Globalno zagrijavanje – oluje, poplave, suše

Globalno zagrijavanje – oluje, poplave, suše

Svi smo mi u posljednjih desetak godina primijetili znatne promjene klime, ljeto nam dolazi ranije, temperature tijekom godine prelaze iz krajnosti u krajnosti, zime su kraće, a trajanja godišnjih doba ne podudaraju se sa datumima na kalendaru.

Tijekom ljeta temperature na našim područjima nerijetko prelaze preko 40°C, a snijega zimi pak ima vrlo malo. Te promjene počele su još prije prve industrijske revolucije. Koncentracija štetnih plinova u atmosferi povećava se razvojem industrije i povećanim korištenjem fosilnih goriva (nafta, zemni plin i ugljen).

Globalno zagrijavanje je porast prosječne temperature Zemljine atmosfere i oceana, koji kontinuirano raste. Najpopularnija je teorija da je globalno zagrijavanje posljedica emisije ugljikovog dioksida i metana, potpomognuta razvojem industrije u razvijenim zemljama.

Zemlja od Sunca dobiva veliku količinu energije, a 30% nje odmah se reflektira. Ostatak upijaju zrak, voda i tlo. Zadržavanje energije na Zemlji nazivamo efektom staklenika, a riječ je o normalnoj pojavi koja je omogućila razvoj života. Da nema nje, prosječna temperatura zraka iznosila bi -18°C umjesto današnjih 15°C.

Prema najcrnijim prognozama, rezultat globalnog zagrijavanja dovest će do porasta razine oceana, otapanja ledenjaka i povećanja broj ekstremnih vremenskih događaja (oluje, poplave, tsunamiji, suše, vrućine). Toplija okolina dovest će do masovnog razmnožavanja raznih kukaca, što će pak utjecati na javno zdravlje.

Fenomen globalnog zagrijavanja u nekim će dijelovima svijeta imati pozitivne, dok će u drugim dijelovima imati negativne posljedice. Stručnjaci ne mogu točno predvidjeti što će se točno dogoditi i koliki će biti poseg posljedica.

Drugi uzrok globalnog zagrijavanja je uništavanje šuma. Zovemo ih pluća Zemlje, a peći ložimo s njima, trujemo ih kiselim kišama, sječemo i palimo u svrhu proizvodnje biogoriva. No, za održavanje normalne razine stakleničkih plinova, od krucijalne je važnosti uloga šuma zbog postupka fotosinteze.

Priroda još uvijek može sama popraviti današnje razmjere onečišćenja, ali čovjek mora postati svjestan problema prije no što bude prekasno! Jedan od najučinkovitijih načina sprečavanja globalnog zagrijavanja je smanjenje emisije metana i intenzivno korištenje obnovljivih izvora energije koji ne onečišćuju okoliš.

Ne preostaje nam ništa drugo osim da se upitamo činimo li dovoljno po pitanju smanjenja CO2, globalnog zatopljenja, očuvanja okoliša te zaštite životinjskog i biljnog svijeta? Što se tiče promjena, trebamo početi od sebe, vidjeti kakve promjene možemo napraviti u svom svakodnevnom životu, a sve s ciljem očuvanja jedine nam plante na kojoj živimo!

Savjetnica.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar