Gdje za vikend? Na Ramsko jezero! Eto gdje – ČETVRTI DIO

Gdje za vikend? Na Ramsko jezero! Eto gdje – ČETVRTI DIO

Kroz protekla tri tjedna i u tri nastavka napravili smo jedan đir Donjom Ramom, zatim smo prošli istočnim krajevima općine Prozor-Rama, a onda smo boravili u Prozoru i uspeli se na Makljen. Nadamo se da vam je bilo zanimljivo putovati s nama čitajući tekst uranjajući u povijest i zanimljivosti ovih područja. Ako ne, onda su vam barem fotografije bile zanimljive i izazovne. Sigurno će netko barem jednom otići na Klečku stijenu, posjetiti arheološko nalazište Gradac, uspeti se do kule Studenac u Prozoru i uživati u svježini Makljena… A ovaj put idemo na – Ramsko jezero!

I kada nije voda u hiroakumulaciji u punoj razini u Rami se može izvrsno odmoriti.

Foto: Linkove na ostale dijelove serijala “Gdje za vikend?” potražite na dnu teksta

Obišli smo Donju i Srednju Ramu. Idemo u Gornju Ramu gdje se „smjestilo“ Ramsko jezero u nekada zelenoj i lijepoj udolini s vijugavom rijekom. Do Ramskog jezera stižemo iz dva pravca.

Za one putnike koji stižu iz središnjih dijelova Bosne ili oni koji stižu iz Hercegovine preko Jablanice moraju svakako proći kroz Prozor. Od tuda regionalnom cestom R-418a idu u smjeru Zapad. Oni koji pak stižu iz pravca Tomislavgrada istom regionalnom cestom ne mogu promašiti jer će se Ramsko jezero samo pred njima ukazati.

Mi krećemo iz Prozora. Prolazimo naselje Ometala i vrlo brzo se nađemo na „Podborskom raskrižju”. Cesta lijevo nas vodi do Podbora, Ploče, Mluše, a zatim možete otići i do brane koja je zaustavila rijeku Ramu i 1968. godine potopila plodnu zelenu dolinu. Rijeka koja se pretvorila u današnje Ramsko jezero potopila je domove i voćnjake, zapravo sve, ali sjećanje nije i neće nikada. Generacije i generacije će to nositi u sebi i prenositi dalje s koljena na koljeno.

Foto: Rijedak prizor – prelijevanja jezera preko brane

Najbolje je odmah krenuti do brane i pogledati  građevinsku “grdosiju“ koja je zaustavila toliko vode. S brane se može produžiti u Kovačevo Polje, a na putu do tamo možemo zastati i odmoriti na odmaralištu “Veselica”. Iz Kovačeva polja možemo  i do samog izvora Krupić koji nabuja prilikom kiša i topljenja snijega, puni jezero, a njegov se huk čuje daleko. U samom naselju  može se naći zanimljiv smještaj u novoizgrađenim objektima, ali i svratiti kod domaćeg stanovništva koje će biti dobri domaćini.

Foto: Naselje Kovačevo Polje u neposrednoj blizini brane

Foto: Ulomak keramičke lulice pronađene u Kovačevu Polju

Prije ulaska u Kovačevo polje jedan put vodi na Maglice. O tom pitoresknom mjestu i destinaciji ćemo pisati u posebnom tekstu i bit će sigurno zanimljivo da i ovdje putujete s nama. Ukoliko bismo nastavili kroz Maglice, mogli bismo preko naselja Orašac napraviti jedan puni krug oko Ramskog jezera.

Foto: Pogled na Ramsko jezero iz smjera brane

Avantura Ramskim jezerom

Vraćamo se istim putom kojim smo došli. U mjestu Ploča svraćamo u “MONOP”, malo odmaralište koje je izgradila mjesna zajednica Ploča. Odmaralište je inače otvorenog karaktera, domaćini rado imaju goste, a uz odmaralište se nalazi improvizirano igralište za nogomet, roštilj itd.

Foto: Odmaralište MONOP

Osim vožnje zanimljivo bi bilo krenuti u tu jezersku avanturu nekim plovilom kojih je sve više na Ramskom jezeru. Sve je više vlasnika motornih čamaca i motornih splavova koji će pružiti potpuni užitak plovidbe Ramskim jezerom.

Stanovništvo se s vremenom naviklo i pokušava suživjeti s vodom i koristeći ono što ta voda daje kao što su plovidba i ribolov. O ribolovu ćemo imati posebnu priču jer to zaslužuje.

Što god da izaberemo, bilo plovilo, vozilo ili pak bicikliranje – odredište nam je Šćit! To je zanimljiv poluotok koji je nasipom spojen s kopnom. U Šćitu je smješten Franjevački samostan koji je nezaobilazna destinacija ne samo tijekom boravka na Ramskom jezeru nego i posjeta općini Prozor-Rama.

Foto: Nasip i cesta prema samostanu i crkvi u Šćitu

Foto: Zimska idila u Šćitu

Iako je Ramsko jezero hidroakumulacija te je izgrađeno radi proizvodnje električne energije, ta voda se može iskoristiti i za osvježenje tijekom ljeta.

Naravno, bilo veoma korisno kada bi se barem dva mjeseca ljeti zadržala voda na istoj razini pa bi kupanje bilo prava uživancija. Pogodna hidrološka situacija pomaže stabilnoj razini vode.

Šćit

Dolazak u Šćit je poseban osjećaj. Prolazak kroz kapiju dvorišta samostana već nas upućuje na povijest i posebne umjetničke vrijednosti koje se nalaze tu. Veliko lijepo uređeno dvorište zanimljiva je galerija na otvorenom. Tu su smještena vrijedna umjetnička djela: Ramski križ, Posljednja večera, Ramska majka, Diva Grabovčeva, Popis svih ramskih žrtava u ratovima.

Crkva u Šćitu ima svoju posebnu povijest. U njoj je skrivena sva muka života ljudi na ovim prostorima, ali i radost koju donosi Majka. Ramci kao neka vrsta tvrde muške sredine posebno časte tri žene: Majku od Milosti, Divu Grabovčevu i Ramsku majku. Valja spomenuti da je slika Majke Božje koja se nalazi u Sinju je ustvari Gospa Ramska koju su Ramci odnijeli sa sobom u velikoj seobi u Cetinsku krajinu 1687. godine.

Foto: Unutrašnjost crkve u Šćitu

Crkva je posvećena Uznesenju Blažene Djevice Marije koja se slavi 15. kolovoza. Zanimljivost je da se i Mala Gospa, 8. rujna, ovdje posebno slavi.

Foto: Hodočasnici iz Busovače prilikom dolaska u Šćit

FOTO-PATROLA: U gostima kod obitelji Markešić na Šćitu

Odmori se u Rami jer to zaslužuješ

Na Šćitu je u sklopu Franjevačkog samostana smješten i etnografski muzej koji je jedan od najboljih na ovim prostorima. Stara zgrada franjevačkog samostana uređena je i pretvorena u muzej pod upravljanjem gvardijana fra Mate Topića.

Kada uđete u muzej počet ćete polako uranjati u ramsku povijest, u život ramskog čovjeka i njegovo okruženje. Brojni etnografski izlošci flore i faune odvest će vas u dubinu života na području Rame.

Doživljaje tijekom posjeta muzeju teško je opisati, to se mora doživjeti.

U Franjevačkom samostanu smještena je i umjetnička galerija koju svakako treba vidjeti.

Veslački centar “Rama”

Uz Franjevački samostan nalazi se i sjedište Veslačkog centra „Rama“. Kod veslača možete unajmiti kajake i katamarane za veslanje i plovidbu.

Foto/video: Ramski veslači se spremaju za nove medalje

Kada smo se nauživali u ljepotama muzeja i samostanskog okruženja vrijeme je okrjepu. Uz Ramsko jezero nalazi se nekoliko ugostiteljskih objekata koji mogu ponuditi dobru domaću hranu i piće. Uživat ćete u domaćoj rakiji, piti ispod sača, mesu i krumpirima ili samom mesu ispod sača, nekom drugom tradicionalnom jelu ili bilo kojem drugom jelu koje poručite. Budući da je sve to na jezeru, dobre ribe, pastrve, šarana i smuđa, će uvijek biti za prste polizati.

Okrjepu možemo potražiti u jednom od slijedećih ugostiteljskih objekata: Cafe restoran i pansion „Mediteran“Laguna club, konoba „Gaj“, cafe bar „Mirakul“, Cafe Malac, Restoran “Ramsko jezero”,  te još nekoliko kafića u naseljima uz Ramsko jezero.

Odmor u Rami

Na Brušama se odmorom brusi

 

 

Na Grebenu Kuća za odmor „Jana“

Kad se voda „povuče“

Ramsko jezero ima svoje draži kada je puno, kada je ljeto i kada je zima. Svi ga volimo vidjeti u punoj razini tijekom proljeća i ljeta. Međutim, kada se dogodi nedostatak padalina, turbine se neumorno vrte, a voda se spusti na najniže razine. Tada se ugledaju ostaci nekadašnjih kuća, groblja, seoskih kaldrma…

Foto: Ribar u šetnji nakon povlačenja Ramskog jezera

I ovakvo jezero za avanturiste ima svoje izazove

Uputimo li se tada u Lučiće i Klanac, tamo će nas čekati temelji obiteljskih kuća, kamena ćuprija, ukažu se i stećci… Bistrom oku neće promaći ni keramički nalazi koji svjedoče o nekada bujnom životu na ovom potopljenom prostoru.

Foto: Most u Klancu koji se pojavljuje nakon povlačenja jezera

Foto: Stećak u Klancu

Foto: Veliki je broj keramičkih ulomaka duž cijele obale Ramskog jezera

Zanimljivo je da je Rama rijeka koja je samu sebe potopila. Njezino pregrađivanje stvorilo je toliku akumulaciju da je potopila sama svoj izvor i tok od izvora kod Varvare sve do brane između Kovačeva polja i Mluše. Kada se smanji razina vode mnogi radoznalci pohrle vidjeti taj izvor Rame.

Foto: Na izvoru rijeke Rame u naselju Varvara

Proveli smo dan na setu s ekipom filma “Umri prije smrti”

Poželjet ćete ovdje ostati

Kada dođete na Ramsko jezero poželjet ćete ostati ovdje i još više upoznati ne samo okruženje jezera nego i druge dijelove Rame. Tada je potreban lijep i ugodan smještaj. Tu su na raspolaganju smještajni kapaciteti: Pansion „Mediteran“ koji je otvoren tijekom cijele godine, Apartman Malekin, Apartmani Markešić, Apartmani Franjušić, Seoska kuća “Vidikovac”, Pansion „Renata“, Apartmani Jozić, Apartmani Baketarić,  Kuća mira franjevačkog samostana “Rama-Šćit”, Eko Klanac, Apartmani Bešker, a uskoro će ih biti još. Ukoliko smo izostavili nekoga s ovog popisa rado ćemo dopuniti. 

Pogled na “Mediteran” u srcu sezone

Možda na prvi pogled izgleda kao da se sve to može brzo obići. Kada zaplovimo Ramskim jezerom, obiđemo ga vozilom ili biciklom, okrijepimo se dobrom hranom, odmorimo se u lijepim apartmanima i sobama iznajmljivača poželjet ćemo ostati ovdje i izgraditi sebi neki kutak za odmor. Netko će htjeti i malo zabaciti udicu u vrijeme kada je za to dopušteno.

Kako god da bilo, poželjeli smo ostati barem jednu noć u Rami, a vjerujemo i mnogi drugi. To se često i događa, gosti produže svoj boravak u Rami, a nakon ugodne i lijepe noći uz Ramsko jezero s novim danom može se otići na brda i planine u okruženju.

Foto: Franjevački samostan u noćnim satima

O tim planinama i uzvišenjima s prekrasnim pogledom na Ramsko jezero i cijelu Ramu, pišemo za tjedan dana. Tada nam na red dolaze Draševo i Jaklička planina, Raduša, Zahum, Proslapska planina, Ljubuša, Vran planina, Maglice… Kada to obiđete poželjet ćete živjeti u Rami.

Foto: Pogled na Ramsko jezero sa Zahuma

Gdje za vikend ili zašto posjetiti Ramu – PRVI DIO

Gdje za vikend ili zašto posjetiti Ramu – DRUGI DIO

Gdje za vikend ili zašto posjetiti Ramu – TREĆI DIO

Ramski Vjesnik će rado odgovoriti na upite o detaljima pojedinih lokacija i drugih zanimljivosti ovog dijela Rame. Svoje upite možete poslati na e-mail: [email protected] ili nas pratiti na Facebook stranici te porukama poslati upit za sve dodatne informacije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing