CHRISTIAN SCHMIDT: Bosna i Hercegovina bi se mogla raspasti, a rat je realan

CHRISTIAN SCHMIDT: Bosna i Hercegovina bi se mogla raspasti, a rat je realan

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt, upozorio je kako je zemlja u neposrednoj opasnosti od raspada i da postoji ‘vrlo realna’ mogućnost povratka sukoba.

U izvješću UN-u Schmidt je naglasio da bi, ako srpski separatisti izvrše svoju prijetnju o ponovnom stvaranju vlastite vojske dijeljenjem nacionalnih oružanih snaga na dva dijela, više međunarodnih mirovnih snaga trebalo biti poslano natrag kako bi zaustavio klizanje prema novom ratu, piše britanski Guardian, a prenosi Jutarnji.

Vijeće za vanjske poslove Europske unije u listopadu je potvrdilo podršku nastavku misije EUFOR-a, vojnih snaga pod vodstvom Europske unije koji nadgleda implementaciju vojnog dijela Daytonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Pritom su istaknuli posvećenost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Odluka Vijeća došla je u vrijeme kada se Bosna i Hercegovina nalazi u jednoj od najvećih političkih kriza od 1995. godine, kada je Daytonskim mirovnim sporazumom zaustavljen rat u toj zemlji.

Na to je upravo upozorio i bivši ministar njemačke vlade Schmidt u svom prvom izvješću otkako je preuzeo dužnost u kolovozu, kazavši kako se Bosna suočava s ‘najvećom egzistencijalnom prijetnjom u poslijeratnom razdoblju’.

Član državnog Predsjedništva Milorad Dodik najavio je da će se bosanskohercegovački entitet Republika Srpska, u kojem njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ima vlast, povući iz nekih državnih tijela, uključujući Oružane snage, Obavještajno sigurnosnu agenciju (OSA), Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i druge agencije, da te će ta tijela formirati na razini entiteta.

Sredinom listopada kazao je kako će natjerati zajedničku vojsku da se povuče iz Republike Srpske tako što će opkoliti njene kasarne te da ako zapad pokuša vojno intervenirati, on ima ‘prijatelje’ koji su obećali da će ga podržati, referirajući se na Srbiju i Rusiju.

MUP RS  izveo je prošlog mjeseca ‘antiterorističke’ vježbe na planini Jahorini, odakle su srpske snage bombardirale Sarajevo 1992.-1995.

‘Ovo je jednako odcjepljenju bez proglašenja’, napisao je Schmidt u izvješću dostavljenom glavnom tajniku UN-a Antóniju Guterresu u petak. Dodao je da Dodikovi postupci ‘ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regije, već – ako na njih ne odgovori međunarodna zajednica – mogu dovesti do poništavanja samog Daytonskog mirovnog sporazuma’.

‘Nedostatak odgovora na trenutnu situaciju ugrozio bi Daytonski sporazum, dok bi nestabilnost u BiH imala šire regionalne implikacije. Izgledi za daljnje podjele i sukobe su vrlo stvarni’, istaknuo je Schmidt.

Schmidtova upozorenja izrečena su u trenutku dok je Vijeće sigurnosti UN-a pripremalo svoju godišnju rezoluciju kojom se na 12 mjeseci obnavlja mirovni mandat za EUFOR i sjedišta NATO-a. Glasanje o produženju mandata trebalo se održati u Vijeću sigurnosti u utorak, ali je odgođeno za srijedu popodne.

Moskva prijeti blokiranjem rezolucije o produženju mandata EUFOR-a u BiH ako se iz nje ne izbace svi dijelovi u kojima se spominje Ured i funkcija Visokog predstavnika Christiana Schmidta.

Kremlj se usprotivio Schmidtovom imenovanju od strane Vijeća za provedbu mira, osnovanog za provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma, i odbija priznati njegovu vlast.

Čak i ako se mandat EUFOR-a obnovi, u EU nema dovoljno apetita za jačanjem malobrojnih snaga koje su ostale u Bosni. Neke države članice, posebice Mađarska, podržavaju Dodika.

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Gabriel Escobar rekao je u Kongresu prošlog tjedna da SAD surađuje s EU kako bi se ‘uvjerio da postoje posljedice za bilo koje nezakonite ili destabilizirajuće akcije’ u Bosni.

Izvor: hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar