Donacije ili nisu došle do institucija ili su u skladištima

Donacije ili nisu došle do institucija ili su u skladištima

Za nabavku i raspodjelu, kako stvari stoje, pita se politika umjesto struke. Sljedeći tjedan očekuju se konsultacije tko je nadležan za preuzimanje donacija. Skladišta puna i donacija i nabavki Federalne uprave civilne zaštite, a rukavice i maske zdravstveni radnici često nabavljaju o vlastitom trošku. Čuvaju ih, kaže Kadribegović, u skladištu Federalne uprave civilne zaštite za, vjerovali ili ne, drugi val.

I dok zdravstvenim institucijama koje se i dalje bore sa koronavirusom nedostaje medicinske opreme i testova, brojne donacije ili nisu došle do njih ili su u skladištima na čekanju. Tko i koliko dobije medicinske opreme koje su poslale prijateljske zemlje Bosni i Hercegovini za pomoć u borbi protiv koronavirusa?

Tone međunarodne pomoći – medicinske opreme, rukavica, zaštitnih odijela, testova i respiratora – stiglo je u BiH. Upravo u ovakim situacijima ispliva svaka manjkavost sustava nadležnosti u BiH. Državna razina završi formalno-pravni dio posla, dočekaju donacije i predaju ih kriznim stožerima entiteta i Brčko distrikta BiH. Federalni krizni stožer županijskim kriznim stožerima i tako put do krajnjeg korisnika – zdravstvenih radnika i pacijenata traje, izvješćuje FTV.

“Raspodjela pomoći koja je stigla i koja će stići vrši se u skladu s odlukom Vijeća ministara BiH o principima raspodjele međunarodne pomoći”, kaže Aleksandar Mandić, predsjednik Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje.

V.d. direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović navodi kako su sve donacije u Federaciji raspoređena na način 50 posto pripada FBiH, a druga polovica ide županijama.

Dio donacije već je operativan i distribuiran, no donacije poput one koje su stigle iz Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata su na čekanju. Donacija iz Katara prošla je carinsku proceduru, no nadležne entitetske institucije iz nepoznatih razloga opremu nisu preuzele. Za preuzimanje medicinske opreme iz Ujedinjenih Arpskih Emirata, među kojima su i respiratori, potrebne su dodatne konsultacije.

Situaciju je zakompliciralo ukidanje stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH. I nadležnosti su se opet pogubile, a podjela pomoći zdravstvenim ustanovama proceduralno je blokirana.

“Mi imamo problem jer je Agencija za lijekove izdala rješenje da FUCZ ne može skladištiti, transportirati i distribuirati sve ono što potpada pod lijekove i medicinska sredstva. U tom smislu suočili smo se s određenim problemom”, ističe Kadribegović.

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH se ograđuje. Ova agencija, po uputstvu koje je donijelo Vijeće ministara BiH o postupanju u procedurama za prijem lijekova i medicisnke opreme humanitarnog karaktera, kažu, nigdje nije definirana kao nadležna institucija za izdavanje suglasnosti: “Ostaje otvoreno pitanje tko je do danas davao suglasnosti za lijekove i medicinska sredstva koja su u BiH u prethodnim mjesecima ušla kao predmet donacija jer Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH nije dostavljen niti jedan takav zahtjev”.

Problemi i afere kada nužnu opremu u kriznim situacijama nabavljaju nadležni novcem građana – problem i kada dobijemo medicinsku opremu milijunske vrijednosti.

Za nabavku i raspodjelu, kako stvari stoje, pita se politika umjesto struke.

Sljedeći tjedan očekuju se konsultacije tko je nadležan za preuzimanje donacija. Skladišta puna i donacija i nabavki Federalne uprave civilne zaštite, a rukavice i maske zdravstveni radnici često nabavljaju o vlastitom trošku. Čuvaju ih, kaže Kadribegović, u skladištu Federalne uprave civilne zaštite za, vjerovali ili ne, drugi val.

(Izvor: FTV)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar