Cijene u BiH drastično rastu, a dužnosnici se brinu samo za “svoje džepove”

Cijene u BiH drastično rastu, a dužnosnici se brinu samo za “svoje džepove”

Cijene proizvoda i usluga u Bosni i Hercegovini za godinu dana povećane su do 14 posto, posljednji su podaci službene statistike, objavljeni u travnju. Istovremeno, plaće ostaju iste, a vlasti posežu za selektivnim i populističkim mjerama, a odugovlače sa sistemskim intervencijama koje bi mogli osjetiti svi građani.

Pet maraka dnevno

To je zarada zbog koje baka Đurđa riskira komunalnu kaznu u visini svoje mirovine od 300 KM da bi preživjeli ona i suprug koji se razbolio. Ispred glavne banjalučke pošte je svakoga dana. Svako poskupljenje sa njenim primanjima može značiti obrok manje.

“Šta ću borim se kako znam i umijem. Šta ću ja tu kao samac, ne mogu ništa. Ja sam govorila da prosvjede pravimo, nitko neće”, kaže Đurđa Andžić. U zanosu političke borbe vlastodršci se hvale povećanjem mirovina i plaća uglavnom javnom sektoru, te jednokratnim pomoćima, javlja BHRT.

“Tko je gladan? Ja još nikoga nisam vidio da leži na ulici gladan. Jeste li vi vidjeli nekoga? Dovedite mi čovjeka da vidim tko je gladan u RS. Ima siromašnih, naravno da ima”, kaže predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Većini građana sve je teže

Svakoga dana troše više za isto ili manje proizvoda koji su im potrebni. Na pitanje do kada, kažu, valjda ćemo istrpiti. Službeni podaci potvrđuju rast troškova života. Prosječne plaće u entitetima ne pokrivaju ili jedva pokrivaju troškove prosječne sindikalne potrošačke korpe. Službeno, cijene iz travnja za godinu dana u prosjeku su porasle između 11 i 14 posto. Na mnoge apele da poput velikog broja država ograniče namete na energente i osnovne proizvode, domaći donositelji odluka lakše pronalaze izgovor ili rješenja koja su im više u interesu.

“Vidjeli ste da je Vlada Srbije promijenila politiku akciza i hoće socijalno da intervenira”, navodi Nenad Stevandić, zastupnik u PSBiH. “Inflacija koju nismo mi proizveli nego velike ekonomije tiskanjem ogromnih količina novca, ne namjeravaju da stanu s tim tiskanjem”, kaže Snježana Novaković Bursać, zastupnica u PSBiH.

Potom još jedan krug političkog kontriranja koje po pravilu ostane na tome

“Mene je najviše iznenadio nedostatak bilo koje aktivnosti vlasti da prouzme bilo koje kredibilne mjere u tom smislu da zaštiti standard građana”, ističe Mirko Šarović, poslanik u PSBiH. Vlastiti standard izabrani i imenovani dužnosnici ne daju ni po cijenu simbolične solidarnosti sa građanima. Pogodnosti, visoke plaće, otpremnine, tzv. bijeli kruh.

“Većina tih inicijativa nije imala pozitivnu podršku, pozitivan odjek u parlamentu”, navodi Jasmin Duvnjak, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH. “Imam osjećaj da mnogi izaslanici, ne samo u Domu naroda nego u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti, kao da žive u nekom paralelnom svijetu”, ističe Damir Marjanović, izaslanik u Domu naroda PFBiH.

U svijetu bake Đurđe danas je važno prodati nešto povrća kako bi pregurala do sutra. “Kad si ti na ratištu, pogodi te puška i gotovo, ali ovdje, ovo je teški rat. Ovdje te psihički ucjenjuje. Imaš domaću robu, ne možeš je prodati. I nema života…”, ističe baka Đurđa.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar