Drugi o općini Prozor-Rama: Razglednica iz Prozora

Drugi o općini Prozor-Rama: Razglednica iz Prozora

Za Bosance koji ljetne odmore provode u Dalmaciji, Jablanica je stanica za janjetinu. Na žutoj tabli piše Prozor i strijelca pokazuje desno. Nekoć su ovim putevima tumarali razbojnici iščekujući ramske fratre s tovarima blaga, a oni nikada nisu dolazili. Tovare su vazda spuštali duvanjskim stranama do mora i dalje. Razbojnici nikad nisu shvatili da čekaju na pogrešnom mjestu.

Put od Jablanice je težak, vijugav, ali ga prekriše dobrim asfaltom i otvoriše ovaj kraj ostatku Hercegovine. Budite oprezni kako Prozorlije i Ramljane oslovljavate, nekima je Bosna bliža od Hercegovine. Ovdje je najtanja linija koja dijeli Bosnu od Huma. Kraj je okružen vrhovima Čvrsnice, Vranice, Zeca i Bitovnje. Dobar dio srednjovjekovne i ranije tradicije potopile su vode Ramskog jezera.

Nestadoše životi zbog bandera

Ostale su samo priče i uspomene, sve ih manje pričaju. Jezero je dočekalo nove generacije i postalo čuveno po svojoj plavoj vodi, malenim otocima i poluotocima, po samostanu – tvrdom i velikom u inat vodama koje ga oplakuju. Ostadoše ispod vode kuće i džamije. Ponekad izvire krovovi i munare.

Ima se šta vidjeti ovdje. Samostan s crkvom i bogatim muzejom. Džamija s duguljastom munarom u Varvarama. Neobična prozorska sahat kula koja odavno ne pokazuje tačno vrijeme.

Na kraju drevnog puta koji od Jablanice vodi prema Prozoru, pogled puca na lijepo jezero s bistrom, plavom vodom. Ramsko jeste izmislio čovjek da bi napravio struju, ali jednako je lijepo kao glacijalni biseri kojima se ovi krajevi mogu pohvaliti.

Tridesetak kilometara od Neretve do Prozora i još desetak do izvora Rame gdje nastaje jezero. Mnogi ga gledaju samo na fotografijama, kao da je preko bijela svijeta i da mu se ne može otići.

Na dva sata od Sarajeva i nije samo za gledati, ovdje se u ljetnim mjesecima možete kupati. Nasred jezera, na uzvišenju Šćit, nalazi se franjevački samostan. Nikad i nigdje nećete čuti tako glasnu tišinu, takav mir u drvenim klupama crkvenih linija, muk koji razbija srklet.

Ako ste ljubitelj ribolova, ovdje ste na svome. Ako volite fotografiju, ovdje ćete načiniti najbolju. Ako vam prija sunce, najbolje ćete ga doživjeti. Volite li dobru domaću rakiju, Ramljani će vam rado pokazati da ranije niste probali bolju. Ovdje zaista vrijedi doći.

Ponekad izvire krovovi i munare

U potrazi za dobrim kadrom, za brdom s kojeg Ramsko jezero izgleda najljepše, doći ćete u selo Varvara. Kao u bezbroj sličnih, centralno mjesto ovog malog kraja pripada džamiji. Najljepša je u ramazanske dane.

Duguljasta munara kao da dodiruje nebo, a u čudnoj kombinaciji s obližnjim jezerom, nebeske boje ovdje su čarobne. Ne znam ni koja je ovo boja, na prvu se čini da je plava, kad se malo bolje zagledam kao da je zelena, pa žućkasta, pa opet malo plava.

Sam objekat je malen. Sastoji se iz dva dijela. Otključano je. U prvoj, većoj prostoriji, mole se muškarci. Na spratu je prostor za žene uz malu sobicu za mekteb. Čisto je i miriše. Miriše džennet vjernicima koji se ramazanski mole u otključanoj džamiji. Pošteni su i dobri, vjerujući da namjernik poput mene njihovoj i Božijoj kući neće napraviti ništa loše. Ovaj put su u pravu. Nije uvijek bilo tako. Stoga i video nadzor u sobičku pored magfira.

Unutrašnjost džamije u Varvari, sela na obali Ramskog jezera
Unutrašnjost džamije u Varvari, sela na obali Ramskog jezera

Plastične stolice za klanjače, razbacanei tespihi, a u malenom prolazu pored minbera, za vješalicu od eksera zakačeni su džube i ahmedija.

Lijepe su džamije svugdje, a najljepše su pored velike vode. Dopire do ruba brdašca na kojem je varvarska džamija. Tamo gdje su nestale kuće, sokaci, oranice i grobovi. Koji se i danas katkad pojave. Kad aždaja proguta svu vodu ovog jezera.

Šetnja vjekovima u ramskom muzeju

Put nas vraća. U muzeju franjevačkog samostana na Rami – Šćitu osjećat ćete se kao u kući dobrog domaćina. Ovdje se pravila sama nameću, a prizori govore više nego što bi ijedan kustos mogao ispričati. Sve je smisleno i na svom mjestu. Prolaze godine u koraku, nižu se decenije dok se stepenicama penjete stoljećima bogate prošlosti ramskog kraja. Izgled kuće, zaprežna kola, spavaća soba s krevetom, bešika i detalji koji su prije mnogo godina činili svaki dan ovdašnjeg težaka.

Predmeti korišteni u zanatskoj svakodnevnici, mutvak, lijevak, nekakve tendžere i razni kuhinjski materijal. Mahom od drveta, valjda jer je bilo dostupnije od izdržljivijeg, ali skupljeg metala. Pribor švalja, alat, plug, sablja i sjekira.

Pogled na Samostan i muzej samostana na Šćitu

Tu će vas dočekati i raspoložena porodica srne s tri laneta, medo – upravo izašao iz šume spreman da vas tjera do srušenog neretvanskog mosta u Jablanici, razne ptičurine i tako dalje. Putovanje završavate obilaskom podruma gdje je stari Ramljak rezao duhan i satima sjedio u košćatoj drvenjari ložeći hrastovinu i mrveći kukuruz.

Gradić Prozor nalazi se tamo gdje Hercegovina posljednji put grli Bosnu i pušta je da se uz strme vrhove izgubi u daljini i zelenilu ostavljajući iza kamenjar i put ka Jadranu.

Gradić zagavljen u prošlosti

Gradom dominiraju bogomolje, džamije i crkve. Ramazanom je džamija puna u podne. I sahat na kuli davno je prestao pokazivati tačno vrijeme. Vjeruju mu samo vrapci i bubašvabe. Zarasla i tužna, kula se danas samo može gledati. Koga bi u ovaj nevakat, uostalom, zanimalo koliko je sati kad smo svi već odavno negdje zakasnili. A nazad nemamo kud.

Sokak u starom dijelu Prozora

Neka zgrada preko puta gradske džamije kao da je nekad bila slavna i poznata, miriše historija na ovom tužnom mjestu. Danas opustošena i porušena, kuća je psima lutalicama kojih ovdje ima barem koliko i ljudi.

Ovdje kao da se ima svašta vidjeti, a niko to ne umije lijepo ispričati. U gradu koji, kao da je i sam nestao ispod velike modre vode Ramskog jezera. Sa svim svojim vrlinama ostao zagavljen u davnoj prošlosti.

Prozor – Rama kroz brojeve

Bosna i Hercegovina, Federacija Bosne i Hercegovine, Hercegovačko-neretvanski kanton.
Udaljenost od većih gradova: Sarajevo (120 km, Mostar 80)
Površina općine: 477 km2
Stanovništvo: (2013): 14.270 (općina), 3.367 (grad)
Rijeke: Rama, Crima, Ljubunčica ili Dušćica i Volujak
Planine: Bitovnja, Raduša, Vranica, Zec, Studen planina, Makljen, Bokševica, Čvrsnica, Vran, Ljubuša
Jezera: Ramsko, Jablaničko

 

Izvor: Bosnopis

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar