Federalni revizori o ZZO-ovoj kupovini poslovnog prostora u Prozoru

Federalni revizori o ZZO-ovoj kupovini poslovnog prostora u Prozoru

Federalni revizori češljali su malo Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ-a. Uz mnoge nepravilnosti dotaknuli su se i sporne kupnje prostora u Prozor-Rami, koju je direktor Zavoda Rade Bošnjak u ime ZZO HNŽ-a kupio od člana TO HDZ BiH Bogodol, koji ga je prethodno kupio za sitne novce.

“Iz revizije je razvidno da je mladi prodavač prostora glavom i bradom iz Mostara(Goranci), a ne Hrvatske, kako nam je htjela “pojasniti” glasnogovornica ZZO HNŽ”, piše hercegovina.info

“Izvršena je kupovina poslovnog prostora u Prozoru na parceli K.Č. 403, posjedovni list broj 352 K.O. ukupne površine od 137,75 m2 u iznosu od 257.593 KM (1.870 KM po m2), koja je odobrena odlukom Upravnog odbora od 8. 10. 2020. godine. Za tu kupovinu prezentiran nam je kupoprodajni ugovor zaključen sa fizičkom osobom koja ima prebivalište u Mostaru (vlasnik poslovnog prostora 1/1). Ugovorom je regulirana kupovina poslovnog prostora sa dijelom 2/3 zgrade, odnosno prizemlje zgrade, koje čini poslovni prostor od 137,5 m2 i dvorište površine od 70 m2. Prezentirano nam je i uvjerenje da Prozor nema zemljišnu knjigu po novom premjeru vođenu u elektronskoj formi, jer je zemljišna knjiga uništena u razdoblju od 1941. do 1945. godine i do danas nije uspostavljena, odnosno i dalje je na snazi popisni katastar iz 1953. godine.

Zbog toga je kupoprodajnim ugovorom utvrđena obaveza prodavača da izvrši etažiranje poslovnog prostora u kojem će kupljeni poslovni prostor biti izdvojen kao posebna etažna jedinica kada se uspostavi zemljišna knjiga, a ukoliko izvrši prodaju preostalog dijela vlasništva, navedenu obavezu prenese na kupca. Vrijednost kupljenog poslovnog prostora uvećana je za porez na promet nekretnina u iznosu od 12.880 KM. Nakon što je Zavod isplatio kupoprodajnu cijenu zgrade u cijelosti i podnio zahtjev, Općinski sud u Konjicu izdao je rješenje na temelju kojeg je Zavod izvršio prijnos prava suposjeda i suvlasništva na kupljenoj nekretnini. Ukupna vrijednost građevinskog objekta od 270.472 KM na 31. 12. 2020. godine evidentirana je na zgradu u pripremi“, navodi Ured za reviziju institucija u FBiH u izvješću.

Cijena četvornog metra prostora u Prozoru se procjenjuje na 600 maraka, a ovdje je plaćen 1870 maraka

Ono što je najčudnije u svemu što je ovaj objekt, nekoć u vlasništvu propalog poduzeća JP Šume Herceg Bosne, naplatom sudskih potraživanja pripao jednom gospodarstveniku iz Prozora, koji ga u ožujku 2019. prodao mladim članovima HDZ BiH Bogodol iz Mostara za 52.500 maraka.

Članovi bogodolskog ogranka HDZ BiH u listopadu 2020. prostor u Prozoru prodaju Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ-a za 257 tisuća maraka te sklapaju ugovor s direktorom ZZO-a Radom Bošnjakom. Nije potrebno navoditi da je toliko četvorni metar stana na Rondou – novogradnja, dok je zgrada u Prozoru zamalo godište direktora zavoda.

Podsjetimo, nakon što smo se interesirali o ovoj sumnjivoj kupnji, iz Zavoda su nam objašnjavali da je Bogodol u Hrvatskoj

“Ugovor je sklopljen s fizičkom osobom. Budući da se radi o fizičkoj osobi koja je državljanin Republike Hrvatske i podliježe odredbama Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR ) Zavod nema ovlasti osobne podatke iznositi u javnost”, navodila je u pismenom odgovoru ranije glasnogovornica Zavoda Alenka Ban.

Kompletno revizorsko izvješće pročitajte OVDJE.

Izvor: hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar