, kritike Dodiku i Čoviću, podrška Schmidtu

Bundestag usvojio Rezoluciju o BiH: Njemački vojnici šalju se u BiH, kritike Dodiku i Čoviću, podrška Schmidtu

Podrška Christianu Schmidtu u BiH, te kritike na račun člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ali i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića,  poruke su koje su se više puta mogle tijekom rasprave o slanju njemačkih vojnika u misiju u BiH. Većina govornika podržala je misiju ALTHEA, no ne svi, među njima krajnja ljevica i desnica.

Zastupnici njemačkog Bundestaga na današnjem zasjedanju usvojili su odluke koje se tiču BiH, a između ostaloga usvojena je i rezolucija, prijedlog SPD-a, FDP-a i Zelenih, pod nazivom “Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka boljoj budućnosti”.

U Rezoluciji se od njemačke vlade traći prućanje jače podrške BiH u sprječavanju nacionalističke retorike. Za Rezoluciju, izuzev vladajućih, glasali su i predstavnici CDU-a, a protiv su bili članovi desničarskog AfD-a te krajnje ljevice. Također, Rezolucija je usvojena, iako je i Josip Juratović, zastupnik SPD-, za medije komentirao kako je ista “u mnogim točkama dobra, ali nepotpuna“.

Bundeswehr će ponovno sudjelovati u EU operaciji EUFOR Althea u BiH – s 518 glasova ‘za’ u petak većina Bundestaga je poimenično glasovala za nastavak misije

Protiv je glasalo 96 zastupnika, a tri su bila suzdržana. Predviđene zadaće uključuju potporu i koordinaciju obuke Oružanih snaga BiH, pomoć u stvaranju sigurnog okruženja i izvršavanje zadaća zapovijedanja, veze, savjetovanja, promatranja i potpore. Kaže se da je misija doprinos poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

“30 godina nakon početka rata, federalna vlada još uvijek ima veliki interes za održivu stabilizaciju Bosne i Hercegovine, u kombinaciji s razvojem prema mirnoj i demokratskoj ustavnoj državi koja samostalno može jamčiti slobodu i sigurnost svojih građana. Osim pomirenja i prevladavanja etničkih podjela, cilj je integracija Bosne i Hercegovine u EU i euroatlantsku zajednicu.

Aktualna politička zbivanja u Bosni i Hercegovini daju veliku zabrinutost, navode iz njemačke federalne Vlade

“Etničke podjele još uvijek oblikuju svakodnevni život, dominiraju politikom i blokiraju napredak i reformske procese. Nacionalistička i huškačka retorika ponovno su dio političkog diskursa”, poručuje Vlada.

Izuzev toga, parlament entiteta bosanskih Srba Republika Srpska je posljednjih mjeseci poduzeo konkretne pravne korake za daljnje odvajanje regije od države kao cjeline.

Osim toga, postoji rizik da bi ruski agresorski rat protiv Ukrajine i, neizravno, sukob između zapadne zajednice vrijednosti i država i Rusije mogao biti iskorišten od ruske strane kao katalizator za daljnju destabilizaciju BiH.

Posebno, bliske veze srbijanske vlade s Ruskom Federacijom i njezin utjecaj na entitet bosanskih Srba, Republiku Srpsku, doprinose ovim strahovima”, navodi se dalje u podnesku

Klubovi zastupnika SPD-a, Bündnis 90/Die Grünen i FDP-a pozivaju federalnu vladu da pruži veću potporu državi s obzirom na rastuće napetosti i pokušaje razdvajanja u Bosni i Hercegovini.

“Navodne etničke razlike iskorištava nacionalistička politička elita u zemlji u srpskim, hrvatskim i bošnjačkim strankama, pojačava i iskorištava za vlastito bogaćenje i održavanje vlastite vlasti”, pišu zastupnici u prijedlogu koji je usvojen.

Nadalje se navodi kako su “reforme su desetljećima blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju i pokroviteljstvo

Sada se pojedini politički čelnici sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje – ne samo da bi odvratili pozornost od zastoja i društvene frustracije za koje su same te političke snage odgovorne”.

“Posebno, političke akcije etno-nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana državnog Predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, osmišljene su kako bi uništile Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikih stanovništva. Prijetnja miru u jugoistočnoj Europi; neprihvatljivo je i zahtijeva “odlučan, čvrst otpor” Europske unije, njezinih država članica i međunarodne zajednice”, navodi se.

Između ostalog, zastupnici pozivaju federalnu Vladu da “odlučno pozove političko vodstvo Bosne i Hercegovine na deeskalaciju i smanjenje unutarnjih napetosti

Također bi trebala nastaviti snažno zagovarati sankcije u EU koje bi bile usmjerene na pojedince, institucije i tvrtke koje krše „suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodnu pravnu osobnost Bosne i Hercegovine.

Zašto je desničarski AfD protiv slanja njemačkih vojnika u BiH?

Zastupnici AFD-a nisu podržali slanje njemačkih vojnika u BiH te smatraju da “Zeleni ništa ne propituju kritički”.

“Ako šaljemo njemačku vojsku, to znači da mora postojati mandat UN-a, kao što to nije bio slučaj 1999. godine na Kosovu, to mora biti u njemačkom interesu, a ne kao što je to bio slučaj u Maliju. I za to mora postojati strategija za intervencija, a ne kao u Maliju, Iraku, na Kosovu, Afganistanu. Naravno da je stabilnost na Balkanu interes Njemačke. Dat ću nekoliko primjera, izbjeglice, kriminalitet, ali sa ponovnim angažmanom Bundescera u BiH se neće promjeniti ništa”, rekao je zastupnik AFD-a Lucassen Rudiger.

Dodik u Bundestagu nazvan separatistom

Liberal Tomas Aker u svom govoru osvrnuo se na odnose u regiji i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nazvao separatistom.

“Kada Vučić kaže da svoju zemlju odvesti u EU, moramo uzeti u obzir da saradnja s Dodikom i separatistima nije put ka EU. Ovdje je ključ da EU mora imati jedinstven nastup prema separatističkim snagama”, rekao je Aker.

Zastupnici Bundestaga naglasiil su značaj europskog puta BiH i dali podršku visokom predstavniku u BiH, Nijemcu Christianu Schmidtu

“Od ‘95 godine smo imali osam slobodnih izbora na državnoj razini, jako je važno očuvati taj faktor demokracije u BiH, zato podržavamo Christiana Schmidta u BiH svom snagom, s obzirom na predstojeću reformu Daytonskog sporazuma, po mom će se mišljenju morati raditi o tome kako će tri naroda urediti ravnopravnost, te zaštiti prava manjina”, rekao je Knut Abraham iz kluba CDU/CSU tokom rasprave oko slanja njemačkih vojnika u misiju Althea.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar