HDZ ispao iz Vlade HBŽ-a nakon 26 godina

HDZ ispao iz Vlade HBŽ-a nakon 26 godina

Čak 26 mjeseci nakon održanih općih izbora u Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je uspostavljena hercegbosanska županijska vlada sa sjedištem u Livnu u kojoj prvi put nakon 26 godina neće sjediti ministri iz HDZ-a BiH.

Za novoga premijera hercegbosanske vlade imenovan je Ivan Vukadin iz Hrvatskog nacionalnog pomaka, stranke nastale tijekom ove godine nakon izbacivanja dijela dužnosnika iz HDZ-a BiH i raskola u toj stranci.

Na sjednici Skupštine održanoj u ponedjeljak najprije je razriješena vlada Hercegbosanske županije na čelu s Ivanom Jozićem, nakon čega je imenovan novi saziv na čelu s Ivanom Vukadinom. Novu vladu podržao je i dio srpskih i bošnjačkih zastupnika.

Vukadin je u izjavi za javnost rekao kako su protekle dvije godine mandata, no da će učiniti sve da ova županija bude primjer čitavoj BiH, pokazujući da su dogovori mogući unatoč političkim razlikama.

Prijepori unutar HDZ-a BiH nastali su između stranačkih organizacija iz Tomislavgrada i Livna nakon što je šest zastupnika izabrano u županijsku skupštinu iz Tomislavgrada, a iz Livna tek jedan. Unatoč tome, predstavnici HDZ-a iz Livna tražili su da novi premijer bude iz Livna, čemu su se u Tomislavgradu protivili.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing