Država gubi ‘rat’: Nitko ne zna kamo s duhanom

Država gubi ‘rat’: Nitko ne zna kamo s duhanom

2015. je godina šverca duhana. Prava eksplozija dogodila se već na početku godine. Carina je u prva tri mjeseca zaplijenila količine koje se inače zaplijene u godinu dana. Razlog velikog šverca je golema razlika u cijeni na crnom tržištu i u trgovinama. Razlike su i do deset puta.

U posebnim kutijama. Složeni listovi. U njima je spremljeno 7 i pol tona duhana. Zaplijenila je to mobilna jedinica carine zajedno s policijom. Duhan je bio skriven u nekoliko kuća u zagrebačkoj Dubravi, zajedno s kompletnom opremom za rezanje i preprodavanje.

Na crnom tržištu vrijedio bi dva milijuna kuna.

'Za pretpostaviti je da je domaći duhan, sa područje Virovitice. Kada je riječ o kvaliteti, kvaliteta je izuzetno visoke kakvoće', rekao je za Dnevnik Nove TV Predrag Juratovac, viši inspektor u službi za mobilne jedinice Carina.
U posljednja tri mjeseca carina je zaplijenila 22 tone duhana, što je gotovo isto kao cijele prošle godine.  Tržišna cijena bila bi oko 6 milijuna kuna.

Ako se uzme u obzir da u jednu cigaretu ide gram duhana, znači da se od ove 22 tone može napraviti 22 milijuna cigareta.
'Možemo znati i vidjeti i ocijeniti kolika je važnost da se riješi ova zapljena odnosno sav ovaj duhan koji se momentalno nalazi u našim skladištima', kaže ravnatelj Carinske uprave Zlatko Grabar.

Krijumčari se na sve moguće načine

Duhan se krijumčari na sve moguće načine. 70 posto s hrvatskih polja, i to iz Virovitice i Slatine, ali zbog porasta cijena na hrvatskom ilegalnom tržištu – situacija se mijenja.

'Primijećen je porast krijumčarenja duhana iz susjednih trećih zemlja,a posebno iz Bosne i Hercegovine koja je tradicionalno poznata po uzgoju duhana', kaže Juratovac.

Povećane trošarine, blage kazne preprodavačima i liberalan zakon o duhanu – u Carini vide ključnim problemima. Sve dok se to ne riješi, šverca duhanom bit će i dalje.

Zašto se čuva sve?

U skladištu gdje carina čuva zaplijenjeni duhan bila je reporterka Nove TV Ivana Ivanda. Odgovorila je na pitanje gdje će se s obzirom na ovako velike zapljene duhan čuvati:

'Za sad se čuva u jednom od hangara kojima raspolaže carina. Tamo su brojne kutije, a u najviše njih je duhan. Samo jedna kutija teži više od sto kilograma. Naravno, treba se posebno paziti kod skladištenja i čuvanja duhana. On je vrijedan više od dva milijuna kuna pa je sve pod posebnim nadzorom. Svaki od listova duhana je dokaz do potencijalnog početka suđenja.'
A zašto se mora čuvati sve, zašto ne samo dio. Ovako će državna skladišta samo biti zatrpana duhanom.

'Nejasna je malo procedura, pogotovo ako se uzmu iskustva zemalja EU, ali i susjednih zemalja. Jer dokaz je s jedne strane dokaz i nema potrebe, kažu neki stručnjaci, da se sve gomila na jednom mjestu.

Carina je zatrpana kutijama pa mnogi predlažu da bi bilo bolje da se dio od zapljenje od 20 tona da u prodaju kako duhan ne bi propao. Naravno, podk kontoliranim uvjetima, licenciranim agencijama. Na taj način bi i taj duhan na neki način 'preživio' jer dok dođe do pravomoćne presude prođe tri, četiri čak i pet godina. Na kraju krajeva to sve onda i košta porezne obveznike koji na kraju moraju platiti njegovo uništenje.'
dnevnik.hr

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar