HNŽ: Iako je policijski sat pomjeren, ugostiteljski objekti i dalje mogu raditi samo do 21h

HNŽ: Iako je policijski sat pomjeren, ugostiteljski objekti i dalje mogu raditi samo do 21h

Iako je na današnjoj sjednici Federalne vlade donesena naredba kojom je ublaženo ograničenje kretanja građana od 23 do 5 sati, ipak, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji i dalje na snazi ostaje na snazi zaključak Županijske vlade od 18. ožujka o zabrani rada ugostiteljskih objekata u vremenu od 21 do pet sati.

Usto, na snazi ostaje i zabrana izvođenja glazbe uživo u svim ugostiteljskim objektima, kao i na javnim okupljanjima te svečanostima svih vrsta.

Potvrdio je ovo za „Avaz“dr.Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ, podsjetivši da je tadašnjim zaključkom definirano da te mjere budu na snazi sve dok se tjedna incidencija obolijevanja u HNŽ ne spusti na razinu ispod 50 na 100.000 stanovnika.

Činjenica je, kazao je dr.Avdić, da se i u HNŽ, pogotovo, u Mostaru u zadnje vrijeme epidemiološka situacija stabilizirala, ali je i dalje tjedna incidencija obolijevanja visoka, pogotovo, kada je riječ o prosjeku u Federaciji BiH koji iznosi 75 slučajeva na 100.000 stanovnika.

“Sve dodatne mjere koje smo uveli, kao što je, upravo, zatvaranje ugostiteljskih objekata u 21 sat su dovele do znatnog pada broja oboljelih. Tako je u posljednja tri tjedna, zaključno od 2. svibnja tjedna incidencija 204, što je izuzetno dobro kada znamo da je krajem ožujka iznosila 820 na 100.000 stanovnika. Međutim, s obzirom na federalni prosjek od 75, mi još uvijek zaostajemo i stoga ostaje na snazi mjera o zabrani rada ugostiteljskih objekata ako Županijska vlada to ne promijeni”, pojasnio je dr.Avdić.

Naveo je i kako blagi optimizam postoji s obzirom i na sve manji broj hospitaliziranih pacijenata, ali i smrtnih ishoda, ali, kako je naglasio, oprez je svakako neophodan.

 

Izvor: hercegovina.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar