Hoće li Dragan Čović biti predsjedatelj Vijeća ministara ili šef diplomacije?

Hoće li Dragan Čović biti predsjedatelj Vijeća ministara ili šef diplomacije?

Predsjednik HDZ BiH bi eventualno mogao preuzeti Vijeće ministara samo pod uvjetom da mu tu poziciju prepusti prijatelj Milorad Dodik jer po rotaciji ona pripada Srbima. Ministar vanjskih poslova je dužnost dostojna Čovićevoga renomea, no stožernik sebi neće dopustiti poniženje da mu Željko Komšić bude šef.

Poraženi kandidati u utrci za Predsjedništvo BiH još ne oktrivaju karte gdje će nastaviti svoju političku karijeru. Ruku na srce i nema previše opcija jer im sujete i stečeni background ne dopuštaju samopodcjenjivanje i zasigurno će tragati za nekim, makar približno, respektabilnim ustoličenjem.

Kombinacije

Predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, uz Mladena Ivanića vjerojatno najostvarenijega domaćega političara koji je svoju karijeru krunisao dva puta u Predsjedništvu BiH, pojedini krugovi vide na čelu Vijeća ministara BiH. Čović je preiskusni menadžer i nisu upitni stručni kredibilitet i vještine za obnašenje dužnosti prvoga operativca na državnoj razini, međutim, u startu ta kombinatorika nije realna i apsolutno nema podloge. Po rotaciji i neformalnome, ali ustaljenome , nacionalnome ključu rukovodeću palicu u državnoj Vladi u sljedećem četverogodišnjem ciklusu preuzimaju Srbi. Dakle, samo ako bi mu prijatelj Milorad Dodik, jer se pretpsotavlja da će SNSD u državnu vlast, blagodariti dužnost predsjedatelja Dragan Čović bi eventualno i mogao naslijediti odlazećega Denisa Zvizdića. To je nestvarna opcija, bilo bi to krajnje neozbiljno i politički jadno od Dodika, a zasigurno to ne bi niti sam Čović tražio. S druge strane pitanje je ima li vođa HDZ-a BiH više energije i motiva hvatati se u koštac sa svakodnevnim iscrpljivanjima kada ima mirnijih destinacija. Čović će imati grdnih muka kako udomiti ili zadržati Vjekoslava Bevandu, odlazećega državnoga ministra financija, ako možda bošnjački partneri budu iznistirali na toj dopremijerskoj fotelji. U nekim se kuloarima čak onako usputno bacao balončić kako bi Dragan Čović možda mogao preuzeti državno Ministarstvo vanjskih poslova. Biti šef, pa makar i ovako nagrđene diplomacije, je dostojno Čovićevoga renomea, pa možda bi to za njega bio i svojevrsni izazov, ali stožernik sebi ne bi dopustio blamažu i poniženje da mu šef bude ”nepoželjni” Željko Komšić od kojega je i izgubio na listopadskim izborima. Uz Čovića su još poraženi i Fahrudin Radončić , Denis Bećirović i Mirsad Hadžikadić i to od Šefika Džaferovića, Mladen Ivanić od Milorada Dodika, te Dijana Zelenika i Boriša Falatar od Željka Komšića. Svi oni miješaju karte i tragaju za spasonosnim utočištem. Objektivno premalo je atraktivnih rezervacija za stabilno uhljebljenje.

Dom naroda

Članovi Predsjedništva BiH su u dosadašnjoj praksi nakon isteka mandata uglavnom sklonost pokazivali prema državnome Domu naroda. Bakir Izetbegović, Nebojša Radmanović , Halid Genjac pa i Dragan Čović su svojevremeno prigrlili mirne izaslaničke klupe. Šef SDA Bakir Izetbegović to ima namjeru opet učiniti. Realno je da i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović bude jedan od čelnika državnoga Doma naroda dok Ivanić, Radončić i Bećirović vjerojatno imaju takvu želju, ali hoće li i uspjeti ovisi od mnoštva čimbenika i raspleta ukupnoga procesa formiranja većina i vlasti. I dok Bećirović i Ivanić objektivno i imaju šansu upasti među pet izalsnika u svojim nacionalnim klubovima, Radončićeve su šanse gotovo ravne nuli. Ali, on je šef posrnuloga SBB –a i itekako ima posla na sređivanju košmara u Savezu za bolju budućnost. Ništa se u ovoj državi ne može sa sigurnošću predvidjeti , a poglavito nakon ovih izbora jer sudbina konstituiranja državnoga Doma naroda opasno visi i ovisi od federalnoga Doma naroda iz kojeg se i biraju izaslanici s područja FBiH. Dr. Dijana Zelenika i Boriša Falatar iza leđa nemaju snažne politčke stranke koje ih mogu progurati u Doma naroda Parlamenta BiH. Prof. Hadžikadić je najavio osnivanje svoje politčke stranke i on će biti okupiran tim projektom. Dopustimo da ipak Središnje izborno povjerenstvo načme zapaljivi problem popune federalnoga Doma naroda od čega se zavitlava cijelo klupko formiranja vlasti na najvažnijim razinama. Ako se bezbolno pročisti to ”usko grlo” sve drugo ići će kao po loju.

Piše: I. Marić, [email protected]

Dnevni list

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar